Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Nebanku kredītu izvēle: 4 padomi, kā izvairīties no krāpnieciskiem piedāvājumiem

Redakcija
Redakcija

Finanšu pasaulē nebanku kredīti ir kļuvuši par populāru risinājumu daudziem cilvēkiem, kuri meklē ātru un viegli pieejamu finansiālu palīdzību. Bet, vai tiešām ir tik viegli atrast uzticamu aizdevēju, neiekrītot krāpnieku tīklos? Kaut arī nebanku kredīti var būt izdevīgs un ērts veids, kā risināt īslaicīgas finansiālās problēmas, ir būtiski izvēlēties aizdevēju apdomīgi. Šajā rakstā mēs sniegsim četrus padomus, kas palīdzēs izvairīties no krāpnieciskiem piedāvājumiem un atrast uzticamu nebanku aizdevēju.

Kas ir nebanku aizdevējs?

Lai izvairītos no krāpnieciskiem finanšu aizdevējiem, sākotnēji ir svarīgi saprast, kas ir nebanku aizdevēji. Nebanku aizdevējs ir finanšu iestāde vai uzņēmums, kas piedāvā aizdevumus, bet ne banka. Nebanku aizdevēji var piedāvāt dažādus finanšu pakalpojumus, piemēram, ātros kredītus, patēriņa kredītus, aizdevumus ar vai bez ķīlas. Nebanku aizdevēji visbiežāk specializējas noteiktu aizdevumu piešķiršanā un var piedāvāt elastīgākus nosacījumus nekā banka. Latvijā nebanku aizdevēji darbojas saskaņā ar likumdošanu un tiek uzraudzīti, kas nodrošina, ka tie darbojas atbilstoši noteiktajām normām un neaizskar patērētāju intereses. Vairāk par nebanku aizdevējiem vari lasīt Latvijas nebanku kredītdevēju asociācijas (LNKA) mājaslapā.

Nebanku kredītu veidi

Līdzīgi kā bankas, arī nebanku aizdevēji piedāvā dažādus kredītu veidus. Katrs no tiem paredzēts savām vajadzībām un sniedz atšķirīgas priekšrocības. Šeit ir trīs bieži sastopami nebanku kredītu veidi.

1. Ātrais kredīts ir īstermiņa aizdevums, kas tiek apstrādāts un izmaksāts ātrāk nekā citi aizdevumi. Šis aizdevuma veids ir piemērots, ja nepieciešama ātra finansiāla palīdzība īslaicīgu izdevumu segšanai. Ātrajam kredītam raksturīgs īss atmaksas termiņš un relatīvi augstas procentu likmes. Lai gan sabiedrībā šis kreditēšanas veids ir iemantojis negatīvu slavu, pieejot finanšu plānošanai atbildīgi un izvērtējot savas iespējas atgriezt aizdevumu, ātrais kredīts var sniegt daudz priekšrocību. Svarīgi gan paturēt prātā, ka, ja nenomaksāsi kredītu laikus, visticamāk, būs jāmaksā barga soda nauda.

2. Patēriņa kredīts ir aizdevums, kas sniedz iespēju aizņemties lielāku summu, piemēram, automašīnas iegādei, dzīvokļa remontam vai lielāka pirkuma veikšanai. Parasti patēriņa kredīti tiek piedāvāti ar garāku atmaksas termiņu un zemākām procentu likmēm, ja salīdzinām ar ātrajiem kredītiem.

3. Kredītlīnija darbojas līdzīgi kā kredītkarte, piedāvājot noteiktu aizdevumu limitu. Atšķirībā no citiem aizdevuma veidiem aizdevuma kredītlīniju iespējams izmantot pēc vajadzības, procentus maksājot tikai par izmantoto summu.
Nebanku kredītu pieprasījuma pieaugums

Pēc Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārskata par patērētāju (nebanku) kreditēšanas tirgus darbību, 2023. gadā licencētie nebanku aizdevēji ar patērētājiem noslēdza vairāk nekā 1 miljonu jaunu darījumu (744,25 miljonu EUR apmērā). Tas ir par 75,10 tūkstošiem darījumu jeb par 79,69 miljoniem EUR (7,96%) vairāk nekā 2022. gadā. Pieaugošā tendence liecina, ka pieprasījums pēc nebanku kredītiem turpina pieaugt. Svarīgi saprast – kāpēc?

