Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


“Mēs sākam no beigām” – satriecoši lielisks kriminālromāns

Redakcija
Redakcija

Mūsdienās ir grūti pārsteigt un satricināt lasītāju, taču britu rakstniekam Krisam Vitakeram ar romānu “Mēs sākam no beigām” tas izdodas – gan kritiķi un slavenības, gan pavisam vienkārši cilvēki atzīst, ka šī ir grāmata, kas viņus tiešām saviļņojusi. Kriminālromāns, kurā nekas un neviens nav gluži tāds, kā šķiet pirmajā acu uzmetienā.

Romāns, kurš pārsteidz gan ar notikumu pavērsieniem, gan ar spilgtajiem tēliem, gan – it īpaši – ar to, cik ļoti lasītājs iejūtas notikumos un dzīvo līdzi grāmatas varoņiem. Šis ir darbs, kurš ilgi atbalsosies lasītāju sirdī, varbūt pat ilgāk, nekā dažs labs vēlētos. Taču tāda nu ir patiesi talantīgi sarakstītas prozas daba – sākt jaunu dzīvi lasītājos.
Mazpilsētā visi zina “visu” par visiem. Kad pēc trīsdesmit gadiem no cietuma tiek izlaists par slepkavību notiesātais Vincents Kings, viņš atgriežas mājās Keipheivenā, kur dzīvo arī viņa nonāvētās meitenītes māsa, agrākā skolas skaistule Stāra. Tagad Stāra viena audzina divus bērnus – trīspadsmit gadus veco dumpinieci Dačesu un piecgadīgo Robinu. Par kārtību pilsētiņā gādā laipnais un rāmais policijas priekšnieks Vokers, Voks, kurš reiz bijis Vinsa labākais draugs. Tepat kaimiņos mājo cilvēki, kuri gājuši vienā skolā ar Vinsu, Voku un Stāru, un katram no viņiem ir savs viedoklis gan par senajiem notikumiem, gan par to atbalsi šodienā. Ir cilvēki, kuriem Vinsa atgriešanās ir vienaldzīga, bet ir tādi, kas no tās vēlas gūt kādu labumu. Ja ne citādi, tad vismaz parādīt, cik paši ir labi un pareizi. Šī antivaroņa atgriešanās aizsāk notikumu virkni, kas maina visu iesaistīto likteni. Un, lappusēm šķiroties, arvien vairāk sāk likties, ka neviens no visiem nav pelnījis tādu dzīvi, kāda viņam dota, kā arī atgādina veco teicienu: ceļš uz elli ir bruģēts ar labiem nodomiem.

“Lieliski uzrakstīts kriminālromāns, neaizmirstami personāži. Smalki savīts sižets par intrigu kādā mazpilsētā, kurā saplūdināti senāki un jaunāki grēki,” raksta Džeina Hārpere, romānu “Sausums” un “Dabas spēki” autore.
Kriss Vitekers (Chris Whitaker) ir godalgots angļu kriminālromānu rakstnieks. Romāns “Mēs sākam no beigām” ir tulkots un izdots 27 valstīs, tas kļuvis par pasaules bestselleru un saņēmis neskaitāmas literārās godalgas, tostarp 2021. gadā Gold Dagger balvu, kas tiek piešķirta labākajam kriminālromānam, kurš izdots angļu valodā. Pēc grāmatas motīviem tiek uzņemta arī filma.

Pieejama arī e-grāmata.
No angļu valodas tulkojusi Daina Ozoliņa.