Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:373, Did:0, useCase: 3


„Veltījums Rotko” – atzīmējot mākslinieka Marka Rotko 113. dzimšanas dienu

Redakcija
Redakcija

Pašā nedēļas izskaņā, 25. septembrī plkst. 16:00 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā jaunās rudens izstāžu sezonas atklāšana ar devīzi „Veltījums Rotko” – atzīmējot mākslinieka Marka Rotko 113. dzimšanas dienu.

Kā rudens koku lapas noklāj zālienu, tā Rotko centra izstādes – Latvijas mākslas telpu... Jauno rudens izstāžu sezonu caurvij laika un telpas fenomena pētījumi, kas iebalsojas Jekaterinas Ježkovas portretējumos un Martinas Lafonas Rotko daiļrades pētījumos un simbolisko kompozīciju stāstos. Par Daugavpili kā Rotko pilsētu arī šajā reizē savos darbos runā 12.starptautiskā glezniecības simpozija “Mark Rothko 2016” dalībnieces, kuras caur sievietes prizmu savij skatu un tā realizāciju materiālā veicinot Rotko vārda ilgtspēju un savdabīgu atkal satikšanos ar izcilo mākslinieku laika nogrieznī.

Solomona Geršova retrospektīvā 110 gadu jubilejas izstāde paspilgtina laiku un notikumus, plaši iezīmējot Geršovam raksturīgo tematiku un tā laika noskaņu šodienas skatītājam. Arī trīs mākslinieku Anatolija Zelča, Vjačeslava Fomina, Anatolija Šandurova projekts Paralēles runā par telpas kopumu, kas vieno un šķir, un reizē veido fiziskas un filozofiski tveramas paralēles mākslā un tās uztveramībā.

Tik dažādi mākslinieki, bet ar vienu mērķi – likt skatītājiem domāt, un cik ļoti tas piestāv šim rudenīgi apcerīgajam gadalaikam.

25. septembrī Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs jau atkārtoti aicina visus iesaistīties īpašā “Baltās lapas akcijā”, kuras ietvaros katrs, kas atnesīs līdzi jaunu zīmēšanas albumu un dāvās to Rotko centram varēs apmeklēt visas mākslas centra ekspozīcijas bez maksas. Akcija darbosies visu dienu no plkst. 11.00 līdz plkst. 19.00 savukārt pārējiem apmeklētājiem ieeja par akcijas cenām: mainīgās izstādes (Sektori B,C,D kopā) par 1.50 EUR, bet pastāvīgo ekspozīciju „MARKS ROTKO. DZĪVE UN MĀKSLA” (Sektors A) par 3.00 EUR.

Jauno izstāžu sezonu skatītāji varēs baudīt līdz šī gada 6. novembrim.

Sīkāka informācija par izstādēm:

Jekaterina Ježkova (Vācija) CAUR LAIKU
Jekaterinu Ježkovu portretu cikla radīšanai iedvesmojusi senlaiku skolas fotogrāfija no pirmsrevolūcijas Krievijas sieviešu ģimnāzijas arhīva. Šie portreti ir reāli un nedaudz iluzoriski un parādās uz audekla caur laika slāņiem. Tēli kompozīcijās ir kā atvērtas dvēseles, kas satiek mūs pēkšņi ar savu atklātību un neaizsargātību.
Izstāde aplūkojama līdz 14. oktobrim

Martina Lafona (Francija) KRĀSAS PLUDINĀJUMS. VELTĪJUMS ROTKO
Mākslinieces daiļradi iezīmē daudzo gadu aizraušanās ar Rotko daiļrades izzināšanu un izprašanu, tajā skaitā mēģinot saprast Rotko glezniecības rokraksta noslēpumu un krāsu pludinājuma un slāņojuma spēku. Māksliniecei ir būtiska viņas daiļradē krāsa un tās nokrāsas.
Izstāde aplūkojama līdz 30. oktobrim

MARK ROTHKO 2016 STARPTAUTISKAIS SIMPOZIJS
12. starptautiskā glezniecības simpozija darbi turpinās nodrošināt izcilā meistara Marka Rotko dzīvās piemiņas saglabāšanu darbos. Plašais simpozija dalībnieku ģeogrāfiskais spektrs un pieredze veido nepārtrauktību un pasaules mākslas kartes pārklājumu Rotko vārda zīmē.

Solomons Geršovs (Krievija) PĀRVARĒŠANA
Solomona Geršova daiļrade runā par laiku un notikumiem, traģismu un mīlestību. Izteikts ekspresīvs glezniecības triepiens. Izstāde veltīta Daugavpilī (tolaik Dvinskā) dzimušā mākslinieka 110. jubilejai.

Anatolijs Zelčs, Vjačeslavs Fomins, Anatolijs Šandurovs PARALĒLES
Izstādi raksturo trīs mākslinieku atšķirīgie rokraksti, mediji, bet līdzīgā doma un vēstījuma formāts, caur kuriem tie uzrunā skatītāju. Māksliniekiem ir būtiskas tiešās un netiešās paralēles, saikne ar Latgali.