Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Kuldīgas mākslas namā no 23. janvāra skatāma Rituma Ivanova personālizstāde „Kadru tvērējs”

Redakcija
Redakcija

Starp popkultūras simboliem un laikmetu ikonām, sevi fiksējis arī pats kadru tvērējs. Notvertais mirklis Rituma Ivanova darbos ar gleznieciskās izteiksmes līdzekļu palīdzību, transformē mūsdienu, kā arī aizgājušā laika ikonas un simbolus, citā uztveres dimensijā, liekot uzrunāt skatītāju jaunā un līdz šim nezināma valodā.

Izstāde ir turpinājums mākslinieka un Kuldīgas Mākslinieku rezidences sadarbībai, kas aizsākas 2013. gadā. Izstādē apskatāms arī īpašs Rituma Ivanova pašportrets, kura radīšanā piedalījušies vairāki Kuldīgas Mākslas skolas audzēkņi. Līdzās eksponētie dažādos laika posmos tapušie pašportreti, piedāvā skatītājam iesaistīties savdabīgā spēlē, kur katrs pats var kļūt par kadru tvērēju izvēloties savu skatupunktu.

Jaunākajā sērijā Raugoties saulē, kurā attēloti tuvi un pazīstami cilvēki, mākslinieks ir atteicies no sev tik tuvās un raksturīgās svītru tehnikas. Raugoties saulē inspirējis pavadītais laiks mākslas rezidencē Abu Dabī (UAE) 2015. gadā.

Izstādē vienuviet skatāmi darbi no dažādā laikā tapušām darbu sērijām. "Ir interesanti reizēm pārskatīt esošās lietas un saprast, kā no jau gatavām gleznām rodas jauns konteksts.” Tā Ritums Ivanovs reflektē par izstāžu veidošanu. Līdzās jaunākajam ciklam Raugoties saulē, redzami darbi no sērijām: Ilūzijas Simbols, Sapņotāji, Erotiskā Filma un Zvaigznes gaismas staros, kuros caur vizuālo prizmu ir aplūkota tā kultūra, kas ir laiku rādoša un raksturojoša mūsdienas.

Ritums Ivanovs (1968) absolvējis Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolu (1987), turpinājis studijas Latvijas Mākslas akadēmijā (1994) un studējis Humbolta Universitātē ASV. Rituma Ivanova gleznas gan personālizstādēs, gan grupu ekspozīcijās pabijušas ASV, Francijā, Šveicē, Vācijā, Igaunijā, Katārā, Austrijā, Krievijā, Nīderlandē, Zviedrijā, Lietuvā, Lielbritānijā, Beļģijā, daudzi darbi iekļauti gan dažādu valstu mākslas muzeju, gan privātajās kolekcijās. 2009. gadā Ivanova darbs „FRAME 05” tika pārdots prestižajā britu izsoļu namā Sotheby’s.

Izstādi rīko Kuldīgas mākslinieku rezidence sadarbībā ar Kuldīgas mākslas namu.

Izstādes atvēršana 23. janvārī pulksten 16:00 Kuldīgas mākslas namā, Kuldīgā 1905. gada ielā 6. Izstāde būs apskatāma līdz 13. martam.