Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Atklās Kārļa Neiļa 110 gadu jubilejas gleznu izstādi Tukuma Mākslas muzejā

Redakcija
Redakcija

3. decembrī 12:00 Tukuma Mākslas muzejā (Harmonijas ielā 7, Tukumā) tiks atklāta Kārļa Neiļa 110 gadu jubilejas gleznu izstāde „No reālā uz fantastisko”. Izstādē eksponētas gleznas no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Mūkusalas Mākslas salona un Tukuma Mākslas muzeja kolekcijām.

Izstādē apskatāmi mākslinieka Kārļa Neiļa darbi, kas tapuši divos atšķirīgos periodos – laikā, kas pavadīts Latvijā un trimdā Austrijā. Viņa māksla gadu gaitā no košā un reālistiskā, gaismas pielietā dabas un cilvēka tēlojuma pārtapusi unikālā un fantastiskā, tikai Neilim raksturīgā izteiksmē. Tā apvieno iespaidus no ceļojumiem uz antīkās mākslas zemēm un reālistiskus fragmentus, kas veido savdabīgu kompozīciju.

Salīdzinot izstādē eksponētos dažādos periodos tapušos darbus, veidojas Neiļa mākslinieciskās attīstības stāsts. Vērojams, kā mainās mākslinieka skats uz mākslu un dzīvi, ko ietekmē ne tikai antīko kultūru iepazīšana un Venēcijas biennāļu apmeklējums, bet arī trimdas laikā pārdzīvotais. Kārlis Neilis ir mākslinieks meklētājs, kas, lai arī teicis, ka viņu: “.. neinteresē gleznā demonstrēt savas izjūtas vai pārdzīvojumus ..”, neviļus ievijis tos savos darbos.
Kārlis Neilis dzimis 1906. gada 19. decembrī Lutriņu pagastā, Kuldīgas apriņķī. Mācījies Latvijas Mākslas akadēmijā, beidzis profesora Ģederta Eliasa figurālo meistardarbnīcu (1924 - 1932). Uzņemts Mūkusalas mākslinieku biedrībā (1932). Emigrējis uz Austriju (1944). Piedalījies trimdas latviešu izstādēs (no 1955), vēlāk bijušas vairākas personālizstādes ASV, kur iznāca mākslinieka rakstītā grāmata „Tie trakie gleznotāju gadi” (1986).
Mākslinieks miris Zalcburgā, Austrijā 1991. gada 14. jūlijā.

Kārļa Neiļa 110 gadu jubilejas gleznu izstāde „No reālā uz fantastisko” apskatāma Tukuma Mākslas muzejā no 2016. gada 3. decembra līdz 2017. gada 2. aprīlim. Izstādes atklāšana 3. decembrī 12:00. Ieeja izstādes atklāšanas pasākumā - bez maksas.