Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Aizraujošs detektīvromāns par 19. gadsimta Rīgu

Redakcija
Redakcija

Apgādā Zvaigzne ABC izdots jaunas autores Ljetas Putānes debijas romāns “Apraktais mēness” – stāsts par aizraujošu dēku, kuras varoņi traucas pa Rīgu ormaņu ratos, cenšas atšifrēt slepenas zīmītes, meklē kādu pazudušu manuskriptu un šķetina sarežģītus politiskus jautājumus.

Romāna darbība aizsākas 1896. gada vēsā septembra vakarā laternu izgaismotajā Rīgā. Uzlikusi galvā cepuri ar spalvu, Anna dodas naksnīgā pastaigā pa pilsētu, bet negaidīti kļūst par nozieguma aculiecinieci. Kriminālintrigā drīz vien iesaistās gan vējagrābslis Georgijs, gan kāds izskatīgs dzejnieks ar neparastu pavadoni, gan dedzīgā latviešu meitene Zenta – viņas sapnis ir neatkarīga Latvijas valsts, par kādu cariskās Krievijas provincē vēl reti kurš aizdomājas... Varoņiem uz pēdām sāk mīt cara slepenpolicijas aģenti, un nu briesmas kļūst gaužām reālas.

Taču “Apraktais mēness” nav tikai detektīvstāsts. Ar labu tiesu pašironijas un neslēpjot arī nedrošību, varoņi meklē savu identitāti un piederību, sastopoties ar aizspriedumiem un netaisnību, cenšoties palikt patiesi paši pret sevi.

Dace Rukšāne par romānu “Apraktais mēness” saka: “Ar eleganci, kas plīvo kā spalva pie dāmas cepures, autore apspēlē mazāk zināmus vēsturiskus faktus un izvērš fantāziju, radot ticami autentisku vidi un intrigu, no kuras grūti atrauties. Virtuozi laipojot pa plānu politisko ledu, Ljeta pamanās noturēties uz šaurās un trauslās līnijas, ko sauc par labu gaumi, un ieved lasītāju lieliskas debijas un asa prāta uzburtajos līkločos.”

Jaunā rakstniece prasmīgi rada gan sižetisko spriedzi, gan vēsturisko fonu. Romāna vidi veido saistoši fakti un detaļas par 19. gadsimta beigu Rīgu plašākā vēsturiskā kontekstā. Lasītājs ievēros āķīgas atsauces uz attiecīgā laikmeta kultūras notikumiem un personībām, kā arī iepazīs tālaika preses aktualitātes. Autore veikli savij vēsturi ar uzburto pasauli, ļaujot lasītājam pilnībā iegrimt citā laikmetā.

Ljeta Putāne ir ieguvusi maģistra grādu 19. gadsimta krievu literatūrā un vēsturē, kā arī pētījusi intertekstualitātes nozīmi detektīvromāna žanrā.

Pieejama arī e-grāmata.