Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:424, Did:0, useCase: 3


Justeina Gordera “Sofijas pasaule” piedzīvo jaunu izdevumu!

Redakcija
Redakcija

“Sofijas pasaule” tūlīt pēc iznākšanas tālajā 1991. gadā piedzīvoja īstu furoru – to lasīja, par to runāja, to tulkoja daudzās valodās. Arī Latvijā tā pirmo reizi iznāca jau 1996. gadā, tad atkārtoti 2005., un nule, ar jaunu vāciņu un autora priekšvārdu, no jauna dodas pie lasītājiem. Šī ir grāmata, kuru ar baudu lasīs gan zinātkārs pusaudzis, gan vērīgs students un pat rutīnā iegrimis pieaugušais. Neatkarīgi no tā, ko esat zinājis un piedzīvojis agrāk, “Sofijas pasaule” kļūs par pakāpienu, kas ved dziļi iekšup sevī un vienlaikus – laukā plašajā pasaulē.

“Sofijas pasaule” ir norvēģu rakstnieka Justeina Gordera populārākais darbs, neparasts romāns, kurš lasītāju ieved Rietumu filosofijas pasaulē. To ar interesi lasīs ikviens, kurš kaut reizi mūžā sev uzdevis jautājumu “kas es esmu?”, ikviens, kurš vēlējies zināt, kā un kāpēc darbojas pasaule. Šie ir jautājumi, uz kuriem atbildes meklējuši daudzi – bet, laikam ritot, šķiet, ikviena no tām izrādījusies nepilnīga.

Justeins Gorders priekšvārdā raksta: “Pats svarīgākais filosofiskais jautājums, uz kuru joprojām nav rasta atbilde, ir šāds: kā mums nosargāt savu civilizāciju un savas dzīvības pamatus uz mūsu planētas?” Nevar apgalvot, ka arī viņam tas izdodas, tomēr, kopā ar grāmatas varoņiem ceļojot cauri dažādiem domāšanas un uzskatu modeļiem, pētot un analizējot to spēcīgās un vājās puses, arī lasītājs gluži nevilšus kļūst par rosīgu un darbīgu domātāju.

Romāna galvenā varone ir 14 gadus vecā Sofija Amundsena. Saņēmusi nezināma sūtītāja rakstītu vēstuli, viņa nokļūst piedzīvojumā, kurš izrādās pilnīgi neticams. Soli pa solim Sofija iepazīst un izzina cilvēces domāšanas modeļus, sākot no mītiem un pašiem pirmajiem natūrfilosofiem, cauri lielajām domāšanas skolām un dažādiem vēstures posmiem nonākot pie mūsdienām. Taču šis ceļojums nav vienīgais, ko Sofija piedzīvo. Vienlaikus ar skološanos filosofijā, viņai jāatrisina vēl kāda mīkla: jāatrod meitene vārdā Hilda Mellere Knāga, un jānodod Hildai adresētās vēstules, kas lielā skaitā pienākušas Sofijai. Tā šis romāns romānā ved lasītāju arvien dziļāk iekšā pasaulē, kurā mājojam mēs visi, un izvērš to ar iekšpusi ārup, izaicinot pārbaudīt savus agrākos priekšstatus par to, kas ir un nav īsts un svarīgs.

Justeins Gorders (1952) ir daudzu stāstu, romānu un bērnu grāmatu autors. Viņš bieži raksta no bērnu un pusaudžu perspektīvas, pievēršot uzmanību viņu pasaules uztverei un spējai brīnīties. “Sofijas pasaule” (1991) ir viņa populārākais darbs, pasaules bestsellers, kas tulkots 60 valodās, kopējai tirāžai pārsniedzot 30 miljonus.

Pieejama arī e-grāmata.
No norvēģu valodas tulkojusi Brigita Šiliņa.