Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:337, Did:0, useCase: 3


Liepājas teātrī top iestudējums „Kaija”

Redakcija
Redakcija

Liepājas teātrī galvenā režisora Dmitrija Petrenko vadībā top iestudējums „Kaija”. Pirmizrādi, kas būs arī 1. abonementa izrāde, iestudējums piedzīvos 11. februārī.

Luga, kas sarakstīta 1895. gadā, ir viens no izcilākajiem Antona Čehova darbiem, kas atnesa autoram atzinību.
„Mana sajūta ir tāda, ka „Kaija” ir uzrakstīta nevis pirms gandrīz 130 gadiem, bet tieši šodien. Katrs tēls „Kaijā” ir atpazīstams un tuvs, brīžiem pat grūti saprast, ar ko es pats no visiem tēliem personificējos vairāk. Tāpēc negribas nosodīt nevienu, lai arī katrs tur ir pārņemts tikai ar sevi. Viņus ir viegli saprast, viegli jūst viņiem līdzi. Dorns lugā saka: „Tik daudz mīlestības.” Var tikai piebilst – arī cerību, vilšanos un skumju,” par lugu saka D. Petrenko.
Režisora versijā stāsta centrā ir divi jaunieši – Kostja un Ņina. Viņi vēl tikai meklē savu ceļu dzīvē, taču abi ir pārliecināti, ka laimīgus viņus padarīs tikai mākslas pasaule, kurai viņi grib būt piederīgi. Viņi tic, ka mākslinieks ir vienīgais cilvēks uz pasaules, kas var būt pa īstam saprasts un mīlēts. Tāpēc viņi ir gatavi riskēt, provocēt un maksāt par šādu dzīvi visaugstāko cenu. Bet vai viņi ir gatavi vilties un saprast, ka ambīcijas ne vienmēr ir tas, kas padara cilvēkus laimīgus? Un vai cilvēks vispār var zināt, kas patiesi viņam ir vajadzīgs, lai tāds būtu? Ko darīt, ja cīņa par savām vēlmēm izrādās vien bezjēdzīgs skrējiens, kura beigās ir tikai vilšanās un tukšums?

Izrādē piedalās aktieri – Agnija Dreimane, Kārlis Ērglis, Inese Kučinska, Leons Leščinskis, Edgars Pujāts, Karīna Tatarinova, Armands Kaušelis, Edgars Ozoliņš, Artūrs Irbe, Kintija Stūre vai Madara Kalna.

Kopā ar režisoru izrādi veido arī scenogrāfe Marija Ulmane, kostīmu māksliniece Baiba Litiņa, mūzikas autors Jūlijs Melngailis („Bel Tempo”) un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš.

Izrādi iespējams noskatīties arī 12. un 24. februārī.