Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:123, Did:0, useCase: 3


Pirmizrādi piedzīvojis Jurija Kvjatkovska iestudējums „Kur prāts, tur nelaime”

Redakcija
Redakcija

30. septembrī Daugavpils teātrī piedzīvoja pirmizrādi Krievijas režisora Jurija Kvjatkovska pirmais iestudējums Latvijā „Kur prāts, tur nelaime”, kas veidots pēc Aleksandra Gribojedova lugas motīviem, pārceļot darbību uz mūsdienām, bet saglabājot autora vēlmi pretstatīt jaunā cilvēka enerģiju un vēlmi kaut ko mainīt ar vecākas paaudzes nevēlēšanos kāpt nost no varas pjedestāla.

Saglabājot intrigu līdz pat pirmizrādei, tika turēts noslēpumā, ka dramaturgu Andreja Rodionova, Jekaterīnas Trojepoļskas (Krievija) un režisora kopīgi veidotajā Gribojedova lugas mūsdienu interpretācijā galvenais varonis ir jauna meitene Aleksandra Čacki (oriģinālā - Aleksandrs Čackijs).
Režisors Jurijs Kvjatkovskis: „Mēs vēlējāmies izprast, kāds būtu šis Gribojedova varonis un autora ilustrētā vide, ja tos pārnestu uz mūsdienām. Savos meklējumos mēs nonācām ļoti tālu, pat mainot galvenā varoņa dzimumu. Tajā pašā laikā mēs saglabājām Gribojedova lugā attēloto ierēdņu pasaules iekārtoto sistēmu un paaudžu konfliktu, kas ir aktuāls arī šobrīd. Taču iestudējuma uzmanības centrā ir šī varone, kura ir nemitīgos sevis meklējumos, bet nespēj atrast savu vietu sabiedrībā, kurā nokļūst.”
Izrādes varone Čacki vairākus gadus klejoja pa pasauli, uzsūcot sevī progresīvās idejas, un atgriezās mājās, lai satiktu savu bērnības dienu mīlestību un domu biedru Molčaļinu. Par nelaimi galvenā varone nokļūst viņai naidīgā vidē, kurā dzīvojošo cilvēku galvenās vērtības ir stāvoklis sabiedrībā, karjera un bagātība. Tagad šo vērtību varā ir arī viņas mīļotais.

Izrādē iesaistītie aktieri šo izrādi raksturo kā šokējošu un provocējošu darbu, kurš, iespējams, būs saistošāks jauniešu auditorijai un noteikti pārsteigs ar savu mūsdienīgo interpretāciju tos, kuri ir lasījuši Gribojedova lugu.
Galveno Aleksandras Čacki lomu izpilda Zanda Mankopa, kura šogad nominēta „Spēlmaņu nakts” balvai kategorijā „Gada jaunie skatuves mākslinieki”. Pēc pirmizrādes aktrise atzīst, ka galvenā atziņa, kas nāk prātā un ko viņa vēlētos nodot skatītājiem ir: „Mīliet!”

Izrādē piedalās arī Vadims Bogdanovs (izrādē - Molčaļins), Natālija Kotona vai Jeļena Ņetjosina (Sofija), Viktors Jancevičs (Famusovs), Irina Kešiseva (Vecmāte Ļiza), Mihails Samodahovs (Skalozubs), Mihails Abramovs (Zagoreckis), Māris Korsiets (Platons), Aleksandrs Komarovs (Televīzijas raidījuma vadītājs), Milena Savkina (Nataļja), Olga Maksimova un Daugavpils teātra dejotāju trupa.

Izrādes scenogrāfe un kostīmu māksliniece ir Nana Abdrašitova (Krievija), horeogrāfiju veidojusi Irina Saveļjeva. Mūzikas autori - Staņislavs Šimanskis, Sergejs Kasičs (Krievija). Iestudējums paredzēts skatītājiem, kas vecāki par 16 gadiem.

Tuvākās izrādes – 27. oktobrī plkst. 18.30 un 24. novembrī plkst. 18.30.

Biļetes - Daugavpils teātra kasē (654 26520) un internetā Bilesuparadize.lv