Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:424, Did:0, useCase: 3


Izbaudiet izcilu spriedzes romānu!

Redakcija
Redakcija

Tikko arī latviešu valodā iznācis trilleris “Es ļāvu tev iet”. Tā autore, angļu rakstniece Klēra Makintoša, divpadsmit gadus strādāja policijā, – un atzīst, ka izmeklētājas darbs uz viņu atstājis dziļu iespaidu. Pirmās domas par romāna rakstīšanu radušās jau pirms vairākiem gadiem, analizējot cilvēku (gan noziedznieku, gan upuru) attieksmi pret noziegumiem. Kas ir tie apstākļi, kas pamudina klusēt nozieguma lieciniekus? Vai klusēšanai var būt attaisnojums? Ko cilvēka dvēselei var nodarīt bēdas un vainas apziņa – un kā tās abas ietekmē spriešanas spēju?

Šīs pārdomas autore sekmīgi pārvērtusi izcilā spriedzes romānā – “Es ļāvu tev iet”. Tā varone Džena nesenā pagātnē piedzīvojusi briesmīgus notikumus. Vienā īsā brīdī viņas dzīve ir pilnībā mainījusies. Un tur neko, itin neko vairs nevar labot. Vainas apziņas, bēdu un biedējošu atmiņu vajāta, Džena no Bristoles pārceļas uz mazu ciematiņu. Taču kādudien pagātnes atmiņu murgi kļūst par īstenību, un Dženas rūpīgi būvētā jaunā dzīve var sagrūt vienā vienīgā mirklī. Ja vien...

Kopā ar romāna varoņiem soli pa solim izdzīvojot satriecošos notikumus, lasītājs no atsevišķiem pagātnes fragmentiem grāmatas beigās saliek negaidītu, pat šokējošu bildi, bildi, kurā žilbinošā skaidrībā atklājas lietas, kuras parasti tiek rūpīgi noglabātas atmiņu ēnas pusē. Autorei izdevies radīt to neaprakstāmi baiso sajūtu, kas pat lasītāju ar stipriem nerviem pamudina ieslēgt gaismas visā mājoklī – sajūtu, ka telpā vairs neesi viens un ļaunums elpo tev pakausī. Šī ir tā sajūta, kas īstenam spriedzes romānu cienītājam ļauj zināt – jā, man rokās ir grāmata, kura, līdzīgi kā A. Hičkoka filmas, ļauj sasniegt baiļu katarsi un attīrīties no ikdienas rutinizētajām domām.
Klēras Makintošas debijas romāna panākumi ir izcili: tas izdots daudzās valstīs, tulkots vairāk nekā 30 valodās, godalgots ar prestižām literārām balvām, un, kas vēl interesantāk, romāns “Es ļāvu tev iet” pasaulē guvis lielākus panākumus nekā Dž. K. Roulingas detektīvi, kurus viņa paraksta kā Roberts Galbraits.

“Izlasījis šo grāmatu, es beidzot saprotu, ko nozīmē brīdinājums – jūs to nevarēsiet nolikt malā! Pārsteidzoši pavērsieni, es nespēju atrauties ne mirkli, līdz biju romānu izlasījis!” – raksta Maiks. Līdzīgi skan arī tūkstošiem citas lasītāju atsauksmes interneta portālā goodreads.com. Un tāpat domā arī rakstnieki un kritiķi: ““Es ļāvu tev iet” ir meistarīgi uzrakstīts romāns ar nepārspējamu un neatdarināmu sižeta pavērsienu, ko nebūsiet gaidījuši,” atzīst Paula Hokinsa, romāna “Meitene vilcienā” autore.

Pieejama arī e-grāmata.
No angļu valodas tulkojusi Ina Strautniece.