Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


Stāsts par Jani Rozentālu: personība un laikmets. Tikšanās ar izstādes kuratori Dr. art. AIJU BRASLIŅU

Redakcija
Redakcija

Stāsts par Jani Rozentālu: personība un laikmets. Tikšanās ar izstādes kuratori Dr. art. AIJU BRASLIŅU
Janis Rozentāls. Arkādija. Ap 1910. Audekls, eļļa. LNMM kolekcija.
Foto: Normunds Brasliņš

Sestdien, 2016. gada 27. augustā, plkst. 12:00 Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (Rīgā, K. Valdemāra ielā 10) un izstādes “Janis Rozentāls (1866–1916). Māksla un tehnika” kuratore Dr. art. Aija Brasliņa aicina uz “Sarunu muzejā”, lai daudzpusīgāk iepazītu gleznotāja Jaņa Rozentāla personību un radošo darbību.

Ražīgs un daudzveidīgs mākslinieks, erudīts, estēts un romantiķis – jūsmīgs, emocionāls, aizrautīgs, atvērts pret visu jauno un skaisto, bet reizē arī apņēmīgs, mērķtiecīgs, pragmatisks un strādīgs praktiķis – tāds bija Saldus pagasta lauku kalēja dēls Janis Rozentāls (1866–1916), kurš ar savu radošo degsmi un talantu spēja ne tikai sasniegt augstu meistarības pakāpi un iekarot daudzu cilvēku sirdis, bet arī būtiski noteikt 19.–20. gadsimta mijas glezniecības attīstību Latvijā. “Pirms Jaņa Rozentāla darbojās latviešu izcelsmes mākslinieki – Kārlis Hūns, Jūlijs Feders, taču tieši Rozentāla paaudze pirmā sāka domāt par nacionālo mākslu. Rozentāls ir viens no pirmajiem latviešu profesionālās mākslas aizsācējiem un radītājiem, un viņa vārds ir ierakstīts mūsu Kultūras kanonā,” stāsta izstādes kuratore, mākslas zinātniece Dr. art. Aija Brasliņa.

Šogad, kad tiek atzīmēta Jaņa Rozentāla 150. jubileja, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs no jauna aktualizē klasiķa mantojumu un piedāvā apmeklētājiem iepazīties ar 144 darbu plašo izlasi. Vērienīgajā retrospekcijā gleznas un grafikas pārliecinoši reprezentē meistara daiļrades galvenos posmus un žanrus, stilistisko mainību un tehniku dažādību – atzītā portretista, figurālista, ainavista un intīmu sadzīves ainu atveidotāja tvertie mirkļi un noskaņas mijas ar fantastiskām kompozīcijām, mitoloģiskiem un reliģiskiem sižetiem. Akadēmisms, reālisms, impresionisms, simbolisms, jūgendstils, nacionālais romantisms, neoklasicisms un citi stili autora mākslā saista tradicionālo ar novatorisko, ļaujot brīvi pārvietoties no realitātes atspulgiem uz vīziju laukiem. Savukārt attēli no mākslinieka ģimenes arhīva un dokumentu fotoizdrukas palīdz skatītājam labāk izjust laikmeta garu un, protams, vairāk atklāt Jani Rozentālu kā privātpersonu.

“Saruna muzejā” ar izstādes kuratori Aiju Brasliņu rosinās meklēt katram savu Rozentālu, pašiem apzināties nacionālos dārgumus, kas glabājas latviešu mākslas “zelta fondā”. “Speciālistu aprindās Janis Rozentāls ir labi zināms, bet plašākai publikai tā ir iespēja bagātināt individuālos priekšstatus par izcilo vecmeistaru. Manuprāt, šī klasikas izstāde ir jāredz, lai saprastu, no kurienes nākam, kurp ejam, kas esam. Jo zināšanas par savu kultūru veido cilvēku,” uzsver Aija Brasliņa.

Otrā tikšanās ar izstādes kuratori Aiju Brasliņu notiks 1. oktobrī plkst. 12:00.

Uz “Sarunām” Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā laipni aicināts ikviens interesents!
Nāciet, skatiet, apbrīnojiet, salīdziniet, uzdodiet jautājumus, veidojiet un izsakiet savu viedokli!
Mēs Jūs gaidām!

Dalības maksa: pieaugušajiem – 3,50 EUR, skolēniem, studentiem, pensionāriem – 2,00 EUR.
Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Izstāde būs atvērta līdz 30. oktobrim.

Plašāk par projektu lasiet LNMM mājas lapā: www.lnmm.lv.