Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:127, Did:0, useCase: 3


papildināts Miris dziesminieks Haralds Sīmanis

Redakcija
Redakcija

1. decembra rītā mūžībā aizsaukts dziesminieks, Latvijas patriots Haralds Sīmanis (1951-2022).

Haralds Sīmanis dzimis 1951. gada 2. jūnijā Cēsīs, jauktā romu - latviešu ģimenē.

Lai arī pēc pēc profesijas jumiķis un muzikālos izglītību nav ieguvis, Haralds Sīmanis ģitāras un ērģeļu spēli apguvis pašmācības ceļā. Jau 1970. gados Sīmanis uzsāka sadarbību ar Arvīdu Ulmi, kura dzeju savās dziesmās izmanto joprojām. 1976. gadā sacerējis poēmu ērģelēm "Mīlestība nekad nebeidzas", divus gadus vēlāk dziesmu ciklu "Likteņa lietavas", bet 1979. gadā — ciklu "Par zāli, sāli un Tevi".

Plašāku atpazīstamību Sīmanis ieguva 1980. gadā, kad "Mikrofona dziesmu aptaujas" noslēguma koncertā izpildīja savu balādi "Ezers", kas ar savu skanējumu krasi atšķīrās no visa, kas līdz tam ir ticis pārraidīts Latvijas televīzijā. Astoņdesmito gadu sākumā viņš darbojās profesionālajos Filharmonijas kolektīvos "Tip Top" un "Lāčplēsis", tomēr pēc dažiem gadiem izvēlējās muzicēt individuāli.



1977. gadā Haralds Sīmanis kopā ar Arvīdu Ulmi, Vitāliju Ko­lomejevu un Valdi Atālu atjaunoja Cēsu baznīcas torni un atstāja tur ziņu, ko tikai pēc 40 gadiem uzgājuši Cēsu Svētā Jāņa baznīcas jumta rekonstruētāji. Tajā teikts: “Ja putni nelidotu, debesis nebūtu. Palieciet sveiki un turpiniet augstāk! Dievs, svētī Latviju!”.

Kad 1984. gadā tika nodibināts Vides aizsardzības klubs, Sīmanis nekavējoties pievienojās šai organizācijai un kļuva par kluba dvēseli. 

Kopš 90. gadiem izdoti vairāki Haralda Sīmaņa soloalbumi, pirmajam – "Es strauta malā slāpēs eju bojā" (1995) sekoja kasete "Starp divām gaismām" (1996) un diski "Tavā vārdā" (2001) un "Es esmu rīts" (2012). Šajā gadsimtā iemūžinātas arī jau 1979. gadā sacerētā cikla dziesmas "Par zāli, sāli un tevi".

Haralds Sīmanis turpinājis uzstāties reti, bet regulāri gan Latvijas baznīcās, gan dziesminieku saietos, viņš pieskaitāms arī mūzikas un mākslas festivāla "Bildes" pastāvīgo dalībnieku pulkam. Dziesminieks sadziedājies ar Ievu Akurateri, Lailu Ilzi Purmalieti, bieži viņa skatuves partneri ir bijuši Ilze un Andris Gruntes. 

Atvadīšanās no Haralda Sīmaņa notiks 8. decembrī plkst. 12.00. Izvadīšana notiks no Cēsu baznīcas, pēc tam vistuvākie cilvēki viņu pavadīs uz krematoriju Valmierā, sociālās saziņas tīklā ''Facebook'' vēsta Austras biedrība. Tāpat biedrība aicina ziedu vietā nest svecītes un vāc ziedojumus, lai godam atvadītos no mūziķa.

"Esam vienojušies ar Haralda Sīmaņa tuviniekiem, ka centīsimies atbalstīt viņus šajā grūtajā brīdī, palīdzot vākt ziedojumus, lai varam godam atvadīties no leģendārā dziesminieka. Aicinām ziedot, veicot pārskaitījumu uz Austras biedrības ziedojumu kontu ar obligātu norādi: "Ziedojums atvadām no Haralda Sīmaņa"," informē biedrība. 

Konts ziedojumiem:

Biedrība „Austras biedrība”
Reģistrācijas Nr. 50008125791
A.Čaka 156 dz.34, Rīga, LV-1012
Ziedojumu konts: LV52HABA0551043224512
Banka: Swedbank
Kods: HABALV22
Ar obligātu norādi: "Ziedojums atvadām no Haralda Sīmaņa"

Epadomi.lv pirms 10 gadiem bija tas gods ierakstīt videointerviju ar Haraldu Sīmani, kurai nosaukumā likām citātu no meistara intervijā teiktā: "Es dziedu tikai tad, kad gribu dziedāt"