Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Jaunas izstādes Marka Rotko Mākslas centrā

Redakcija
Redakcija

No 2016. gada 5. februāra līdz 10. aprīlim Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā skatāmas trīs jaunas izstādes – Jāņa Murovska izstāde NEIZPROTAMĀ ATTĀLUMA SAJŪTA, UPB mākslas kolekcijas izstāde CETURKSNIS un Irīnas Ošlejas izstāde KLERKOPOLĒ.

Jaunā izstāžu sezona piedāvās apmeklētājiem apskatīt daudzveidīgos mēdijos rādītos māksla darbus, ko radījuši pazīstami Latviešu mākslinieki.

UPB holdinga laikmetīgās mākslas darbu kolekcijas izstādē CETURKSNIS ir apskatāmi veselas mākslinieku plejādes - Ilmāra Blumberga, Edvarda Grūbes, Edgara Vērpes, Egila Rozenberga, Helēnas Heinrihsones, Ivara Heinrihsona, Ievas Maurītes, Intas Celmiņas, Edvarda Grūbes, Ilzes Avotiņas, Aijas Zariņas, Frančeska Kirkes, Ievas Iltneres, Daces Lielās, Ģirta Muižnieka, Sandras Krastiņas, Normunda Brasliņa, Barbaras Gailes un daudzu citu ievērojamu mākslinieku darbi. UPB holdings 2016. gadā atzīmē savas dibināšanas 25. jubileju. Tas ir gadsimta ceturksnis. Kā saka Uldis Pīlēns, UPB holdinga padomes priekšsēdētājs: “Mēs neesam klasiskie kolekcionāri. Pēc būtības šī kolekcija ir mūsu pašu sirds paplašinājums – kā mēs subjektīvi tveram pasauli, kā redzam sev apkārt mūsu pašu laikabiedru radītās vērtības.”

Jāņa Murovska izstāde NEIZPROTAMĀ ATTĀLUMA SAJŪTA skatāmi darbi, kas veidoti sietspiedes tehnikā. Pats mākslinieks apgalvo: “Telpiskā orientācija ir dabas dota maņa. Darbos, kur neparādās telpiskie orientieri – burti, horizonts utt. –, darba darīšanas virzienu nosaka intuīcija vai paredzamās vizuālās kvalitātes. Vai tas ir plūdums vai kritums.”

Irīnas Ošlejas izstādē vārds „Klerkopolis” apvieno sevī vārdus „klerks” un polis, kas tulkojumā no grieķu valodas nozīmē „pilsēta”. Vārds „klerks” - kantorists, rakstvedis, sīks ierēdnis. Ideja, kas apvieno ierēdņu un administratīvo darbinieku darbību citadelē - pilsētu pilsētā, lieliski saskan ar vietu, kur notiek izstāde, jo arī Dinaburgas cietoksnis ir pilsēta pilsētā, tiesa, te nenotiek birokrātiskās sistēmas virzība, bet gan kultūras procesu attīstība, kas lieliski kontrastē ar Irīnas Ošlejas lielformāta darbu, kas veidots kā scenogrāfija izrādei, ko apmeklētāji varēs arī baudīt kā veiksmīgu izstādes papildinājumu videoformātā.

Visi interesenti laipni gaidīti jaunās izstāžu sezonas izstāžu atklāšanā, kas notiks 5. februārī plkst. 16.00 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā.