Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Iznāk Viktora Freiberga un Danielas Zacmanes filmu dienasgrāmata “Vakar, šodien, rīt”

Redakcija
Redakcija

Dzīve mēdz izspēlēt neticamus scenārijus. Grāmata, kurai bija jāiznāk 2021. gada nogalē (jo tas ir plānotājs, kaut ne konkrētam gadam piesaistīts!), tomēr iznāk tieši šajā nedēļā, kad no mums aizgājis kinozinātnieks, daudzu iemīļots lektors, pasniedzējs un arī divu citu grāmatu autors Viktors Freibergs (1955-2022). Atvadīšanās no kinozinātnieka Viktora Freiberga notiks nākamnedēļas otrdienā, 19. jūlijā, pulksten 14:00 Krematorijas Lielajā zālē.

Grāmata Vakar, šodien, rīt (http://aminori.lv/gramatu-veikals/vakar-sodien-rit/) ir kinozinātnieka Viktora Freiberga un kino pētnieces Danielas Zacmanes piezīmes par filmām un mazliet par dzīvi; īsās refleksijas strukturētas dienasgrāmatas formāta bloknotā un papildinātas ar asprātīgām mākslinieka Bruno Meļļa ilustrācijām. Izdevuma ieceri pirms gandrīz diviem gadiem Viktors Freibergs raksturoja kā vēlmi “radīt vizuāli saistošu, īsu komentāru virkni, kas atspoguļotu divu cilvēku kinoskatīšanās pieredzi un ievilinātu lasītājus šajā kinopasaulē kā Alises trušu alā”. Viktors bija ļoti iepriecināts par grāmatas maketu: “Man ļoti patīk. Jo bloknots ne mazākajā mērā neatgādina kārtējo grāmatu par kino. Zīmējumi ir brīnišķīgi,” viņš rakstīja grāmatas veidotājiem, taču diemžēl gatavu grāmatu nesagaidīja.

Grāmatā iekļauto filmu sarakstā ir gan labi zināma un sena klasika, gan jaunas un mazāk populāras filmas; kinodarbi, par kuriem abi autori rakstījuši žurnāla Rīgas Laiks rubrikā RL skatās, melodrāmas un šausmu filmas, iecienītas un mazāk mīļas filmas… visādas. Filmu izvēli Viktors Freibergs grāmatas ievadā raksturo kā no skapjaugšas noceltu kasti, kurā atrodas kas aizmirsts un arī kas neredzēts. Izlasē ir gan pēc autoru domām izcilas filmas, kas “jānoskatās vismaz reizi gadā”, gan tādas, kuras “neiesaku skatīties. Labāk izejiet laukā pastaigāties”. Filmu izvēlē un aprakstos atstāta vieta arī nejaušībām – piemēram, par Žaka Tatī filmu Ilo kunga brīvdienas, kā izrādījās, uzrakstījuši abi autori. Kopumā kalendārajās piezīmēs apskatītas apmēram divsimt filmas, izdevuma beigās pievienots filmu saraksts ar norādi, kurā plānotāja datumā atrodams katrs ieraksts.

Filmu dienasgrāmatas sākumā lasāmi abi autoru ievadvārdi. Daniela sākotnēji Viktoru iepazinusi kā pasniedzēju un filmu tulku, bet ar laiku abi kinomīļi kļuvuši par draugiem, un kino abu sarunās vienmēr ir bijis klāt. “Viktors, nav šaubu, ir viens no zinošākajiem cilvēkiem par kino, taču viņš pats reizēm man atgādina, ka nekādas teorijas, nekādi koncepti, arī pārlieka nopietnība, nekas nedrīkst aizēnot pašas filmas,“ raksta Daniela.

Kinodienasgrāmatas ilustrācijas veidojis mākslinieks Bruno Mellis, ieraksti mijiedarbojas ar mākslinieka radītajiem tēliem, kas reizēm ilustrē filmu, bet reizēm arī ironizē par rakstītājiem. Izdevuma literārais redaktors ir Arturs Hansons.

Dienasgrāmatu Vakar, šodien, rīt izdod izdevniecība Aminori, kas ar Viktoru Freibergu sadarbojusies jau iepriekš – 2019. gadā šajā apgādā klajā nāca Freiberga pirmā grāmata Kinomāna slimības vēsture, ļoti personisks vērojums par savu dzīvi, kas izpelnījās plašu ievērību, lasītāju interesi un arī Dzintara Soduma balvu literatūrā.