Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Valsts svētku programma Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā 11. un 18. novembrī

Redakcija
Redakcija

Valsts svētku mēnesī Latvijas Nacionālais vēstures muzejs Brīvības bulvārī 32 aicina interesentus apmeklēt muzeja ekspozīcijas un izstādes, kā arī svinīgā un izzinošā gaisotnē īpaši atzīmēt gan Lāčplēša dienu, kas veltīta Neatkarības karā kritušo varoņu piemiņai, gan Latvijas valsts pasludināšanas 105. gadadienu.

Muzejs sagatavojis arī divas tematiskas digitālās izlases, kurās ietvertās attēlu galerijas un virtuālās izstādes, videostāsti, ekskursiju maršruti pilsētvidē stāsta par valsts pastāvēšanai izšķirošiem notikumiem un cilvēkiem – to dalībniekiem. Izlases pieejamas LNVM digitālajā resursā eMuzejs (emuzejs.lnvm.lv).

LĀČPLĒŠA DIENAS PROGRAMMA 11. NOVEMBRĪ

No 11.00 līdz 18.00 muzejā skatāma Lāčplēša Kara ordeņa pilna komplekta izstāde, kā arī Latvijas vēstures ekspozīcija, izstādes “Satversme 100+”, “Vainagošanās. Arheoloģiskie, etnogrāfiskie un laikmetīgie vainagi Latvijas kultūrā”.

11.00, 13.00, 15.00 un 17.00 stāstījums par Lāčplēša Kara ordeni un tā kavalieriem.
14.00 ekskursija LNVM vēsturnieka Toma Ķikuta vadībā ekspozīcijā “Latvijas valsts dibināšana. Neatkarības karš”.
16.00 LNVM numismātes Andas Ozoliņas lekcija “Lāčplēša Kara ordeņa tapšanas vēsture”. Tai varēs sekot arī tiešsaistē muzeja FB lapā: facebook.com/LNVMuzejs
Ieeja muzejā – bez maksas.

11. novembra eMuzeja digitālā izlase:

https://emuzejs.lnvm.lv/info/aktual...
Izlasē aplūkojamas 11 galerijas, kurās atspoguļots fotogrāfa un karavīra Andreja Liepiņa pieredzētais, laikā no 1919. līdz 1921. gadam dienot Latvijas armijā. Virtuālā ekskursija ļaus iepazīt Bermontiādes vietas Rīgā un piedāvās arī tematisku pastaigu maršrutus.

Savukārt galerijā "Ieskats Numismātikas nodaļas Faleristikas kolekcijā" var uzzināt par Lāčplēša Kara ordeni un citiem Latvijas Republikas (1918-1940) apbalvojumiem.

Septiņu Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru dzīvesstāstus, tostarp Valerijas Valijas Veščunas-Jansones dzīvesstāstu, var izzināt galerijā "Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri". Savukārt eMuzejā pieejamais priekšlasījums "11 lietas, kas jāzina par Lāčplēša Kara ordeni, tā kavalieriem un Lāčplēša dienu" ļauj izprast Lāčplēša dienas nozīmi un sniedz ieskatu Lāčplēša Kara ordeņa vēsturē.

Izlasē eMuzeja resursos pieejami arī citi materiāli par Lāčplēša kara ordeni un Lāčplēša dienas svinībām, vairāki materiāli domāti tieši ģimenēm ar bērniem.

Ar visiem Lāčplēša dienai veltītajiem pasākumiem Rīgā var iepazīties tīmekļvietnē https://svetki.riga.lv, kā arī sekojot līdzi sociālo tīklu lapai “Rīga” un “Rīgā notiek”.

LATVIJAS VALSTS PASLUDINĀŠANAS GADADIENAS PROGRAMMA

18. NOVEMBRĪ
No 11.00 līdz 18.00 muzejā skatāma Latvijas vēstures ekspozīcija, izstādes “Satversme 100+”, “Vainagošanās. Arheoloģiskie, etnogrāfiskie un laikmetīgie vainagi Latvijas kultūrā”, “Krāsainā Latvija”, “Latvijas valsts dibināšana”, “Nauda Latvijā”.
12.00 un 15.00 nodarbība bērniem “Mana Latvija”.
13.00 un 14.00 ekskursija izstādē “Satversme 100+”.
16.00 un 17.00 ekskursija izstādē “Latvijas valsts dibinātāji”.

Ieeja bez maksas.

18. novembra eMuzeja digitālā izlase:

https://emuzejs.lnvm.lv/info/aktual...
Teatralizētā uzvedumā "Latviju dibināsim rīt" muzeja darbinieki un aktieri stāsta par 1918. gadā valsts dibināšanas politisko kontekstu un apstākļiem, kādos Latvija tika pasludināta. To papildina videostāsti "1918. gads. Brīdis pirms Latvijas valsts" un "Stāsts par zvaniņu, kas iezvanīja Latvijas Republikas dibināšanu".

Vairākās virtuālajās izstādēs atspoguļota Brīvības pieminekļa tapšana un pastāvēšanas vēsture. Savukārt Gadsimta albuma fotogrāfijās redzams, kā 1918. gadā un arī vēlāk atzīmēja Latvijas Republikas neatkarības pasludināšanas dienu. Daudzi digitālajā vietnē rodamie materiāli piemēroti ģimenēm ar bērniem.
Ar visiem Latvijas proklamēšanas gadadienai veltītajiem pasākumiem Rīgā var iepazīties tīmekļvietnē https://svetki.riga.lv, kā arī sekot līdzi sociālo tīklu lapai “Rīga” un “Rīgā notiek”.

Arī LNVM Dauderu nama atjauninātajai ekspozīcijai Sarkandaugavā no 16. novembra klāt nāks papildinājums – ekspozīcijas daļa “(Ne)zūdošais mantojums”. Tajā ietvertas līdz mūsdienām saglabājušās starpkaru Latvijas Republikas valstiskumu reprezentējošās liecības, kas tika pakļautas iznīcībai padomju okupācijas laikā, kad šis “nevēlamais mantojums” tika izslēgts no publiskās vides vai iznīcināts. 17. novembrī Dauderos darbalaiks no 10.00 līdz 16.00.

18. novembrī LNVM nodaļas Dauderi un Tautas frontes muzejs būs slēgti, bet apmeklētājiem durvis vērs svētdien, 19. novembrī.