Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:425, Did:0, useCase: 3


Hormonu rokasgrāmata sievietēm

Redakcija
Redakcija

Amerikāņu alternatīvās medicīnas “seja un balss” Sūzena Samersa ar pašas dzīvi pierāda, ka ir iespējama arī otrā un trešā jaunība, un tās var kļūt pat vēl baudāmākas par pirmo! Tikko arī latviešu valodā iznākusi Sūzenas Samersas grāmata “Tam es esmu par jaunu”, kas noderēs ikvienai sievietei pēc trīsdesmit piecu gadu vecuma. Tā ir moderns ceļvedis premenopauzes simptomu mazināšanai un hormonāla rakstura sūdzību novēršanai.

Pēc 35 gadiem viss sāk mainīties. Daudzas sievietes jūtas tā, it kā nepārtraukti ciestu no PMS. Emocijas sit augstu vilni, svars pieaug, viss kaitina, nogurums ir neizmērojams, bet miegs nenāk. Mēs sākam nepatikt pašas sev (un, starp citu, arī partnerim un ģimenei!). Kāpēc? Premenopauze! Šis reti dzirdētais termins apzīmē veselu desmitgadi sievietes dzīvē, kad pirms menopauzes iestāšanās lēnām mainās hormonu līdzsvars organismā.

Sūzena Samersa šai grāmatā atklāj, kā ar baudu – jūtoties enerģiskai, seksuālai, priecīgai, fiziski un garīgi aktīvai un možai – izdzīvot dekādi, kas ievada menopauzi. Viņa pati piedzīvoja ļoti grūtu premenopauzes sākumposmu ar neizskaidrojamiem simptomiem. Ārsti mēģināja tos novērst ar medikamentiem, piemēram, antidepresantiem, sintētiskajiem hormoniem, miegazālēm... Vienīgais rezultāts bija vēl vairāk izjaukta harmonija organismā. Sapratusi, ka zāles nepalīdz, Sūzena meklēja citu risinājumu un uzzināja par kādu endokrinoloģi, kas sievietēm izrakstot bioidentisko hormonu preparātus. Aplūkojot asins analīzes, ārste konstatēja: “Nabadzīte, jūsu asinīs gandrīz vairs nav progesterona. Līmenis ir krities līdz minimumam, un arī estrogēna ir ļoti maz. Jūs noteikti jūtaties briesmīgi!” Tajā brīdī Sūzena vēl nezināja, ka viņas dzīve sāk pārvērsties.

Grāmatā uzzināsiet kā hormonu ietekmē mainās sievietes organisms; kādi ir premenopauzes simptomi un kas tos izraisa; kāpēc hormoniem ir tik svarīga loma; kas ir premenopauzes spēka produkti un kādas izmaiņas vēlams veikt dienas režīmā, lai pārejas periods netraucētu; ko jaunākie pētījumi vēsta par bioidentisko hormonu aizstājterapiju. Ar šo grāmatu Sūzena aicina ikvienu sievieti jau sākot no 35 gadu vecuma būt informētai un rīkoties gudri.

Lai gan viss iepriekšminētais izklausās sarežģīti, grāmata lasās raiti un viegli. Latvijas ginekoloģe Māra Zumente: “Grāmatā aprakstīts viss, kas par sevi jāzina katrai sievietei premenopauzes un menopauzes laikā. Sūzena Samersa lasītājām stāsta to pašu, ko es savām klientēm, – katra sieviete ir unikāla, un premenopauze pati parāda, kas katrai vajadzīgs; ir svarīgi pareizi ēst, kustēties un lietot atbilstošu hormonu terapiju, ja nepieciešams. Pat man – ginekoloģei ar stāžu – bija interesanti un pamācoši lasīt šo grāmatu. Iesaku to kā savām pacientēm, tā draudzenēm un kolēģiem.”

Sūzena Samersa (Suzanne Somers) ir viena no ASV iemīļotākajām personībām. Sūzena ir vairāk nekā divdesmit grāmatu, tostarp vairāku New York Times bestselleru autore.

Pieejama arī e-grāmata.
No angļu valodas tulkojusi Ligita Lukstraupe.