Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:369, Did:0, useCase: 3


Latvijas simtgades ekspresis piestās Rīgā

Redakcija
Redakcija

Svētdien, 28. maijā, no plkst. 10.00 līdz 13.00 Latvijas simtgades ekspresis piestās valsts galvaspilsētā, lai brauciena dalībnieki – dziedātāji un dejotāji, uzstājoties kopā ar Rīgas kolektīviem, priecētu rīdziniekus un pilsētas viesus.

Dzelzceļš vēsturiski ir vienojis dažādus novadus un to cilvēkus. Tieši pa dzelzceļu dziedātāji un dejotāji krāšņos, izrakstītos tautas tērpos no visas Latvijas devās ceļā un saplūda Rīgā, lai karstajās vasaras dienās vienotos kopīgā dziesmā un dejā, kas vēl šodien kā tradīcija simbolizē tautas saknes, vienotību un spēku.

Pasākumā “Latvijas ekspresis simtgadei” piedalīsies Rīgas kori, Tautas deju ansambļi un kolektīvi, kas koncerta programmā idejiski atspoguļo atziņu, ka “visi ceļi ved uz Rīgu”. Galvaspilsētas mūziķi un dejotāji sagaidīs Latvijas simtgades ekspreša braucējus, lai kopīgi muzicētu, dziedātu un dejotu. Stacijas laukumā iedzīvotāji varēs dzirdēt pūtēju orķestra atskaņoto un koru izpildīto mūziku, kā arī vērot latviešu skatuviskās dejas. Būs arī iespēja redzēt kolektīvu sadancošanos un iesaistīties sadziedāšanā, kurā skanēs maestro Raimonda Paula dziesmas. Kopumā pasākumā piedalīsies ap 400 dziedātāju, dejotāju un mūziķu.

Koncerta apmeklētājus priecēs Jauniešu pūtēju orķestris “Auseklītis”, Latvijas Universitātes jauktais koris “Aura”, Latvijas Universitātes jauktais koris “Juventus”, Latvijas Universitātes Tautas deju ansamblis “Dancis”, Kultūras un tautas mākslas centra “Ritums” deju kolektīvs “Rēvele”, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas deju ansamblis “Pērle”. Pasākumu vadīs aktieris Gints Grāvelis.

No 26. līdz 28. maijam cauri visiem Latvijas vēsturiskajiem novadiem ceļā dosies speciāls vilciena reiss “Latvijas ekspresis simtgadei” ar vairāk nekā 180 pasažieriem – dziedātājiem un dejotājiem. Gaidot XXVI Vispārējos latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkus un Latvijas valsts simtgadi, īpašais vilciens piestās 12 Latvijas vietās un dzelzceļa staciju laukumos, kur kori “Balsis”, “Monēta” un “Rīga”, deju ansambļi “Ačkups”, “Auda”, “Dardedze” un vietējie mākslinieki trijās dienās sniegs 12 unikālus koncertus, kurus iedzīvotāji varēs apmeklēt bez maksas.

Vilciens savu maršrutu sāks Latgalē – Indras stacijā, bet vērienīgais noslēgums sagaidāms Valkā un Valgā, kur muzikālā uzvedumā tiks akcentēta Valkas 1917. gada notikumu izšķirošā nozīme Latvijas valsts izveidē. Ikviens aicināts stacijā sagaidīt māksliniekus un kopīgi uzsākt valsts simtgades svinības.

Rīgā pasākumu “Latvijas ekspresis simtgadei” atbalsta Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, to rīko Jauniešu koris “Balsis” sadarbībā ar biedrību “I Did It”.