Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:424, Did:0, useCase: 3


Izdots viens no slavenākajiem fantāzijas žanra romāniem

Redakcija
Redakcija

Katrā literatūras žanrā ir darbi, kas tiek uzskatīti par hrestomātiskiem: tādiem, kas noteikti jāzina, ja vēlas orientēties žanrā. Detektīvžanrā – Artūra Konana Doila stāsti par Šerloku Holmsu un Agatas Kristi stāsti par Erkilu Puaro un atjautīgo mis Mārplu. Šausmu literatūras interesentiem noteikti vajadzētu būt pazīstamiem ar Brema Stokera “Drakulu” un Stīvena Kinga romāniem. Fantāzijas žanrā šāds darbs ir Dž. R. R. Tolkīna “Gredzenu pavēlnieks”. Taču pēc “Gredzenu pavēlnieka” popularitātes viļņa, kas sākās ar romāna izdošanu Amerikā 20. gadsimta 50. gadu vidū un turpinājās vairākus desmitus gadu, fantāzijas žanrs tikai “uzņēma apgriezienus”.

Vairāki rakstnieki sāka sacerēt romānus un romānu sērijas, kurās izmantoja Tolkīna atklāto formulu, lai radītu aizraujošu stāstu: varonis devās piedzīvojumiem bagātā ceļojumā, iztēlotās pasaules apdzīvoja pūķi, elfi un citas mītiskas būtnes, darbojās maģija un tika likti lietā arhetipi. Daudzi autori dažādoja klasisko formulu un piešķīra tai jaunus akcentus, tomēr arī tradicionālā jeb episkā fantāzija turpināja iekarot lasītāju sirdis. Viens no žanra darbiem, kuru kritiķi nekavējoties salīdzināja ar Tolkīna romānu gan plašuma un vēriena, gan izdomas bagātības ziņā, ir 20. gadsimta 90. gados klajā nākusī amerikāņu rakstnieka Roberta Džordana (Robert Jordan) romānu sērija “Laika Rats” (The Wheel of Time). Šai sērijai ir interesants liktenis – pirmais darbs ar nosaukumu “Pasaules acs” (The Eye of the World) klajā nāca 1990. gadā, bet pēdējais – piecpadsmitais ar nosaukumu “Atmiņas par gaismu” (A Memory of Light) – 2013. gadā. Diemžēl pats autors sērijas noslēgumu nepiedzīvoja, jo aizgāja mūžībā 2007. gadā, strādājot pie cikla divpadsmitā sējuma. Taču Džordans bija atstājis apjomīgas piezīmes, kas ļāva sēriju pabeigt citam slavenam fantāzijas rakstniekam – Brendonam Sandersonam. Tiesa, iecerētais pēdējais sējums realitātē pārvērtās par vēl četriem sērijas turpinājumiem.

“Laika Rata” cikla darbu skaits un lielais apjoms (katrs romāns mērāms vairākos simtos lappušu) var nepieredzējušu lasītāju izbiedēt, taču šai sērijai atšķirībā no daudziem fantāzijas darbiem ir pluss: katrs darbs lasāms arī kā atsevišķs romāns. Tāpēc Apgāds Zvaigzne ABC piedāvā saviem lasītājiem latviski tikko klajā nākušo sērijas pirmo darbu “Pasaules acs” cerībā, ka autora iztēle aizraus arī latviešu fantāzijas cienītājus.

“Pasaules acs” ir bezgalīgi plaša, teiksmaina, gan apbrīnojami krāšņa, gan nāvējoši bīstama pasaule un varoņi – astoņi drosmīgi ceļinieki, kas, Laika Ratam griežoties, seko katrs savam likteņa pavedienam. Tie savijas un veido smalku, sarežģītu rakstu, kam var sekot ar aizturētu elpu. Džordans savu pasauli rada tik detalizēti un pamatīgi, ka lasot rodas absolūta īstenības ilūzija: mēs ne tikai lasām par šo pasauli, mēs dzīvojam tajā un pilnībā pieņemam autora piedāvātos spēles noteikumus. “Iegrimšana” citpasaulē, iespēja pilnasinīgi izdzīvot citu – maģisku un citādā veidā neaizsniedzamu – realitāti arī ir tas, kas jau vairāk nekā pusgadsimtu apbur visu paaudžu fantāzijas žanra cienītājus. Sērija “Laika Rats” saņēmusi arī kritikas atzinību: tā tikusi nominēta pasaules prestižākajam apbalvojumam fantāzijas un fantastikas žanru literatūrā – Hugo balvai. Atzinīgus vārdus tai veltījuši arī autora kolēģi fantasti, tostarp arī latviešu fantastikas autors Toms Kreicbergs, kurš atzīst: ““Pasaules acs” ir grāmata, kuru savā mūžā esmu pārlasījis visvairāk reižu. Senseni noslēpumi, varena maģija, biedējoši ļaunuma spēki. Tīra bauda episkās fantāzijas cienītājiem. Apskaužu visus, kuriem šis prieks vēl priekšā!”

Pieejama arī e-grāmata.