Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


“Varbūt es maldos” – grāmata, kas izaicina saprast sevi

Redakcija
Redakcija

Apgādā Zvaigzne ABC iznākusi zviedru autoru Bjērna Natthiko Lindeblāda, Karolīnes Bankleres un Navida Modiri grāmata “Varbūt es maldos un citas gudrības no manas budistu mūka dzīves”, autobiogrāfisks darbs, kuru kopā ar līdzautoriem radījis pasaulē labi pazīstamais zviedru lektors, meditācijas skolotājs un budistu mūks.
Vārdi “varbūt es maldos” ir intriģējošs grāmatas nosaukums, bet arī vieduma un brieduma paraugs. Tāda vieduma, kam pa spēkam mainīt cilvēka dzīvi.

Šajā grāmatā stāstīts par konkrēta cilvēka ceļojumu savā iekšējā pasaulē un tomēr tas ir ļoti vispārcilvēcisks stāsts. Tajā neatrast īpaši cēlus mērķus un skaļus secinājumus, toties – cilvēka dvēseli, kas mostas iekšējā brīvībā, jēgpilnā eksistencē un priekā.

Zviedrijā Bjērns Natthiko Lindeblāds bija kļuvis neticami populārs ar saviem podkāstiem, priekšlasījumiem un meditācijām un it īpaši 2020. gadā ar “vasaras sarunām” Zviedrijas nacionālajā radio, kur dažkārt pieminēja tēmu par tiesībām uz cieņpilnu nāvi. Un galu galā arī pats izvēlējās būt noteicējs pār mirkli, kad pametīs šo pasauli. Viņš nomira sešdesmit gadu vecumā 2022. gada 17. janvārī asistētā pašnāvībā pēc vairāku gadu sirgšanas ar retu letālu slimību ALS, kuras iespaidā iestājas pilnīga ķermeņa paralīze. Grāmata latviešu valodā jau bija tipogrāfijā, kad pasauli pāršalca vēsts par Bjērna Natthiko Lindeblāda nāvi. Viņu godinot, Apgāds Zvaigzne ABC sagatavoja pielikumu grāmatai – kartīti ar Bjērna Natthiko Lindeblāda rakstīto vēstuli palicējiem.

Bjērns Lindeblāds, daudzsološs jauns menedžeris, reiz pameta visu iesākto un kļuva par budistu meža mūku. Tomēr pēc 17 gadiem klosterī Bjērns Natthiko Lindeblāds atkal visu pameta un atgriezās Zviedrijā – apjucis un depresīvā noskaņojumā, bez darba un bez naudas. Ar klosterī gūtajām zināšanām un prasmēm Bjērnam izdevās saņemties un kļūt par augsti vērtētu meditācijas skolotāju un lektoru.

Grāmatu var lasīt kā ļoti interesantu un asprātīgi uzrakstītu autobiogrāfiju, taču tajā neuzbāzīgā veidā ir iekļautas ikvienam ļoti būtiskas Natthiko atziņas. Natthiko sirdij tuvas tēmas ir paļāvība, ētika, atbildība, klātbūtnes nozīme, miera vērtība un mūsu nepārvaramās ilgas pēc piederības sajūtas.

Dzīvošana ar attieksmi “varbūt es maldos” ir absolūti nepieciešams priekšnoteikums atvērtam prātam un atvērtai sirdij. Tā atdara durvis sirds gudrībai.

Pieejama arī e-grāmata.
No zviedru valodas tulkojusi Inga Grezmane.