Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:424, Did:0, useCase: 3


“Čērčils un dēls” – biogrāfija, kuru vērts izlasīt

Redakcija
Redakcija

Apgādā Zvaigzne ABC iznākusi britu žurnālista Džoša Aierlenda (Josh Ireland) grāmata “Čērčils un dēls”. Leģendārais britu valstsvīrs Vinstons Čērčils šajā darbā tiek atklāts kā cilvēks ar savām vājībām, sapņiem, idejām un grandiozajām iecerēm, kuras īstenojot, viņš nereti aizmirsa itin visu uz pasaules. Satriecoši erudīts, neapšaubāmi ģeniāls, sadzīvē pilnīgi neciešams, tomēr neatvairāmi harizmātisks. Brīžiem cietsirdīgs un pat brutāls, brīžiem pārlieku jūtīgs un maigs, kā viņu raksturo daži laikabiedri, Vinstons Čērčils ir un paliek izcils darbonis Lielbritānijas (un pasaules!) politikā.

Šajā grāmatā viņa portrets rādīts galvenokārt caur attiecību prizmu: sākotnēji ar paša tēvu un vēlāk – ar vienīgo dēlu, žilbinoši gudru, bet pilnīgi neprognozējamu personību; ar ģimeni un draugiem, ar valstsvīriem un citām slavenībām. Mīlestība, skandāli, attiecības: tas viss šajā grāmatā caurvij leģendārā valstsvīra dzīvesstāstu, caur personīgo dzīvi atklājot arī politisko lēmumu pieņemšanas apstākļus.

Vinstons Čērčils var šķist pazīstams: labdabīga buldoga grimase, mūždien klātesošs cigārs, ass prāts, apņēmība un neizsīkstoša enerģija, kas ļāva Lielbritānijai gūt uzvaru Otrajā pasaules karā. Tomēr ne visi zina, ka ārpus parlamenta un pazemes komandpunkta sienām leģendārais politiķis bija lielas ģimenes galva, kurš ļoti mīlēja sievu un bērnus, īpaši Rendolfu, Čērčilu dzimtas turpinātāju.

Desmitiem gadu, kamēr Vinstons neatlaidīgi virzījās uz politisko panākumu virsotnēm, tēvs un dēls bija nešķirams tandēms. Tomēr Rendolfs tā arī nespēja iziet no tēva ēnas, un viņu attiecības bija ļoti vētrainas un sarežģītas. Tām kaitēja ne tikai Čērčilu ambīcijas, nerealizētās cerības, savstarpējie apvainojumi un strīdi, bet arī nauda, privilēģijas un abu eksplozīvais raksturs.

Džoša Aierlenda grāmata “Čērčils un dēls”, kuras pamatā ir plašs un rūpīgi piemeklēts faktu materiāls, ir saistoši uzrakstīts biogrāfisks pētījums, kas ļauj pilnīgi citā skatījumā palūkoties uz vienu no cilvēces vēstures nozīmīgākajām figūrām.

Pieejama arī e-grāmata.
No angļu valodas tulkojusi Karīna Tillberga.