Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:423, Did:0, useCase: 3


Marģera Martinsona dzimšanas diena un trīs jaunas grāmatas

Redakcija
Redakcija

Šodien – 5. jūnijā – galerijā “Istaba” savu 85. dzimšanas dienu svin leģendārais dižģimeņu aktīvists un fotogrāfs Marģers Martinsons, prezentējot arī trīs jaunizdotas grāmatas.

Centrālā un nozīmīgākā no grāmatām – “Marģera Martinsona video katalogs Nr. 1”. Marģers trīsdesmit gadus filmējis un dokumentējis ne tikai kultūras notikumus vien. Video katalogā, kam piešķirts kārtas apzīmējums “Nr. 1”, apkopots tas, kas Marģera arhīvos ir pieejams kataloga izdošanas brīdī, ierakstīts DVD diskos. Tie ir vairāk nekā 1000 kultūras un sabiedriski pasākumi, kuros Marģers bijis klātesošs ar savu kameru. Grāmata ir savveida šo ierakstu kartotēka.

Grāmatā “Dvēseļu saiets” apkopotas Marģera Martinsona fotogrāfijas par tēmu – dabā saskatītie portreti. “Kur paliek mūsu dvēseles? Es nezinu. Bet es esmu tās ieraudzījis. Man liekas, ka viņas kaut kur apvienojas un parādās sūnās, sēnēs, kokos, debesīs... Piemēram, eju lasīt sēnes. Redzu – beka. Un beka skatās uz mani,” stāsta fotogrāfiju autors.

Grāmatā “Pirmās gleznas mūžā” iemūžinātas Martinsonu ģimenes pirmās gleznas, kas tapušas, ģimenei savulaik privāti mācoties pie gleznotājas un mākslas pedagoģes Laines Kainaizes. Pirmajām gleznām sekoja nākamās, kas vainagojās ar bērnu darbu daudzām izstādēm.

Grāmatu sēriju Marģers iesāka jau pirms gada, kad savā dzimšanas dienā prezentēja 555 personālizstāžu plakātu albumu “Mans Guiness’555”. Marģera fotoizstāžu skaits ir Ginesa rekorda cienīgs. Vairāk nekā divdesmit gadus viņš regulāri rīkojis personālizstādes, sasniedzot šajā jomā neticamu ražīgumu. Albums “Mans Guiness ’555” apkopo viņa izstāžu plakātus brīdī, kad izstāžu kopskaits sasniedza skaitli 555.

Visas grāmatas drukātas digitālajā drukā, tirāžā atbilstoši pieprasījumam un pieejamas digitālā formātā.