Nebanku kredītu

Nebanku aizdevēji piedāvā vairākas priekšrocības, kas var būt īpaši noderīgas, ja tiek meklēts ātrs un ērts risinājumus finanšu problēmai. Apskatīsim dažas no tām:

Ātra un ērta pieteikšanās kredītam

Nebanku aizdevēji parasti piedāvā vienkāršotu un ātru pieteikšanās procesu tiešsaistē. Šis ir liels ieguvums tiem, kuriem naudas aizdevums nepieciešams steidzami, jo pieteikumu iespējams iesniegt jebkurā sev ērtā vietā un laikā.

Nav nepieciešama ķīla vai galvotājs

Daži nebanku aizdevēji piedāvā aizdevumus bez ķīlas vai galvojuma, kas nozīmē mazāku administratīvo slogu un mazāk formālu prasību, salīdzinot ar tradicionālajām bankām. Tas ir īpaši noderīgi tiem, kuriem kādu iemeslu dēļ nav laba kredītvēsture vai nav pieejams ķīlas nodrošinājums.

Īsāks atmaksas termiņš un iespēja aizņemties mazāk

Nebanku aizdevumi bieži ir paredzēti īstermiņa vajadzībām, piedāvājot iespēju aizņemties mazākas summas uz īsāku laiku. Tas var būt īpaši noderīgi tiem, kuriem radušies nelieli, taču steidzami izdevumi, kā arī tiem, kuri vēlas pēc iespējas minimizēt ilgtermiņa finansiālo saistību slogu.

Tieši šīs priekšrocības daudzu patērētāju acīs nebanku aizdevumus padara pievilcīgus. Tajā pašā laikā ar šiem nosacījumiem mēdz manipulēt krāpnieki.

Kā izvairīties no krāpnieciskiem piedāvājumiem?

Lai izvairītos no krāpnieciskiem aizdevumu piedāvājumiem un negodprātīgiem aizdevējiem, ir svarīgi ļoti rūpīgi izvērtēt piedāvājumu. Šeit ir četri padomi, kas var palīdzēt:

#1 Pārbaudi aizdevēja uzticamību un reputāciju
Pirms aizpildi aizdevuma pieteikumu, rūpīgi pārbaudi aizdevēja uzticamību un reputāciju! Pārliecinies, ka izvēlētais aizdevējs ir reģistrēts un licencēts. Šādu informāciju vari meklēt Patērētāju tiesību aizsardzības centra mājaslapā, sadaļā "Patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji". Tur apkopota informācija par reģistrētiem pakalpojumu sniedzējiem, licences esamību, aizdevuma veidiem, kā arī norādīts links uz attiecīgā pakalpojumu sniedzēja tīmekļa vietni.

#2 Izvērtē procentu likmes un nosacījumus
Uzmanīgi izlasi visus nosacījumus un noteikumus, kas saistīti ar aizdevumu! Īpašu uzmanību pievērs procentu likmēm, komisijas maksām, administratīvajiem maksājumiem un citām izmaksu pozīcijām. Nepalaid garām tos nosacījumus, kas rakstīti vissīkākajā drukā.

#3 Izvairies no priekšapmaksas prasībām
Ir būtiski uzmanīties no aizdevējiem, kuri pirms aizdevuma saņemšanas pieprasa priekšapmaksu vai jebkāda cita veida maksājumu. Likumīgi aizdevēji parasti tā nerīkojas.

#4 Pārbaudi esošo klientu atsauksmes
Pirms pieņem gala lēmumu, pārbaudi citu klientu atsauksmes par konkrēto aizdevēju! Kāda ir esošo klientu pieredze un vērtējums? Ja slikto atsauksmju ir daudz vairāk nekā labo, esi īpaši piesardzīgs un apdomā lēmumu vairākkārt!

Nebanku kredīti var būt lielisks risinājums situācijās, kad nauda nepieciešama ātri, tomēr, lai saņemtu drošu un izdevīgu nebanku kredītu, ir būtiski ievērot piesardzību un rūpīgi izvērtēt aizdevēju. Ja Tavu mērķu realizēšanai nepieciešami papildu līdzekļi, apskati kādas priekšrocības Tev var sniegt kredītlīnija vai patēriņa kredīts!