Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Raiņa un Aspazijas mājas ekspozīciju papildinās jauns Aspazijas mātes portrets

Redakcija
Redakcija

22. martā plkst. 15.00 Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā, Baznīcas ielā 30, notiks Aspazijas mātes Grietas Rozenbergas iepriekš nezināmas fotogrāfijas prezentācija un muzeja ekspozīcijas oficiāla papildināšana ar jauniegūto portretu.

“Aspazijas dzīvē un izaugsmē liela loma bijusi mātei, kas gādāja par meitas izglītošanu, viņas saistīja īpaša tuvība. Dzejniece par māti allaž izteicās ar lielu sirsnību un cieņu. Aspazija savu dzejas krājumu “Ziedu klēpis” veltīta mātei – tajā lasāms ieraksts “Sirmajai Psīhei, manai sirdsmīļai māmiņai”,” stāsta muzeja pārstāvji.

Līdz šim par dzejnieces mātes izskatu liecinājis tikai viens apstiprināts Grietas Rozenbergas fotoattēls, kas uzņemts viņas mūža nogalē, 1910. gada sākumā. Kopš tā laika mazais fotoattēls līdz Aspazijas mūža galam vienmēr atradies uz dzejnieces darba galda. Šobrīd tas aplūkojams Aspazijas istabā Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Jūrmalā.

Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumā Aspazijas kolekcijā pie nenoskaidrotiem fotoattēliem ar piezīmi “varbūtējs Aspazijas mātes foto” ilgu laiku glabājies neatpazītas sievietes portrets. Tas uzņemts Jelgavā “H&F Kiepert” fotodarbnīcā – turpat, kur uzņemts zināmais mātes attēls.

“Abos fotoattēlos redzamo sieviešu ārējā līdzība, kā arī netiešas norādes ļāva izvirzīt hipotēzi, ka fotoattēlā redzama Aspazijas māte Grieta Rozenberga,” stāsta Raiņa un Aspazijas muzeja vadītāja Zanda Rozenberga.

Lai konstatētu, vai abos fotoattēlos redzama viena un tā pati persona, ar Kultūras ministrijas atbalstu tika veikta profesionāla habitoloģiskā ekspertīze, kuru Latvijā nodrošina Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes ekspertīžu birojs. Ekspertīzes slēdzienā teikts, ka fotoattēlos redzama viena un tā pati persona.

22. martā Raiņa un Aspazijas mājā Aspazijas pētniece Brigita Ducmane stāstīs par dzejnieces māti, viņas dzimtu, kā arī vēstīs par jaunatklāto viņas fotoattēlu. Apmeklētāji tiks iepazīstināti ar habitoloģiskās ekspertīzes rezultātiem un visbeidzot Aspazijas mātes Grietas Rozenbergas portrets papildinās muzeja ekspozīciju.