Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


“Pārēšanās ābece” – Leldes Jaujas jaunais romāns

Redakcija
Redakcija

Latviešu rakstniecei Leldei Jaujai iznācis jau otrais romāns. “Pārēšanās ābece” noteikti piesaistīs lasītāju uzmanību, īpaši to lasītāju, kuri jau iepazinuši Leldes Jaujas pirmo grāmatu “Vīrs, bērni un pieci randiņi” – asprātīgā, spriganā valodā sarakstītu darbu ar negaidītiem sižeta pavērsieniem.

Romāna “Pārēšanās ābece” centrālais temats ir visiem labi zināms un saprotams: ēšana un pārēšanās. Grāmatas galvenā varone Ita par savu problēmu ar krietnu pašironijas devu saka: “Pārēšanās – mans krusts, mana līdzgaitniece, mans labākais bezkājainais draugs. Bailīgi saucu tevi vārdā, bažīgi sāku pieņemt tevi kā daļu no sevis. Paēdis cilvēks – laimīgs cilvēks. Pārēdies cilvēks – nelaimīgs. Paēdis neēdušu nesaprot. Pārēdies nevienu nesaprot – nav spējīgs.”

Kā gan ar šo “draugu” cīnīties, un vai tas vispār iespējams? Sekojot romāna galvenajai varonei šajā ceļā, lasītāju noteikti gaida gan jautri mirkļi un nopietni pārdomu brīži, gan daudzi interesanti pārsteigumi. Jāizceļ autores prasme ietērpt romānu mazliet neparastā formā – kā jau ābecē, katra nodaļa atbilst kādam alfabēta burtam.

Ēšana, lai gan uzskatāma par galveno caurviju tēmu, šajā romānā ir tikai viens no aspektiem, caur kuru autore mums rāda jaunas, veiksmīgas un talantīgas sievietes ikdienas dzīvi. Darbs, kolēģi un vairāk vai mazāk nopietnas attiecības te arī ieņem stabilu un nopietnu vietu. Ita ir tāda kā mūsdienīga latviešu Bridžita Džounsa: mazliet cits uzsvars uz dzīves pamatvērtībām, kur attiecības ar vīrieti vairs nav veiksmīgas dzīves pamatindikators kā britu romānu sērijas varonei. Ita ir pašpietiekama un patiesīga savās izpausmēs, un ir tikai dažas lietas, kas viņu spēj biedēt: vientulības rēgs, pašas vidukļa apkārtmērs un nepārejošā tieksme apēst vairāk, nekā vajadzētu. Ita ir dzīvīga, ņipra un pašironiska, un savā ceļā pamana un izmanto visu labo, ko dzīve dāvā.

Vai vientulību iespējams apēst? Bet varbūt tās garša ir tik izcila, ka tā jāuzēd laiku pa laikam? Kā kļūt par galveno noteicēju pašas dzīvē? “Riebjas, kad tēloju, cik easy going un pielāgoties spējīga esmu. It kā es mēģinātu izlīst caur šauru krātiņa režģi – galva tiek cauri, bet rumpis iesprūst,” kādā brīdī secina Ita. Un lasītājs kopā ar varoni nonāk krustcelēs, kur pārēšanās ir tikai viens no pūķiem, kurus nākas sastapt. Kādi ir pārējie un ko ar tiem pasākt? Doties uz priekšu un sagaidīt, ka beigās viss vienmēr beidzas labi!

Pieejama arī e-grāmata.