Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


10 Latvijā pieejamo elektromobiļu salīdzinājums - izvēlies labāko!

Redakcija
Redakcija

Mūsdienās, arvien vairāk tiek domāts par to, kā saudzēt dabu un novērst klimata pārmaiņas. Ir vairāki veidi, kā „dzīvot zaļāk”, piemēram, šķirot atkritumus, pārvietoties vairāk ar kājām vai velosipēdu, vai izmantot dabai draudzīgus kosmētikas produktus un tīrīšanas līdzekļus.

Arī automašīnu jomā tiek domāts par to, kā sniegt cilvēkiem iespēju pārvietoties draudzīgāk dabai. Tāpēc ir izgudroti un tiek ražoti elektromobiļi. Ja pirms pāris gadiem, tie bija jaunums visai pasaulei, tad tagad jau tie kļūst arvien populārāki un cilvēki arvien vairāk tos izvēlas kā savus transportlīdzekļus.
Ja arī Tu apsver domu savā īpašumā iegādāties šādu transportlīdzekli, tad lasi raksta turpinājumu! Tajā būs elektromobiļu salīdzinājums, kas palīdzēs izvēlēties piemērotāko tieši Tev.

Elektromobiļu priekšrocības

Tāpat kā parastajām automašīnām, tā arī elektromobiļiem ir savas priekšrocības un trūkumi. Jāsaka gan, ka priekšrocību šādiem transportlīdzekļiem ir vairāk nekā trūkumu.

Elektroauto labās īpašības

● Tā kā elektromobiļiem nav iekšdedzes dzinēja, tie neprasa lielas izmaksas uz katriem nobrauktiem 100 kilometriem. Automašīnas, kas darbojas ar iekšdedzes dzinējiem, patērē vairāk enerģijas un naudas par katriem 100 kilometriem.
● Elektromobiļu enerģijas izmantošanas lietderības koeficients ir aptuveni 95%. Parastajiem automobiļiem tas ir vien līdz 40%.
● Elektromobiļi pārvietojas daudz klusāk nekā parastie automobiļi.
● Tie ir dabai draudzīgi un mūsdienīgi.
● Brauciena brīdī salonā ir ļoti kluss, jo šis transportlīdzeklis izdod minimālas skaņas.
● Elektromobiļiem ir labāka dinamika, it īpaši, ja pārvietojas pa pilsētu.
● Tie nerada izmešus.
● Elektromobiļi ir viegli kopjami, jo nav jāsatraucas par tādām lietām kā, piemēram, eļļas vai sveču maiņa.
● Pārvietojoties ar elektroautomobili var saņemt vairākus atvieglojumus.
● Šiem auto ir nepieciešams mazāk laika pavadīt servisos, jo tiem ir daudz mazāk detaļu, ko nākas mainīt vai labot.

Elektromobiļu trūkumi

Lai gan iepriekš tika uzskaitīti pietiekami daudz elektromobiļu plusi, kuru dēļ vien vērts iegādāties šo transportlīdzekli, jāpiemin arī to trūkumi.

Elektroauto negatīvie aspekti
● Augsta cena. Lai iegādātos elektromobili būs nepieciešama, iespējams, pat divreiz lielāka summa nekā, lai iegādātos tādas pašas komplektācijas automašīnu ar iekšdedzes dzinēju.
● Ir ierobežots attālums, kādu var veikt ar vienu uzlādi. Ja vēlēsies no Rīgas aizbraukt uz Liepāju un atpakaļ, visticamāk būs nepieciešama uzlāde.
● Elektromobiļa akumulatoram ir noteikts darbības mūžs. Aptuveni pēc nobrauktiem simts tūkstošiem kilometru, tā ietilpība būs vien kādi 70% no sākotnējās ietilpības.
● Lai nomainītu akumulatoru, būs jāatvadās vismaz no 5000 eiro.
● Lai veiktu elektromobiļa uzlādi, nepieciešama ērti lietojama un pieejama rozete.
● Pats elektromotors nespēj uzsildīt auto salonu. Tam nepieciešams cits enerģijas avots.

Latvijā pieejamie elektromobiļi
Mūsdienās arvien vairāk pieaug pieprasījums pēc elektromobiļiem. Arī Latvijā cilvēki sāk tiem pievērst lielāku uzmanību, un sāk tos iegādāties savā īpašumā. Tomēr pirms šāda pirkuma noteikti ir jāsalīdzina vairāki automobiļu veidi, lai varētu saprast, kurš no visiem ir labākais un piemērotākais konkrēta cilvēka vēlmēm un vajadzībām. Latvijā šobrīd ir pieejami vairāki elektromobiļu veidi.
Turpinājumā būs salīdzināti 10 Latvijā pieejamie elektromobiļi – Honda e, Hyundai Ioniq, Hyundai Kona Electric, MINI Electric, Nissan LEAF, Peugeot e-2008, Peugeot e-208, Renault Zoe, Volkswagen e-Up! un Volkswagen ID.3.

Ātrākais un jaudīgākais elektromobilis
Pats ātrākais no iepriekš nosauktajiem elektromobiļiem viennozīmigi ir MINI Electric. Tas spēj 7,3 sekundēs sasniegt 100 km/h lielu ātrumu. Daudz no šī elektromobiļa neatpaliek arī Nissan LEAF, Peugeot e-208 un Peugeot e-2008.
Savukārt, pārējiem elektromobiļiem 100 km/h liela ātruma sasniegšana prasa vairāk kā 9,5 sekundes. Jaudīgāko elektromotoru īpašnieki ir MINI un Nissan elektromobiļi.

Lielākā baterijas energoietilpība
Varētu teikt, ka tieši baterijas energoietilpība ir pats svarīgakais faktors, pēc kura izvēlēties sev elektromobili. Ir svarīgi izvēlēties tādu auto, ar kuru var pārvietoties pēc iespējas tālāk bez papildus uzlādes. Šajā kategorijā pirmās vietas ieņem Renault Zoe un Peugeot e-208 elektromobiļi.

Uzlādes procesa ilgums
Kā zināms, tad elektromobiļu baterijas pēc noteikta attāluma veikšanas ir atkal jāuzlādē. Uzlādes procesa ilgums būs ļoti svarīgs, ja ikdienā ir pierasts mērot diezgan garus kilometrus. Visīsākais uzlādes ilgums būs abiem Peugeot markas elektromobiļiem. Pēc tam seko Honda elektromobilis.

Cena
Nenoliedzami ļoti svarīgs faktors elektroauto iegādē ir tā cena. Kā jau iepriekš pie elektromobiļu trūkumiem tika minēts, tad cena šādiem auto ir ļoti augsta. Vislētākais no iepriekš minētajiem elektromobiļiem ir Volkswagen e-Up, tālāk seko Peugeot e-208 un Volkswagen ID.3. Jāņem vērā, ka lētākais, iespējams, nebūs pats labākais.

Svarīgi!
Kad savā īpašumā ir iegādāts elektroautomobilis, der atcerēties, ka arī šādam spēkratam nepieciešams iegādāties OCTA polisi, kā arī sekot līdzi tās derīguma termiņam. Uzzināt, kad beidzas OCTA var internetā, piemēram, mājaslapā polisubanka.lv. Tāpat internetā OCTA salīdzini ar citiem pārdevējiem un izvēlies izdevīgāko variantu savam spēkratam, kā arī finansiālajam stāvoklim.