Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Romāns, kuru noteikti vērts izlasīt

Redakcija
Redakcija

Rūtas Šepetis jaunais romāns “Man tevi jānodod” ir ārkārtīgi spilgts, skumjš un neticamā kārtā arī sāpīgi skaists. Tas stāsta par 17 gadus veco Kristianu Floresku un citiem jauniešiem 1989. gada Rumānijā, kad arī tur sākas nemieri.

Romānu tulkojusi ģeniālā Silvija Brice un ik rindiņa tajā ir satriecoša, īpaši raugoties uz to laiku un notikumiem ar šodienā dzīvojoša cilvēka acīm. Dzīve totalitārā valstī var būt pavisam vienkārša: dari, ko tev liek, domā, kā tev iesaka un klusē par to, kas šķiet aplami. Jā, tā ir laba recepte mierīgai dzīvei, ja vien režīma ietvaros nebūtu izveidots arī ārkārtīgi smalks spiegu tīkls.

Ko var izspiegot slēgtā valstī, kurā faktiski neierodas pat tūristi? Iedzīvotājus! Katrā namā un klasē, darba vietā un draugu pulkā ir vismaz viens ziņotājs. Par ko viņš stāsta? Par sacīto un darīto – kurš kaimiņš izrunājies par to, ka vakaros ielas netiek apgaismotas, kurš klaiņojošam sunim iedevis ēdamo, kurš ar kuru satiekas un ko runā, kad ir divatā. Ģimenes zina, ka ikvienā dzīvoklī paslēptas noklausīšanās ierīces, tāpēc par svarīgo sarunājas čukstus un īpašos gadījumos vēl uz telefona aparāta uzliek spilvenu un pagriež skaļāk radio. Izklausās paranoiski? Smieklīgi un ērmīgi? Ne jau tiem, kam tā ir vienīgā realitāte.

Kristians ir iemīlējies kaimiņienē Lilianā, viņam ir labākais draugs Luka, mīļa māsa, ietiepīgs vectēvs un darbos pārguruši vecāki. Jau pašā romāna sākumā Kristiana dzīvē notiek pirmais lūzums: skolā ir ieradies slepenā dienesta majors un aicina sadarboties. Ja viņš piekritīs, aģents sola sagādāt zāles smagi slimajam Kristiana vectēvam. Ja nepiekritīs – cietīs visa ģimene. Uzdevums ir viegls un vienkāršs: viņam jāsadraudzējas ar mammas darba devēja dēlu, un jāziņo aģentam par to, ko viņi kopā darījuši. Kā daudzi pirms un pēc viņa, Kristians nolemj piekrist, bet nedarīt nevienam ļaunu...

Šis ir romāns, kuru būtu gan interesanti, gan noderīgi izlasīt ikvienam jaunietim un pieaugušajam, kurš kaut reizi mūžā iedomājies, ka padomju laiks bija tīri labs. Autorei ir izdevies atainot varas ārprātīgo beziemesla nežēlību un bezjēdzību, pastāvīgo sajūtu, ka kāds tevi novēro, nepārejošās bailes no Securitate – un, lai gan beigas ir gandrīz vai laimīgas, sāpju loki, kam Kristians un viņējie tiek izrauti cauri, parādīti visā skaudrumā.

Rūta Šepetis, starptautiski atzīta lietuviešu izcelsmes amerikāņu rakstniece, latviešu lasītājiem jau ir pazīstama no romāniem “Starp pelēkiem toņiem”, “Papīra sapņi”, “Jūras sāļums”, “Klusējošās strūklakas”. Viņas darbi izdoti vairāk nekā 60 valstīts un tulkoti četrdesmit valodās, tos lasa gan jaunieši, gan pieaugušie visā pasaulē.

Pieejama arī e-grāmata.
No angļu valodas tulkojusi Silvija Brice.