Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


“Reģistratūra” – ironisks rēbuss un līksma izklaide

Redakcija
Redakcija

Pazīstamais tulkotājs, domātājs un rakstnieks Ilmārs Zvirgzds uzrakstījis romānu, kā pats saka, “jautrai lasīšanai, jo “tukšas un muļķīgas pārdomas .. ir lielākā cilvēces nelaime tūdaļ aiz reliģijas, politikas un bezgaumības”. Ilmārs Zvirgzds (1971) līdz šim bijis vairāk pazīstams kā tulkotājs poliglots, seno valodu pētnieks, piemēram, 2019. gadā nāca klajā viņa no akadiešu valodas atdzejotais “Eposs par Gilgamešu”, tāpēc daudziem viņa pirmais lielizmēra prozas darbs – detektīvromāns “Reģistratūra” – ir pārsteigums.

Romāns, ko pats Ilmārs Zvirgzds sociālajos tīklos nodēvējis par pēcpusdienas detektīvu, ir spilgts apliecinājums ne tikai autora asajam, rosīgajam un zinošajam prātam, bet arī humora izjūtai: lasot “Reģistratūru”, nākas modri sekot līdzi likumsakarīgu notikumu virknei un reizē piedzīvot ne vienu vien mulsuma brīdi, domājot – tā ir nopietnība vai joks? Katrā ziņā romāna galvenais tēls, zobārstniecības reģistrators Leo Pancers, ir īsts, viņa dzīves sievietes ir īstas, un arī nogalinātā persona ir īsta. Pārējais lasītājam jānoskaidro pašam.

Rakstniece Baiba Zīle par Ilmāra Zvirgzda romānu “Reģistratūra”: “Gan paša reģistratora personība, gan zobārstniecības klīnikā piedzīvotā viena diena viņa mūžā mūs aizved neiedomājamos piedzīvojumu virpuļos.

Pirmkārt, mēs nonākam Leo Pancera pasaulē – un tajā brīžiem grūti atšķirt atmiņas par fantastiskiem ceļojumiem uz eksotiskām pasaules valstīm no viņa sapņiem, mīlas dēkām .. un notikumiem tagadnē, ja saprotam, ka tie norisinās tikai vienā dienā. ..

Otrkārt, tā ir pati detektīvintriga, kura kā saritinājusies čūska sākuma snaudoši guļ un ļauj izpausties Leo personībai, kamēr uzņem tempu, tad ieskrienas, savirpuļojas un – jā, ir atrisinājums, izskaidrojums, un līdz ar to esam piedzīvojuši vienu dienu Leo Pancera krāsainajā dzīvē, kura norisinās zobārstniecības reģistratūrā un kurā var notikt jebkas. Intelektuāli fantasmagorisks detektīvs kā garda vasaras odziņa karstas dienas izskaņā. Iesaku!”

Pieejama arī e-grāmata.