Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Lindas Nemieras jaunais romāns - "Svēto laiks"

Redakcija
Redakcija

Savā jaunākajā romānā “Svēto laiks” Linda Nemiera apvieno fantāzijas un mistikas lauciņus, pierādot sevi kā nobriedušu autori, kas spēj uzrunāt ne tikai jauniešu, bet arī pieaugušo auditoriju. Te vienkopus savijas stāsts par liktenīgu kaislību, reliģiju un mīlestības mūžīgumu.

Rakstniece Linda Nemiera latviešu literatūrā ienāca jau vairāk nekā pirms desmit gadiem, kā pirmo publicējot (ar uzvārdu Dreimane) fantāzijas un piedzīvojumu romānu “Vilcenes stāsts”, kas bija guvis atzinību bērnu un jauniešu daiļliteratūras konkursā “Zvaigznes grāmata”.

Klasiskā fantāzijas stilā ieturētajam romānam sekoja otrā daļa “Lidojums”, taču turpināt kopt tobrīd vēl visai patukšo latviešu fantāzijas žanra lauciņu autore izvēlējās ar asprātīgiem urbānās jeb pilsētas fantāzijas stilā ieturētiem detektīvromāniem “Kaķa lāsts”, “Kaķis maisā”, “Kaķa koncerts” un citiem, kuru galvenā varone – trīsdesmitgadniece, vārdā Leonīda –, ir apveltīta ar īpašu spēju naktīs pārvērsties kaķī un ar šo spēju palīdzību piedalās dažādu noziegumu atklāšanā – noziegumu, kuros iesaistītās mītiskās būtnes, kā izrādās, mājo tepat Latvijā. Taču autori vienmēr interesējis arī kriptoromāna žanrs, kas lasītājam piedāvā atminēt senus noslēpumus – tādus sastopam romānos “Septiņi” un “Sofijas noslēpums”. Risināt aizraujošus sižetus pazīstamā vidē Linda Nemiera turpināja arī pirms diviem gadiem klajā laistajā romānā “Rīgas raganas”, kurā pagātnes mīklas minēt izaicina Rīgas jūgendstila nami un kas tika iekļauts lasīšanas veicināšanas programmā “Bērnu žūrija”.

Romāna “Svēto laiks” centrā ir nekustamo īpašumu māklere Žanna – mūsdienīga sieviete ar ne pārāk patīkamu raksturu, lielu pašapziņu un nelāgu ieradumu rezultātā uzkrātiem parādiem. Naudas aizdevēji nav noskaņoti īpaši labvēlīgi, un Žannai uz laiku “jāpazūd no acīm” – un kur gan vēl labāk to izdarīt kā jaunbūvētā Pierīgas ciematā, kura mājas Žannai jānotirgo, bet kurā vēl nedzīvo neviens cilvēks? Tiesa, tā Žannai liekas līdz brīdim, kad viņa sastop divus kaimiņus no tuvās apkārtnes – kaimiņus, kuru draudzīgā klātbūtne ar laiku tomēr liek nojaust kaut ko ne visai saprotamu… Paralēli mūsdienu līnijai rakstniece risina arī drāmu, kas risinās pirms vairāk kā simt gadiem tai pašā apkārtnē – jauna sieviete, iesprostota saimes mājā kopā ar vienaldzīgu vīru, allaž slimu radinieci un valdonīgu vīratēvu, klusībā lolo postošu kaislību… Savdabīgu romānu dara arī atsauces uz vecticībnieku kultūru un dzīvesveidu, kam ir būtiska nozīme gan sižeta pavērsienus, gan darba noskaņas radīšanā. Romānu ar aizrautību lasīs gan mistikas un piedzīvojumu žanra cienītāji, gan visi tie, kuri tic, ka aiz redzamās realitātes eksistē vēl kāda dimensija – noslēpumaina, intriģējoša un nereti bīstama.

Pieejama arī e-grāmata.