Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:373, Did:0, useCase: 3


Mākslas galerijā „Durvis” - Emīls Braunbergs un Uģis Puzulis

Redakcija
Redakcija

Mākslas galerijā „Durvis” - Emīls Braunbergs un Uģis Puzulis
Emīls Braunbergs. Lietainā vasara. 1978.

24. septembrī 13:00 Mākslas galerijā „Durvis” atklās Emīla Braunberga 85 gadu jubilejas gleznu izstādi „Retrospekcija” un Alūksnes keramikas amata meistara Uģa Puzuļa izstādi „Ugunī dzimis”. Emīls pēc profesijas ir ķirurgs, kuram gleznošana ir nepieciešamība jau kopš bērnības. Savukārt Uģis keramikas jomā darbojas vairāk nekā 20 gadus, kura laikā ceplis iekurināts jau 200 reižu.

Emīls Braunbergs dzimis 1931. gadā Tukumā. Jau skolas laikā viņam patika gleznošana, ko viņš apguvis pie tādiem Tukuma māksliniekiem kā Leonīds Āriņš, Ansis Artums, Ernests Meļķis. Pēc skolas tomēr izvēlējies ārsta profesiju - 1957. gadā beidzis Rīgas Medicīnas institūtu, pēc tam strādājis par ķirurgu. Lai arī 35 gadi tika pavadīti aktīvā ķirurga darbā, brīvajā laikā Emīls turpināja gleznot, jo tā bija nepieciešamība, kas kalpoja kā garīgā atslodze pēc grūtās darba dienas: „Gleznojis esmu visu savu mūžu. Izrādījās, ka mana aizraušanās vai, kā mēdz teikt, hobijs, pārtapa nepieciešamībā, bez kā nevarēju dzīvot. Glezniecība man palīdzēja sevi uzturēt formā, visas emocijas izlikt uz audekla.”

Gleznošanas sākumposmā mākslinieks pievērsies reālismam, bet gadu gaitā - abstraktajai glezniecībai. Nonācis pie atziņas, ka gleznas nav dabas patiesība, bet gan iekšēja piedzīvojuma atainojums: „Domas par abstrakto glezniecību man radās klausoties mūziku, kas būtībā arī ir abstrakta. Esmu iespaidojies no spontānā abstraktā ekspresionisma, kas visvairāk atbilst manai pašreizējai izjūtai par redzēto un pārdzīvoto. Komponists emocijas izteic ar skaņām, sarakstot notis, bet es savus pārdzīvojumus izsaku ar krāsām, pakļaujot tās konkrētā brīža emocijām.” Emocijas ir mākslinieka gleznu galvenais saturs, bet krāsa – tās izteiksmes līdzeklis. Katrai gleznai ir sava noskaņa, meistarīga krāsu spēle, laukuma kompozīcija, kas savukārt emocijas raisa skatītājā.
Profesionālo mākslinieku rīkotajās izstādēs Emīls regulāri piedalās no 1968. gada. 1996. gadā iestājās Latvijas Mākslinieku savienībā. Piedalījies neskaitāmās kopizstādēs, kā arī organizējis personālizstādes Rīgā, Tukumā, Jūrmalā, Paņevežā Lietuvā, Hernē un Hatingenā Vācijā. Mākslinieka darbi glabājas Latvijas muzejos un ārzemju privātkolekcijās. Ir Tukuma un arī Jūrmalas Mākslinieku grupas biedrs. Mākslinieks ir apbalvots ar Barikāžu piemiņas medaļu.

„Mēs visi esam 21. gadsimta sastāvdaļa, tāpēc mums jāliecina par šo laiku, kurā dzīvojam. Es nevaru gleznot tā, kā to darīja mākslinieki 16. vai 19. gadsimtā. Tempora mutantur et nos mutamur in illis - laiki mainās un mēs maināmies tiem līdzi”, savu daiļradi raksturo pats Emīls.

Jubilejas izstādei mākslinieks devis nosaukumu „Retrospekcija”, parādot mūža veikumu: „Izstādē vēlos parādīt, kā esmu sācis tai mākslas kalnā augšā kāpt un, ko sasniedzis. Vai esmu tuvu virsotnei, vai gabaliņš vēl ejams.”

Uģis Puzulis ir keramiķis no Alūksnes, kurš jau vairāk nekā 20 gadus darbojas savā keramikas darbnīcā Alūksnes novada Alsviķu pagasta „Racupkalnā”. Amata prasmes apguvis Rēzeknes LMV, zināšanas papildinājis pie Latgales podnieka Viktora Ušpeļa. Uģa darbos ir saskatāmas Vidzemes podu formas un Latgales krāsu kolorīts.

Pirmo cepli Uģis kurinājis pirms 20 gadiem – 1993. gada oktobrī. Kopš tā laika katru gadu, apmēram reizi mēnesī, izkurināti 10 līdz 12 cepļi, pavisam kopā - vairāk nekā 200 reižu. Tas ir īpašs notikums, kas raisa interesi un atsaucību gan sava novada ļaudīm, gan viesiem no tuvākas un tālākas apkārtnes, arī ārzemēm. Apvienojot darba mīlestību, bagātu izdomu un radošās spējas, Uģis rada skaistus mākslas darbus un labprāt ar keramiķa arodu iepazīstina interesantus. Ielūkoties Uģa darbnīcā, redzēt, kā top viņa darbi un piedalīties cepļa kurināšanā „Racupkalnā” var ikviens interesents.

Uģis labprāt līdzdarbojas dažādos kultūras pasākumos - parādot savus darbus un demonstrējot amata prasmes, pārstāvot savu novadu tuvākos un tālākos lietišķās mākslas pasākumos, gadatirgos un izstādēs. Mākslinieks saņēmis Alūksnes novada pašvaldība augstāko apbalvojumu „Sudraba zīle” nominācijā „Novada cildinātājs”.
Uģis ir pārliecināts, ka: „Dodoties ārpus savas dzīves vietas vai uzņemot viesus, katrs esam šīs vietas vēstneši, un tad ir svarīgi, vai svešiniekam par savām mājām protam stāstīt ar lepnumu un mīlestību.”
Izstādē „Ugunī dzimusi” apskatāma un nopērkama mākslinieka darinātā keramika - krūzes, vāzes, bļodas, šķīvji un citi izstrādājumi.

Ieeja - bez maksas.
Izstādi Mākslas galerijā „Durvis” iespējams apskatīt no 2016. gada 24. septembra līdz 3. novembrim.