Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Muziņš zīmē karti

Redakcija
Redakcija

Izstādē “Retumu kabineti. Kaislība Eiropā.16.-21.gs.” ir skatāmas arī interesantas kartes, kas liecina par tām vietām, kur ceļotāji pabijuši un no kurienes ir atvesti eksotiskie priekšmeti vai dārgumi. Senākās kartes, kurās redzama Kurzemes un Zemgales hercogiste, kā arī tās, kuras varēja lietot jūrasbraucēji pirms 300 gadiem, izskatās pavisam citādi nekā mūsdienu kartes.

Senās kartes ir savdabīgs vēstures avots, kas sniedz ziņas ne tikai par pagājušo gadsimtu ģeogrāfijas izpratni un vietvārdiem (Ventspils tajās atzīmēta dažādi - Windau, Winda, Vinda, Windowa u.c.). Kartes ir arī saistošs mākslas darbs ar grezniem buriniekiem, sarežģīti veidotām vēja rozetēm, jūras briesmoņiem un daudziem citiem elementiem, kas pretstatā mūsdienu precīzajām kartēm atdzīvina seno karšu virsmu. Parasti melnbaltie karšu gravīru novilkumi tika rūpīgi izkrāsoti ar roku, veidojot tās ne tikai par tiražētu un praktiski izmantojamu lietu, bet arī par individuāli darinātu grafiku. Ne velti senatnē vara plātnes, kurās tika gravēts karšu zīmējums, viena izdevniecība pārdeva otrai, atkārtoti laižot klajā vienas un tās pašas kartes. Livonijas ordeņa pils Kapitula zālē eksponētas Ventspils muzeja krājuma kartes. Senākā no tām ir 1562.g. publicētā Dž.Ruscelli karte, kas attēlo senās Livonijas un Prūsijas piekrasti. Viena no greznākajām ir vēsturiskā kartogrāfijā klasiskā, ļoti greznā un daudzkrāsainā J.Blaua 1642.g. klajā laistā Eiropā. Tā ir katras nopietnas seno karšu kolekcijas gandrīz obligāta sastāvdaļa. Senākā, zināmā Tobago karte (1654.g., Latvijas Valsts arhīvs) apskatāma vitrīnā kopā keramikas hameleonu, un izskatās, ka „zemes lauva” arī attēlota kartes zīmējumā.

Senajās kartēs ir iezīmēta zeme ar kalniem, upēm, ezeriem, mežiem un vietu nosaukumiem, jūrās - kuģi un visādi jūras nezvēri. Kā būtiski karšu elementi ir kartes nosaukums, mērogs, vēja roze - debess pušu virzienu norāde. Nosaukumi veidoti grezni un ar zīmējumiem. Mēroga norādē var būt attēlotas arī dažādu valstu pieņemtās mērvienības.

Muziņš aicina bērnus izgatavot savu pasaku zemes vai pirātu karti, izmantojot seno karšu paraugus. Kartes var būt krāsainas vai melnbaltas, ar pašu izdomātiem apzīmējumiem. Var kartē iezīmēt arī kādu nezināmu tēlu. Lai būtu vieglāk, Muziņš sagatavojis arī lapu ar dažādiem zīmējumiem no senajām kartēm, kurus var izgriezt un uzlīmēt.
Iepriecini Muziņu un atsūti savas izveidotās kartes foto uz e-pastu: maruta.eistere@ventspils.lv līdz 24.martam. 25. martā paziņošu muzeja darbinieku mīļāko darbu, kuram dāvināsim ģimenes ieejas biļeti Livonijas ordeņa pilī.
Muziņš vēlas arī palielīties: Ventspils muzeja kolekcija savā ziņā ir unikāla, jo izceļas ar karšu hronoloģiju (15.gs. -18.gs. kartes) un tematiku. Tas ir viens no plašākajiem krājumiem Latvijā, kurā apkopotas Kurzemei veltītās kartes.
Izstāde “Retumu kabineti. Kaislība Eiropā.16.-21.gs.” Livonijas ordeņa pilī skatāma līdz 31.martam.