Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Dauderos būs Rutas Appenas gleznu izstāde “Pārdomas par karu un mieru”

Redakcija
Redakcija

31. janvārī plkst. 17.00 Dauderu namā (Zāģeru ielā 7) atklās mākslinieces Rutas Appenas gleznu izstādi “Pārdomas par karu un mieru”.

Izstādes darbi tapuši pēdējos gados, kad kovida pandēmijai sekoja Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā, tad Hamas teroristu uzbrukums Izraēlai. Šie notikumi iespaidojuši gan pašu mākslinieci, gan viņas gleznās atspoguļoto tēlu un tēmu izvēli. Ar šīsdienas acīm priekšnojautas par miera un skaistā trauslumu jūtamas arī dažos agrāka perioda darbos, piemēram, gleznā “Odesa vakarā”.

Ruta Appena gleznot sākusi sev pašai ļoti smagā dzīves posmā un guvusi no tā gan sirdsprieku, gan dziedinājumu. Tā bijusi kā krāsu terapija, pagrieziena punkts, kas izmainījis viņas dzīvi un pavērusi skatu uz agrāk nepamanītām, neieraudzītām detaļām. Līdz ar pievēršanos mākslai iesācies jauns esības posms, par savu moto pieņemot vēlējumu “dzīvo un priecājies par dzīvi!”.

Māksliniecei tuva ir slavenā renesanses meistara Sandro Botičelli pasaules uztvere, kas izteikta šajā citātā: “Es, Sandro Botičelli, no mākslinieku un ģēniju pilsētas. Es iemūžināju skaistumu – Venēras dzimšanu. Un vēl es ieskatījos bezdibenī un attēloju to, ko tur ieraudzīju – elles karti. Elli, caur kuru mēs visi ejam cauri. (..) Jūs mani saucat par amatnieku – tikai par sienu apgleznotāju. Nē, es esmu mākslinieks. Es redzu vairāk, kā jūs visi. Mans uzdevums ieraudzīt un iemūžināt. Tāpēc es uzdāvināju mākslai savu skici viņpasaules. Viss kroplais un nolādētais – mana elle.”

Rutai Appenai gleznošana ir nebeidzams izziņas un radīšanas process, skaistā meklējumi gan dabā, gan cilvēkos; tas ir kā pētniecības projekts, kurā ilgi lolotās un rūpīgi pārdomātās domas tiek iemūžinātas gleznā. Darbus raksturo spilgta krāsu gamma, gaismas un ēnas saspēle, smalkas noskaņu nianses un detaļas.

Izstāde LNVM Dauderu nodaļā būs apskatāma līdz šā gada 10. martam.