Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Raiņa un Aspazijas mājā notiks priekšlasījums par Raiņa un Aspazijas pirmajiem mēnešiem trimdā Šveicē

Redakcija
Redakcija

8. jūnijā plkst. 15.00 Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā, Baznīcas ielā 30, notiks kārtējais literatūrzinātnieces Gundegas Grīnumas priekšlasījums ciklā „Cīrihe Aspazijas un Raiņa paralēlajos dzīvesstāstos“; šoreiz ar kopsaucēju „Cīrihe 1906: Starp divām identitātēm“.

Pēc veiksmīgas „klasiskās trimdinieku patvēruma zemes“ Šveices sasniegšanas 1906. gada janvārī abi Piektā gada bēgļi ir atraduši apmešanās vietu Cīrihes ārpilsētā. Tur, patvērušies klusā, gleznainā Cīrihberga ieliņā (priekšlasījuma gaitā šo pilsētas rajonu varēs iepazīt gan no vēsturiskā, gan mūsdienu skatpunkta), Rainis un Aspazija mēģina atgūt iekšējo līdzsvaru, iejusties savā jauniegūtajā Artura Nagliņa un Amālijas Herkiras identitātē un atsākt pārtraukto radošo darbu. Taču velti: morālās atbildības sajūta pret saviem sekotājiem abus Piektā gada notikumu garīgos ierosinātājus aizved uz nemierā rūgstošo Cīrihes strādnieku izglītības centru „Eintracht“, kur, izmisuši par soda ekspedīciju terora piemeklētās dzimtenes likteni, dzejniekus gaida tautieši – vietējās sociāldemokrātu sekcijas biedri, studenti un prāvs skaits politisko bēgļu no Latvijas. Gaida ar cerību uz garīgu stiprinājumu un iedrošinājumu traģiskajā situācijā, kad revolūciju jau tikpat kā noslāpējis autoritārās varas pārspēks.

“Vai dzejniekpāris spēs pārliecināt Cīrihē nonākušos „Piektā gada ļaudis“, ka tauta nav modusies velti un revolūcija par spīti tās upuru pārmēram ir nevis fatāla kļūda, bet gan neizbēgams etaps Latvijas ilgajā ceļā uz brīvību? Kāpēc Rainim kopā ar saviem likteņa biedriem tolaik neizdodas īstenot veiksmīgi aizsākto Piektā gada vēstures kolektīvās rakstīšanas lielprojektu? Kādi iemesli vien pēc diviem pilsētā pie Limmatas aizvadītiem mēnešiem dzejniekpārim liek izšķirties par aizbraukšanu no Cīrihes? Kaut gan atbildēt uz šiem jautājumiem ir mēģināts ne reizi vien, papildatradumi Latvijas un Šveices arhīvos, kā arī pētnieciskās ekspedīcijās uz Cīrihi iegūtais vizuālais materiāls klausītājiem ļaus palūkoties uz šķietami vispārzināmo neparastākā izgaismojumā,” jautājumus, kas tiks aplūkoti pasākumā, ieskicē Gundega Grīnuma.

Ieejas maksa: 2,00 EUR. Skolēniem, studentiem, senioriem – 1,50 EUR.