Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Šodien noslēdzas STARO RĪGA 2015

Redakcija
Redakcija

Šodien noslēdzas STARO RĪGA 2015
foto: KultūrasVēstis.lv

Gaismas festivāls „STARO RĪGA 2015”, noslēgsies šovakar, 21.novembrī. Arī šovakar visi festivāla objekti būs aplūkojami no plkst.18 līdz 23. Šodien, plkst. 17.44, pieminot brīdi, kad pirms diviem gadiem notika pirmais iegruvums Zolitūdes lielveikalā „Maksima”, lieljaudas prožektori vērsīs gaismas starus debesīs, aicinot šajā brīdī domās pieminēt Zolitūdes traģēdijas upurus.

Festivāla pamatprogrammas objekti, kas izvietoti uz Brīvības ielas ass no 11. Novembra krastmalas līdz Ģertrūdes ielai, veidoti saskaņā ar festivālā tēmu „Gaismu sauca... Latvijas māju sajūtu meklējot”. Katrs no objektiem stāsta par kādu no Latvijas māju sajūtām, kuras iedzīvotāji uzskata par svarīgākajām, kas raksturo viņu piederību Latvijai. Ģertrūdes ielas Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcas objekts DVĒSELES DZIESMA veltīts garīgumam, objekts ZAĻĀ ZEME simbolizē Latvijas dabu, objekts DINDARU, DANDARU – mūsu kultūras mantojumu, savukārt objekts PACEL GALVU UZ AUSTOŠO SAULI aicina cienīt un saglabāt latvisko dzīvesziņu, neapmulstot globālās un digitālās pasaules izaicinājumos. Objekti MANA VALODA, PAVARDS un ĀBOLRAUŠA SŪPUĻDZIESMA akcentē tādas svarīgas Latvijas māju sajūtas kā valodu, ģimeni un kopā būšanu. Programmas centrālais objekts, kas apliecina patriotismu un valstiskumu, ir Brīvības piemineklis – TRĪS ZVAIGZNES, savukārt 11.Novembra krastmalas objekts GAISMU SAUCA... ir tā mūsu māju sajūta, kas aicina celties, mainīties un radīt, nerimtīgi tiecoties uz gaismu – ne tikai fizisko, bet arī gara gaismu – meklēt, neapstāties pie sasniegtā un tiekties uz jauniem apvāršņiem.

Šodien, 21.novembrī, plkst. 17.44, pieminot brīdi, kad pirms diviem gadiem notika pirmais iegruvums Zolitūdes lielveikalā „Maksima”, lieljaudas prožektori vērsīs gaismas starus debesīs, aicinot šajā brīdī domās pieminēt Zolitūdes traģēdijas upurus.

Festivāla pēdēja dienā vēl skatāmi visi četru gaismu instalāciju programmu darbi: festivāla pamatprogramma „Latvijas māju sajūtu meklējot”, starptautiskā projekta „Baltic Light Chain” („Baltijas gaismas ķēde”) darbu programma Vērmanes dārzā, līdzdalības akcijas „Rīgas karnevāls” gaismas instalācijas visā pilsētā un 2014. gada festivālā uzsāktā ārvalstu gaismas festivālu starptautiskā programma Vecrīgā. Šodien būs arī vairāki īpaši notikumi.

21. novembrī visi aicināti piedalīties līdz šim nebijušā „Staro Rīga skrējienā”, kur dalībniekiem būs iespēja pārbaudīt savu sportisko formu 3,5 kilometru distancē nūjojot, ejot un skrienot, kā arī 7 kilometru distancē. Starts skrējienam būs Pils laukumā plkst. 20.30, kur jau no plkst. 18.00 būs iespēja saņemt dalībnieku numurus. Skrējiena trase vedīs pāri Vanšu tiltam un caur Ķīpsalu, un tajā atradīsies vairāki gaismas un skaņas objekti, uzmundrinot dalībniekus un radot svētku sajūtu. Skrienot pāri Vanšu tiltam ikviens varēs baudīt skatu uz naksnīgo un izgaismoto Rīgu. Šis pasākums būs īpašs ar to, ka netiks noteikti

ātrākie skrējēji, bet organizatoru un atbalstītāju sarūpētas balvas saņems košākie, gaišākie un atraktīvākie dalībnieki, tādēļ organizatori rosina ikvienu dalībnieku padomāt par gaismas elementiem savā tērpā. Ikviens rīdzinieks un pilsētas viesis tiek aicināts atbalstīt skrējējus. Vairāk uzzināt un pieteikties var skrienunstaro

Sekot festivāla aktivitātēm iespējams festivāla televīzijā „Staro.tv”, kas atrodama STARO.TV, savukārt portālā „Delfi” un 1188 (sūtot SMS) līdz 22.novembra pusnaktij norisinās balsojums par populārāko festivāla gaismas objektu.

Gaismas festivāls „Staro Rīga” šogad notiek UNESCO Starptautiskā gaismas un gaismas tehnoloģiju gada zīmē. Šajā gadā sabiedrība aicināta novērtēt gaismas tehnoloģiju nozīmi cilvēces kultūras un mākslas attīstībā, uzsverot tehnoloģiju nozīmi ilgtspējīgas attīstības nodrošināšana, to nozīmi katra cilvēka dzīvē un ikdienā. Pēc UNESCO iniciatīvas visā pasaulē īpaša uzmanība tiks pievērsta gaismas un gaismas tehnoloģiju nozīmei cilvēces labklājības sekmēšanā, tostarp informācijas pieejamības, sabiedrības veselības veicināšanā un globālo vides aizsardzības mērķu sasniegšanā.

Gaismas festivāls „Staro Rīga” notiek astoto gadu ar Rīgas domes un festivāla sadarbības partneru atbalstu. Festivālu rīko Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments sadarbībā ar biedrību „Atklāj Rīgu”.
NODERĪGA INFORMĀCIJA FESTIVĀLA APMEKLĒTĀJIEM

FESTIVĀLA KARTES:
informācijas centros vai drukas versija Staro Rīga 2015

INFORMĀCIJAS CENTRI:
Līvu laukumā no plkst. 11:00 līdz plkst. 23:00 un Baumaņa skvērā no 18.novembra līdz 21.novembrim no plkst. 17:00 līdz plkst. 23:00

FESTIVĀLA OFICIĀLAIS UZZIŅU DIENESTS: 1188

OFICIĀLĀS GAISMAS FESTIVĀLA TIRDZNIECĪBAS VIETAS:
Esplanādē un Vērmanes dārzā no 18. līdz 21.novembrim no plkst. 17:00 līdz plkst. 23:00

BALSOJUMS PAR LABĀKO FESTIVĀLA OBJEKTU:
Festivāla laikā - DELFI - Vadošais ziņu portāls Latvijā - DELFI un sūtot īsziņu " STAROxx" ar objekta numuru uz tālruni 1188. Ar burtiem A-I numurētie objekti jāaizstāj ar cipariem no 1-9.

PIRMO REIZI FESTIVĀLĀ: pirmā gaismas televīzija Latvijā - Staro.tv.

STARO TV tiešraides: portālā delfi.lv 18., 19., 20. un 21.novembrī no plkst. 17:00 līdz plkst. 23:00

FESTIVĀLA DIENASGRĀMATAS: staro.tv