Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:3, Did:0, useCase: 3


5 ieteikumi, kurus ņemt vērā, iegādājoties skolas mugursomu

Redakcija
Redakcija

Lai arī šķiet, ka mugursomas ir lielisks palīgs skolēna ikdienas gaitās, tās spēj radīt arī negatīvas sekas. Nēsājot mugursomu nepareizi vai padarot to pārāk smagu, skolēns riskē ar savu veselību, ietekmējot balsta sistēmu, mugurkaulu, stāju un pat gaitu. Tā kā tikko sācies jaunais mācību gads, raksta turpinājumā piedāvājam Jums 5 ieteikumus, kurus ņemt vērā, iegādājoties skolēnam somu:

1. MATERIĀLS
Lai pasargātu bērnu no muguras deformācijas un stājas asimetrijas, ieteicams iegādāties somu ar cietu aizmuguri. Somas muguras formai ir jābūt tādai, lai tā pilnībā piekļautos bērna mugurkaulam, neradot tam lieku spiedienu un nenospriegojot muguras muskuļus.

Cieta aizmugure nebūt nenozīmē, ka skolas somai jābūt no plastmasas – labākais variants ir ciets polsterējums, kas ar laiku nemainīs savu formu, nepadarot skolas somu nēsāšanu neērtu vai pat sāpīgu.

2. PLATAS, POLSTERĒTAS PLECU SIKSNAS
Vēlams iegādāties somu ar divām siksnām, nevis tādu, kas tiek nēsāta pār vienu skolēna plecu. Plecu siksnām jābūt platām un polsterētām, lai neradītu tās nēsātājam nepatīkamas sajūtas. Ilgstoši nēsājot somu, kas neatbilst minētajam aprakstam, var rasties saspringums muskuļos, muguras un plecu sāpes, kā arī roku tirpšana, pēc tam arī mugurkaula deformācija. Soma ir jānēsā pareizi un tas iespējams tikai tādā gadījumā, ja tai ir pareiza uzbūve un materiāli.

3. SVARS
Brīžiem šķiet, ka ideālā skolas soma sastāv no daudz un dažādiem aksesuāriem, taču tā nav. Soma, kas ir atbilstoša ikdienas lietošanai, ir diezgan parasta un svarā noteikti nepārsniedz 1 kg. Arī pilnas somas svaram nevajadzētu būt pārlieku lielam – jo vieglāka soma, jo vieglāk nepārsniegt skolēnam ikdienā nesamo svaru.

4. IETILPĪBA UN PRAKTISKUMS
Skolas soma nepieciešama ne tikai grāmatu pārnēsāšanai – bieži vien tajā nepieciešams pārnēsāt arī, piemēram, sporta stundām nepieciešamo apģērbu. Pastāv arī speciālās sporta somas (sporta somas interneta veikalā 220.lv), kas paredzētas, lai nebūtu nepieciešams pārlieku noslogot vienas somas svaru – tās var būt labs papildinājums, ja skolas somā nav tik daudz vietas, kā nepieciešams.

Taču viens no ieteikumiem ir pirms skolas somas iegādes pārliecināties par to, vai tā ir pietiekami ietilpīga un praktiska. Opcija tam varētu būt soma, kurai ir vairāki nodalījumi – tajā ir vieglāk orientēties, jo ir iespēja nepieciešamo sadalīt vairākās daļās, piemēram, vienā nodalījumā nēsājot grāmatas, taču citā rakstāmpiederumus.

5. IZSKATS
Lai gan šķiet, ka izskats ideālās somas iegādē ir vismaznozīmīgākais faktors, tā nav! Bieži vien skolēni nevēlas lietot vecāku nopirkto skolas somu tieši izskata dēļ, jo uzskata, ka tā nav pietiekami glīta vai moderna. Mūsdienu bērniem ir paveicies, jo skolas somu izvēle ir milzīga un to klāstā pavisam noteikti ir iespējams atrast katra vēlmēm atbilstošu somu.

Skolas somām iespējams pievienot dažādus dekorus arī pēc to iegādes. To iespējams to izdaiļot ar dažādiem izšuvumiem, pērlītēm un pat atstarotājiem, kas būs ne tikai glīti, bet arī praktiski.
Varbūt Jums šķiet, ka ir iespējams nēsāt arī ne īpaši glītu skolas somu, taču tās unikalitāte un daiļums ir faktori, kas pavisam noteikti uzlabos tās nēsātāja noskaņojumu, dodoties uz skolu un no tās!

Ir svarīgi, lai katrs spētu atrast savām vēlmēm piemērotāko skolas somu, jo tā ir neatņemama skolēna ikdienas sastāvdaļa un lielisks palīgs. Ja šobrīd esi skolas somas meklējumus, noteikti apmeklē 220.lv, kur pieejama liela mugursomu izvēle, kas pavisam noteikti neliks vilties!