Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Iznācis Dženas Andersones jaunais stāstu krājums “Sainis”

Redakcija
Redakcija

Džena Andersone literatūrā ienāca 2021. gada nogalē ar stāstu krājumu “Dadži”. Ienāca spilgti, neparasti, daudzsološi. Par to liecina arī nominācija Latvijas Literatūras gada balvai un speciālbalva Egona Līva piemiņas konkursā “Krasta ļaudis”.

Vērīgs skatījums uz apkārt notiekošo, rosīgs prāts un zināšanas rakstniecībā – tas viss ļāvis autorei jau mācību laikā Latvijas Literārajā akadēmijā radīt vairāk stāstu, nekā bija iespējams iekļaut pirmajā grāmatā. Tāpēc, šos stāstus papildinot ar jauniem, drīz vien tapa otrais stāstu krājums – “Sainis”.

Grāmatā ietvertajos darbos jūtams jau pazīstamais rakstnieces rokraksts – tie ir skarbi stāsti par neikdienišķiem cilvēkiem, kuriem nav sveša vientulība, bailes, cīņa par izdzīvošanu, vainas apziņa. Taču šajā krājumā autores radošais gars gājis vēl tālāk – gadu gaitā sakrātie reālās dzīves vērojumi papildināti ar tēliem un notikumiem no fantāzijas, pat mistikas pasaules, tā ļaujot lasītājam ieiet vēl dziļāk rakstnieces domu un ideju pasaulē.

Krājuma vadmotīvs, kas saistīts ar saiņa tēlu, ir slogs, ko cilvēkam uzliek paša izvēlēta vai citu uzspiesta sociālā loma sabiedrībā. Sainis – tā ir nasta, bagāža, ko cilvēks jau kopš bērnības nes sev līdzi, velk cauri dzīvei, pats bieži vien nesaprotot, kāpēc to dara un uz kurieni savu nešļavu stiepj. Ne velti titulstāsta galvenais varonis (ja par tādu neuzlūko pašu saini), nonācis neparastā situācijā, pie sevis spriež: “Esmu jau tik ļoti apradis ar šo pavadoni, ka man pat negribas vairs teikt – tas. Drīzāk jau viņš. Kāpēc gan sainis nevarētu būt viņš? Pēkšņi atskārstu, ka pavadonis patiesībā esmu es. Saiņa pavadonis.”

Jāpiebilst, ka Dženas Andersones literāro devumu par gana vērtīgu atzinis arī Valsts kultūrkapitāla fonds, piešķirot grāmatas “Sainis” izdošanai savu finansējumu.

Pieejama arī e-grāmata.