Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:373, Did:0, useCase: 3


Tikšanās ar mākslinieku PĒTERI SIDARU un izstādes kuratori GUNDEGU CĒBERI

Redakcija
Redakcija

Tikšanās ar mākslinieku PĒTERI SIDARU un izstādes kuratori GUNDEGU CĒBERI
Pētera Sidara personālizstāde “Tveramā kustība” LNMM izstāžu zālē Arsenāls. 2016.
Foto: Nataļja Sujunšalijeva

Atklājot ziemas / pavasara sezonu’ 2016 programmai “Sarunas muzejā”, svētdien, 10. janvārī, plkst. 15.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle Arsenāls (Vecrīgā, Torņa ielā 1) aicina uz tikšanos ar pazīstamo tekstilmākslinieku Pēteri Sidaru, kura notiks jaunatklātajā personālizstādē “Tveramā kustība”. Sarunu vadīs izstādes kuratore, mākslas zinātniece Gundega Cēbere.

Pēteris Sidars (1948) ir mākslinieks, kura radošās darbības lauks ietver dažādas jomas – tekstilmākslu, instalācijas, objektus. Autors strādā neparastajās tehnikās un izmanto atšķirīgus materiālus, cenšoties panākt it kā nesavienojamu lietu sintēzi un jaunu dimensiju atklāšanu. Darbu radīšanā bieži tiek izmantoti pazīstami, pirmajā brīdī pat mulsinoši materiāli – silikons, stikls, plastmasa, karstlīme, visdažādākie dabas priekšmeti un rūpnieciskie nelikvīdi, taču uzmanības centrā māksliniekam vienmēr paliek krāsa, forma un struktūra.

Eksperimentējot ar šķietami prozaiskiem notikumiem un ikdienas lietām, dabas elementiem un telpas fragmentiem, kas ir nošķirti no apkārtējās vides informācijas, Pēteris Sidars pārvērš tos par abstraktām formām, vīzijām par krāsām. Īpašai sistēmai pakļautas izteiksmīgi līkumojošas līnijas un laukumi, kas efektīgi veido kustības iespaidu, formu un nokrāsu transformāciju – it kā rotaļāšanos, reizēm radot neesošas telpas un lietu ilūziju, vidi, kurā skatītāju apņem poētiskas un sirreālas sajūtas.

Plašajā personālizstādē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē Arsenāls, kurai autors devis nosaukumu “Tveramā kustība”, Pēteris Sidars parāda gan vērienīgu laminēto gleznojumu “Plūsma”, gan darbus no sērijas “Fraktāļi”, gan vairākus interesantus objektus un gleznojumus. Meistars labprāt strādā pie vienotu darbu kopuma, kur katrs atsevišķs artefakts kļūst par fragmentu izvērstā instalācijā.

Izglītības programma “Sarunas muzejā” apmeklētājiem piedāvā iespēju iepazīties ar pašu mākslinieku, aplūkot ekspozīciju Pētera Sidara pavadībā un noklausīties viņa stāstījumu par sevi un savu daiļradi. Neformālā sarunā varēs uzzināt par oriģinālām autortehnikām, iedvesmas avotiem un konkrētu kompozīciju tapšanu, kā arī noskaidrot, kā notvert kustību un pārtulkot ikdienišķo mākslas valodā.

Savukārt mākslas zinātniece Gundega Cēbere tuvāk pastāstīs par projekta ieceri, ekspozīcijas koncepciju un Pētera Sidara jaunrades nozīmi Latvijas mākslas telpā plašākā kontekstā. Izstādes kuratore īpaši akcentēs mākslinieka drosmi izaicināt tradicionālus pieņēmumus par mākslu vairākās perspektīvās, paverot vizuālo asociāciju un filozofisko pārdomu plūsmas.

Kopā mēģināsim iedziļināties Pētera Sidara neparasto tēlu, krāsu un ideju pasaulē, meklējot atbildes uz mūžīgajiem jautājumiem par mākslas jēgu, mākslas darbu unikalitāti un pieredzes nozīmi.

Pēteris Sidars mācījies Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolā (1964–1967; 1969–1972), turpinājis studijas Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļā (1973–1978). Vairāku profesionālo organizāciju biedrs: Latvijas Mākslinieku savienība (1981), ALMA/ASV (1990), FITMA / Taivāna (2007) u.c. Kopš 1976. gada regulāri piedalās izstādēs Latvijā un ārzemēs, sarīkojis virkni personālizstāžu Latvijā, piedalījies nozīmīgās starptautiskās konkursizstādēs, konferencēs un simpozijos Itālijā, Polijā, Beļģijā, Japānā, Šveicē, Francijā, Meksikā, Lielbritānijā, Nīderlandē, Dānijā, ASV, Ķīnā u.c. Autora darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja krājumā, kā arī citos muzejos un privātkolekcijās Latvijā un ārvalstīs.

Otrā “Saruna muzejā” izstādē “Tveramā kustība” notiks 21. februārī plkst. 15.00, kad uz tikšanos ar skatītājiem atnāks īpašais viesis.

Uz “Sarunām” Arsenālā laipni aicināts ikviens interesents!

Dalības maksa: pieaugušiem – EUR 3,50; skolēniem, studentiem, senioriem – EUR 2,00. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Izstāde atvērta līdz 13. martam.