Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:123, Did:0, useCase: 3


Jūrmala aicina uz otro Latvijas jauniešu teātru festivālu “Rainis un Aspazija Tev”

Redakcija
Redakcija

Šonedēļ, 20. un 21. oktobrī, Jūrmalā notiks otrais Latvijas jauniešu teātru festivāls un konkurss “Rainis un Aspazija Tev”.

Latvijas jauniešu teātru festivāls tika aizsākts 2015. gadā, kad atzīmējām Raiņa un Aspazijas 150. jubileju, ar mērķi aktualizēt dzejnieku daiļradi jauniešu vidū, kā arī, lai veicinātu jauniešu teātru attīstību un jaunradi Latvijā.

Šogad festivāla tēma ir “Es gribu spēlēt latviešu dramaturģiju”. Festivālā piedalīsies astoņi jauniešu teātri no Jūrmalas, Jelgavas, Saldus, Lubānas, Rundāles un Rīgas. Jauniešu teātri veidojuši izrādes pēc Aspazijas un Raiņa dzejas, latviešu folkloras motīviem, kā arī radījuši jaunus iestudējumus.

Dace Umbraško, režisore un festivāla “Rainis un Aspazija Tev” ieceres autore: “Ko iestudē jauniešu teātros? Protams, tas ir gan Blaumanis, gan Alunāns, gan citi latviešu dramaturgi, bet nereti jaunieši kopā ar režisoriem rada arī paši savu dramaturģisko materiālu. Tas runā par jauniešiem aktuāliem jautājumiem, viņiem svarīgām lietām, līdz ar to šādi veidotas izrādes ir tā brīža sabiedrības spogulis. Jauniešu teātri ir kā starta punkts ne tikai aktiermākslas apguvei un savas esības izpratnei, bet arī vieta, kur veidojas jauni dramaturgi.”

Festivāla atklāšana norisināsies pilsētvidē – jaunieši ar teatrāliem iestudējumiem skatītājus uzrunās gan Dubultu stacijā, gan vilcienā.

Festivāls tiks atklāts 20. oktobrī plkst.16.00 Mākslas stacijā “Dubulti” ar kustību performanci “Raiņa un Aspazijas tikšanās Dubultu stacijā”, kurā iesaistīsies visi festivāla dalībnieki. Plkst. 16.49 vilciena maršrutā no Dubultiem līdz Bulduriem jauniešu teātru dalībnieki pasažieriem izspēlēs etīdes ar Raiņa un Aspazijas dzejas elementiem, tādējādi radot interesi par festivāla izrādēm.

Festivāla laikā norisināsies konkurss. Jauniešu teātru izrādes vērtēs Jūrmalas teātra mākslinieciskais vadītājs un režisors Imants Jaunzems, aģentūras “Casting Bridge” aktieru atlases režisore Gunita Groša, Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzeja eksperte, pedagoģe un režisore Dace Liepeniece.

Festivāla un konkursa “Rainis un Aspazija Tev” programma

20. oktobrī

16.00 Festivāla atklāšana Mākslas stacijā “Dubulti”, kustīgu objektu performance “Raiņa un Aspazijas tikšanās Dubultu stacijā”
16.49–16.57 teatrālas aktivitātes ar Raiņa un Aspazijas dzejas elementiem vilcienā maršrutā Dubulti–Bulduri
17.10–18.00 “Viņi un viņas”. Pēc Raiņa un Aspazijas dzejas. Jūrmalas Kultūras centra (JKC) Kauguru kultūras nama jauniešu teātris “Eksperiments”, režisore Dace Umbraško (Jūrmalas teātrī Muižas ielā 7)
18.30–20.40 Rihards Gāle. “Pusaugušie”, Jelgavas Jaunais teātris, režisors R. Gāle (Jūrmalas Kultūras centrā Jomas ielā 35)
20.45–21.30 Iepazīšanās ar festivāla žūrijas ekspertiem, saruna par teātri ar režisoru Elmāru Seņkovu (Jūrmalas Kultūras centrā Jomas ielā 35)
21.30–22.40 “Sesija. Latvju dainas. Kāzas”. JKC Kauguru kultūras nama jauniešu teātris “Eksperiments”, režisore D. Umbraško (Jūrmalas Kultūras centrā Jomas ielā 35)

21. oktobrī

12.00–12.30 Jānis Balodis. “Elejas Nindzjas”. Saldus tautas teātris, režisore Inese Legzdiņa (Jūrmalas teātrī)
13.00–14.00 “Rainis. Aspazija. Zaļumballe”. Raiņa un Aspazijas dzeja. Lubānas jauniešu deju kolektīvs “Žuburi”, režisore Ilze Kraukle (Jūrmalas Kultūras centrā Jomas ielā 35)
15.30–15.55 “Tas puisītis, tā meitiņa”. Pēc latviešu folkloras motīviem. Rundāles teātra studija “Savējie”, režisore Lilita Lauskiniece (Jūrmalas teātrī Muižas ielā 7)

16.10–16.25 “Distance”. Pēc Andra Buļa dzejas motīviem. Majoru vidusskolas teātris “Majoriņš”, režisore Antra Nuša (Jūrmalas teātrī Muižas ielā 7)

16.45–17.45 “Tēvi un dēli”. Jauniešu teātris „Te-13”, režisors Edgars Niklasons (Jūrmalas Kultūras centrā Jomas ielā 35)
19.00–20.20 Festivāla noslēguma ceremonija un kolektīvu apbalvošana, Kaspara Zlidņa muzikāls sveiciens (Jūrmalas Kultūras centrā Jomas ielā 35)