Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:337, Did:0, useCase: 3


Liepājas teātrī pēdējo reizi tiks spēlēta izrāde „Malыš”

Redakcija
Redakcija

1. martā Liepājas teātrī pēdējo reizi tiks spēlēta izrāde "Malыš”. Izrādi pēc viena no spilgtākā mūsdienu lietuviešu autora Marjusa Ivaškeviča lugas 2020. gada rudenī iestudēja režisors Dmitrijs Petrenko. Trimdas un Sibīrijas tēmai veltīto lugu M. Ivaškevičs sarakstīja 2002. gadā, pats iestudēja Oskara Koršunova teātrī Viļņā un saņēma par to Lietuvas Kultūras ministrijas prēmiju.

1941. gads meitai atņem tēvu, kuru izsūta uz Sibīriju. 1944. gads uz Latviju karot atved kādas Sibīrijas mātes dēlu. Divas ģimenes tiek šķirtas, bet abu likteņi negaidīti savijas, kad tēvs Sibīrijā iepazīstas ar māti, bet dēls Latvijā sāk dzīvot ar meitu. Šī nav izrāde par vēsturi, bet par ilgām pēc mājām, cilvēka spēku un vienlaikus bezspēcību, naidu un vienlaikus mīlestību, un par pieaugšanu.

Ņemot vērā lugas tēmu, izrāde veidota bilingvāli, bet, kā veidojot izrādi, uzsvēra režisors, latviešu un krievu valoda izvēlēta, lai saglabātu sajūtu par to, kas ir savs un svešs.

„Dmitrijs Petrenko ilgi loloto lugas iestudējumu Liepājas teātrī veidojis kā poētisku "dzīvo vēstuļu" karuseli, kas, pieklusinātas aktierspēles balstīts, nesteidzīgi rotē ap vienu asi – mīlestību,” pēc izrādes noskatīšanās rakstīja teātra kritiķis Normunds Akots.

Tā kā lugas valoda ir ļoti poētiska, skatuves telpa veidota nosacīta – varoņi nav ieslodzīti konkrētā telpā, bet brīvi pārvietojas, tādējādi nojaucot jebkādas robežas starp Latviju un Sibīriju. Līdz ar to skatuves telpā varoņi eksistē gan sadzīviskajā, gan poētiskajā līmenī.

„Marijas Ulmanes iekārtotā skatuves telpa, nedodot nekādu piesaisti konkrētai darbības vietai, ir pārklāta ar krāšņu rudzupuķu un margrietiņu paklāju. Tāds scenogrāfiskais risinājums ļauj skatītājam abstrahēties no tā laika drūmajiem dzīves apstākļiem un caur savu asociāciju plūsmu "iebrist ziedošā poēzijas pļavā", kas vienmēr uzplaukst un arī novīst jūtu pārņemtās dvēselēs,” kritiķis papildina.

Izrādē piedalās aktieri – Mārtiņš Kalita, Karīna Tatarinova, Ilze Trukšāne, Kaspars Gods.

Izrāde tikusi nominēta balvai “Kilograms kultūras” kategorijā TEĀTRIS 2020. gada ziemas balsojumā!