Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:337, Did:0, useCase: 3


Liepājas teātrī pirmizrādi piedzīvos Edgara Pujāta monoizrāde „Tas arī viss”

Redakcija
Redakcija

Jau vairāk nekā pirms gada Liepājas teātrī notika darbs pie austriešu dramaturga Pētera Turrīni monologa „Tas arī viss”. Šis iestudējums ir sava veida dubultizaicinājums – gan aktierim Mārtiņam Kalitam, kurš ir šīs izrādes režisors un arī vizuālā tēla autors, gan aktierim Edgaram Pujātam, kuram šī ir pirmā monoizrāde, kā arī viena no smagākajam un sarežģītākajām lomām viņa aktiera mūžā. Izaicinājums ir arī pandēmija, kuras dēļ pirmizrāde vairākas reizes atlikta, bet beidzot iestudējums piedzīvos arī satikšanos ar skatītājiem – izrādi „Tas arī viss” varēs noskatīties jau 16. un 17. novembrī Liepājas teātra mazajā zālē koncertzālē „Lielais dzintars”. Izrādes plānotas, arī sezonai turpinoties.

“Tas arī viss” ir monologs par vientulību, kurš piesaka lugas intrigu jau ar pirmo teikumu: „Tagad es noskaitīšu līdz tūkstotim un…” Galvenajam varonim ir bijis viss – panākumi, slava, gods, izvēles brīvība un mīlas afēras. Tad kāpēc viņš iekšēji jūtas tik iztukšots? Kāpēc tik vientuļš? Aktieris Edgars Pujāts izrādē aicinās skatītājus ielūkoties sevī, lai godīgi pajautātu - vai es dzīvoju tādu dzīvi, kā vēlos?

„Strādājot pie šīs izrādes, ne reizi vien gribēju no darba atteikties. Gan tāpēc, ka lugas materiāls lika cīnīties ar iekšējām pretrunām un saviem dēmoniem, gan tāpēc, ka monoizrāde aktierim ir grūts un smags pārbaudījums viņa varēšanai vai nevarēšanai. Protams, bijis liels nervu patēriņš, tik ilgi gatavojoties pirmizrādei, un es tiešām ceru, ka beidzot arī kopā ar skatītājiem varēšu aizskaitīt līdz tam tūkstotim, mēģinot nonākt pie dzīves īstās patiesības un jēgas,” par darbu pie izrādes saka E. Pujāts.

M. Kalita līdz šim veidojis režiju vairākiem koncertuzvedumiem un balvu pasniegšanas ceremonijām, kā arī šobrīd papildina zināšanas, studējot Latvijas Kultūras akadēmijā – programmā „Audiovizuālā un skatuves māksla”, taču šī ir viņa pirmā veidotā dramatiskā teātra izrāde. „Edgars Pujāts ir ārkārtīgi spēcīgs aktieris, kurš jau sen ir pelnījis šādu lomu. Man ir ļoti liels gods kopā ar viņu izstāstīt šo stāstu,” viņš saka par izrādi.

Izrādei gaismu partitūru veidojis Mārtiņš Feldmanis, lugu no vācu valodas tulkojis Ingus Liniņš.

Teātris atgādina, ka teātri apmeklēt klātienē iespējams tikai tiem skatītājiem, kuri ir vakcinēti pret Covid-19, kā arī tiem skatītājiem, kuri Covid-19 pārslimojuši. Ierodoties teātrī, skatītājiem būs jāuzrāda ieejas biļete kopā ar derīgu pasi vai ID karti un Covid-19 sertifikātu. Ieejas biļete būs derīga tikai kopā ar minēto sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. Gan teātrī, gan visu izrādes laiku skatītājiem pareizi jālieto maska, nosedzot gan degunu, gan muti.