Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:424, Did:0, useCase: 3


Apgāds „Jumava” izdevis Marķīza de Sada skandalozo romānu „Justīne jeb tikumības nedienas”

Redakcija
Redakcija

Apgāds „Jumava” ladis klajā Marķīza de Sada romānu „Justīne jeb tikumības nedienas”.

Donasjēns Alfonss Fransuā, Marķīzs de Sads bijis franču aristokrāts, revolucionārs politiķis, filozofs un rakstnieks. Pazīstams ar savu paaugstināto seksualitāti un netiklo dzīvesveidu. Rakstījis romānus, īsos stāstus, lugas, dialogus un politiskos trakstus, dzīves laikā daudzus darbus parakstījis ar savu vārdu, savukārt citi darbi tikuši publicēti anonīmi un Sads noliedzis, ka būtu šo darbu autors. Vislabāk pazīstams ar erotiskajiem darbiem, kuros ticis kombinēts filozofiskais diskurss ar pornogrāfiju, attēlojot seksuālās fantāzijas ar uzsvaru uz vardarbību, noziedzību un katoļu baznīcas zaimošanu. Slavenākie darbi „Sadomas 120 dienas”, „Filosofija buduārā”, kā arī „Justīne jeb tikumības nedienas”.

Šī darba satura pamatā ir kādas jaunas nabadzīgas, taču ļoti pievilcīgas sievietes seksuālo attiecību stāsts 18. gs Francijā. Seksologs Arturs Vāvere šajā romānā saskata „dažādas tā laikmeta situācijas, kur ir “dominantie”, kas parasti ir augstākas kārtas pārstāvji ar varu un tiesībām, un “pakļautie”, kuri ir zemākas kārtas, bez varas, un tiesībām. Un aprakstītajās epizodēs prevalē vardarbība pret “pakļauto” ar paaugstinātu seksuālo agresivitāti no “dominantā” puses, jo tāds ir marķīza de Sada stils. Līdz niansei atainot un parādīt seksuālo vardarbību un aprakstītas no sadista redzes punkta”.

Kā atzīst seksologs Artūrs Vāvere, „diez vai vācu psihiatram Rihardam fon Kraftam-Ebingam rakstot savu darbu “Psychopathia Sexualis” (1886.g.) bija mērķis padarīt marķīzu de Sada vārdu nemirstīgu. Droši vien pats marķīzs arī necerēja uz šādu popularitāti, jo no savas dzīves 74 gadiem vairāk nekā trešdaļu pavadīja ieslodzījumā, bet pēdējās dzīves dienas – pat cietuma psihiatriskajā slimnīcā. Neraugoties uz to, Donasjēns Alfonss Fransuā de Sads jeb vienkārši marķīzs de Sads ir atstājis ievērojamu mantojumu seksoloģijā: neraugoties uz to, ka lielākā daļa cilvēku nemaz nav lasījuši viņa grāmatas, toties vārdu “sadists” zina un saprot praktiski katrs, jo ievērojamākajos de Sada darbos (“Les Crimes de L`Amour” un “Justine”) ir spilgti atainotas seksuālo deviāciju izpausmes un sistematizēta informācija par dažādu mehānisko ierīču pielietošanu seksuālo aktu laikā.”
Grāmatu meklējiet visās Latvijas grāmatnīcās!