Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


“UMAMI krāsās” – košā Tukuma muzeja mākslas krājuma izstāde

Redakcija
Redakcija

No 2022. gada 21. maija līdz 21. augustam Tukuma Mākslas muzejā (Harmonijas 7, Tukumā) skatāma izstāde “UMAMI krāsās”. Tukuma muzeja mākslas krājuma izstādē apkopoti kolekcijas košākie mākslas darbi, kuru vienojošais izteiksmes līdzeklis ir krāsa. Izstādē skatāmas novadnieku Leonīda Āriņa, Herberta Siliņa, Kārļa Neiļa, Laimoņa Mieriņa un citu nozīmīgu autoru mākslas darbi.

Umami (no japāņu valodas – patīkama garša) tradicionāli tiek attiecināta uz cilvēka pamatgaršu izjūtu, ar to apzīmējot gardu, pilnīgu, izteiktu un sātīgu garšu. Lai arī tā ir grūti definējama, tās pamatā ir garšu balanss ar izteiktu pēcgaršu.
Izstādē “UMAMI krāsās” vienkopus eksponētas gleznas, kurās mākslinieki vēlējušies un spējuši savas izjūtas un pārdzīvojumus izteikt piesātinātās krāsās un izteiksmīgu laukumu kompozīcijās. Šāda gleznieciskā pieeja ļoti bieži tuvina mākslu abstrakcijai, koncentrējoties uz krāsas un simbolu iedarbību, izteiksmību, it kā garāmejot, vai pat nemaz nepieskaroties priekšmetiskās pasaules atainojumam.

Par Tukuma Mākslas muzeju
Tukuma Mākslas muzejs pazīstams ar izcilu mākslas kolekciju, ko pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu pirmajā pusē sāka veidot gleznotājs Leonīds Āriņš (1907–1991). Tajā glabājas vairāk nekā 500 gleznas un 200 grafikas, starp kuriem ir Jaņa Rozentāla, Johana Valtera, Vilhelma Purvīša, Jēkaba Kazaka, Ģederta Eliasa, Valdemāra Tones, Konrāda Ubāna, Jāņa Tīdemaņa, tukumnieku Leonīda Āriņa, Anša Artuma, Kārļa Neiļa, kā arī citu mākslinieku darbi. Muzejs apmeklētājiem piedāvā ne tikai padziļināt izpratni par mākslu, bet arī mudina radoši izpausties, piedaloties izglītojošās programmās „Kopējam gleznas”, “Orientējies Tukuma laikā un telpā - Mākslai pa pēdām!”.

Tukuma Mākslas muzeja darba laiks:
No otrdienas līdz piektdienai: 11.00–17.00
Sestdienās, svētdienās: 11.00–16.00
Pirmdienās: slēgts

Ieejas maksa muzejā
Skolēniem un studentiem: bezmaksas
Pensionāriem, invalīdiem: 1.00 EUR (Tukuma novada personām ar invaliditāti - bezmaksas)
Pieaugušajiem: 1.50 EUR