Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:143, Did:0, useCase: 3


Pasaulē dārgāko grāmatu TOP-10

Drukātais vārds mūsdienu ciparu tehnoloģiju pasaulē ieguvis īpašu jēgu. Sevišķi tas attiecināms uz vēsturiski nozīmīgām un retām grāmatām. Lai iegūtu savā īpašumā šādu ekskluzīvu izdevumu, daži cilvēki gatavi šķirties no milzu bagātības. Piedāvājam jūsu uzmanībai pasaulē dārgāko grāmatu TOP-10: sākot no viduslaiku rokrakstiem līdz pat komiksiem.

1. Gutenberga Bībele

Viens no 180 pirmajiem izdotajiem Gutenberga Bībeles izdevumiem, par kuras izdošanas datumu tradicionāli skaitās diena, kurā izdomāja iespiest grāmatas. Grūti pat novērtēt grāmatas kultūras vērtību. Zināms tikai par 47. Bībeles eksemplāriem, kas saglabājušies līdz mūsdienām, no kuriem mazāk par pusi ir pilnībā visas lapaspuses. Aptuvenā viena eksemplāra cena ir 25- 35 miljoni dolāru.



2. Lestera kodekss

72 lappušu biezais Lestera kodekss satur Leonardo da Vinči zinātniskos darbus un oriģinālas skices. Zināms, ka 1717. gadā grāmatu savā īpašumā ieguvis grāfs Lesters Tomass Koks, bet 1980. gadā to nopircis kāds kolekcionārs, vārdā Hammers. Vēl vēlāk- 1994. gadā, no Hammera grāmatu pārpircis datormagnāts Bils Geitss par neticamu summu- 30,8 miljoniem dolāru. Tieši šis pēdējais pirkums padarījis Leonardo da Vinči darbu par vienu no pasaulē dārgākajam grāmatām.



3. "First Folio"

Pirmais Šekspīra lugu krājums, izdots 1623.gadā- septiņus gadus pēc autora nāves. Arī šī grāmata ir starp pasaules vērtīgākajām. Tās apjoms- 900 lpp., kurās ietilpst 36 lugas. Grāmatas vērtība- 22,6 miljoni dolāru.



4. "Birds of America", kuras vērtība sasniedz 8,8 miljonus dolāru.

5. "Traites Des Arbres Fruitiers", kura novērtēta 4,5 miljonu dolāru vērtībā.

6. "Geographia" – 3,9 miljoni dolāru.

7. Gerarda Merkatora "Eiropas Atlants" ar vērtību – 1,3 miljons dolāru.

8. Komiksu grāmata "Action Comics №1" – 1 miljons dolāru.

9. Edgara Po "Tamerlane and other poems"– 662 500 dolāri.

10. Sendaka Morisa "Where the wild things are"– 10 200 dolāri.

Rakstā izmantoti materiāli no http://unrealluxury.com/