Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Iznākusi burvīga grāmata ģimenei “Pagalma detektīvs jeb Kas tad tas?”

Redakcija
Redakcija

19. jūnija pievakarē prāvs pulciņš bērnu, kuri bija paņēmuši līdzi savus pieaugušos, svinēja kādas īpašas grāmatas atvēršanas svētkus. Centrā gozējās pats grāmatas “Pagalma detektīvs jeb Kas tad tas?” galvenais varonis – britu zilpelēkais īsspalvainais runcis – smalks šķirnes kaķis ar raksturiņu un augstu pašapziņu.

Svētku vakarā viņš bija ļoti vēlīgs un atļāvās ne tikai fotografēties ar visiem gribētājiem, bet varonīgi pacieta samīļošanu un pat nelielu murcīšanu. Bērni runci jau iepazinuši grāmatā “Pagalma enciklopēdija jeb Kas tad tas?” un ļoti iemīļojuši – programmas “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” vecuma grupā 5 + grāmata 2022. gadā ieguva pirmo vietu, un tā kļuvusi arī par skatuves stāstu. Pasākumam runča tēlu darināja māksliniece Marta Līdeka un ar daiļo kaķi fotografējās lieli un mazi.
Amizantā tēla radītājai rakstniecei Agnesei Vanagai acis vienmēr dzirkst priekā un aizrautībā, viņa pazīst bērnus, saprot viņu vēlmes, sapņus un darīšanas, kas reizēm var maldīgi likties kā niķi un blēņas. Šī aizrautība ģenerē aizvien jaunas un jaunas idejas, kas pārtop grāmatās, audiostāstos, animācijas filmās un teātra izrādēs. Agneses darbi trāpa mērķī, jo tie stāsta par visai sabiedrībai (ne tikai bērniem) aktuāliem tematiem un ir pasniegti ar bagātīgu humora devu un gaišu rotaļīgumu.

Ar ko šī grāmata atšķiras no citām? Izrādās, stāsta nobeigums nav uzrakstīts, bet attēlots ilustrācijās, un katram lasītājam pašam dota iespēja kļūt par detektīvu un izmeklēt pazudušās (vai atrastās – kā uz to paskatās) gulbja olas noslēpumu. Māksliniece Agate Lielpētere nav vienkārši ilustratore, viņa ir runča un citu varoņu līdzradītāja. Viņas īpašās spējas ir saskatīt neparasto ikdienišķajā un attēlot pārsteidzošo dzīvi smieklīgās detaļās, kuras ir aizraujoši pētīt gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Vēl kāds īpašs fakts. Grāmatas sižets nav no zila gaisa ņemts. Stāsts balstīts reālos notikumos. Pašas rakstnieces pagalmā patiešām pazudis rotaļu sivēntiņš, tā vietā uzradusies gulbja ola, un aizdomas kritušas uz lapsēnu, kurš gaišā dienas laikā, kad lapsām jāguļ, cierējis pa dārzu. Visa ģimene veikusi izmeklēšanu, un tās rezultāts (nu… mazliet piepušķots) pāraudzis grāmatā.

Grāmatas veidotāji cer un tic, ka stāsts mudinās bērnus iet laukā dabā un kopā ar grāmatas varoņiem minēt dabas aizraujošās mīklas.

Pieejama arī e-grāmata.