Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:154, Did:0, useCase: 3


Latvijas Leļļu teātrī dzīvi sāk Olga un “Kiosks”

Redakcija
Redakcija

31. martā Latvijas Leļļu teātrī noslēgsies darbs pie mūsdienu latviešu bērnu literatūras veiksmes stāsta – Anetes Meleces grāmatas “Kiosks” skatuves versijas. Dramaturģes Ances Muižnieces veikumā bilžu grāmatas stāsts pielāgots teātra vajadzībām, izvēršot sižeta līnijas, kas atklāj kioska saimnieces Olgas dzīvi un personību.

Kā savu jubilejas izrādi darbu “Kiosks” ierosinājusi iestudēt aktrise Dace Vītola, uzticot tās veidošanu režisorei Vijai Blūzmai, ar kuru 27 gadu ilgajā leļļinieces pieredzē veidoti neskaitāmi uzvedumi. Radošo komandu veido arī jauno mākslinieču apvienība Grāfienes (Marianna Lapiņa, Dace Ignatova, Ildze Jurkovska, Justīne Jasjukeviča), skaņu partitūru radījusi Agnese Streļča, savukārt gaismu partitūru – Uldis Andersons. “Kioska” pasauli izspēlē divi aktieri – Dace Vītola un Rihards Zelezņevs.

Anete Melece ir starptautiskus panākumus guvusi māksliniece, animācijas filmu autore un grāmatu ilustratore, kas dzīvo Latvijā un Šveicē. 2019. gadā debitējusi bērnu literatūras žanrā ar grāmatu "Kiosks" (izdevniecība “Liels un mazs”), kas veidota pēc jau iemīļotās un starptautiskos festivālos atzinību guvušās autores animācijas īsfilmas "Kiosks" (2013).

Par ilustrācijām grāmatai “Kiosks” māksliniecei 2019. gadā piešķirta Starptautiskā Jāņa Baltvilka balva, tajā pašā gadā grāmata piesaistījusi uzmanību 56. Starptautiskajā Boloņas bērnu grāmatu tirgū un jau tulkota un izdota deviņās valodās. Pēc grāmatas motīviem šobrīd top arī bērnu opera Diseldorfā, Vācijā.
Starptautiskā bilžu grāmatu izdevēju platforma "dPICTUS" 2019. un 2020. gadā “Kiosku” ierindojusi 100 pasaules izcilāko jaunāko bilžu grāmatu sarakstā. Grāmatas izdevums itāļu valodā “Il chiosco” izpelnījies Itālijas Bērnu bibliotēku savienības balvu “Premio ORBIL” bilžu grāmatu kategorijā. Savukārt animācijas filma “Kiosks” saņēmusi vairāk nekā 20 apbalvojumu dažādos kinofestivālos.

Dace Vītola stāsta: “Šis ir stāsts par izvēli. Par vajadzību izvēlēties starp cerēšanu un darīšanu. Par to, kā Olga palīdz visiem, bet pie sevis netiek, iestrēgstot cerību pasaulē, kuru no piepildījuma reālajā dzīvē šķir kioska sienas. Par ārējiem impulsiem, kas nāk caur pircējiem un Antonu, aizvedot viņu pie iekšējās izvēles. Izrādē Olgai tiek dota iespēja izvēlēties.”

“Kiosks” ir iestudējums ģimenēm ar bērniem no 5 gadu vecuma, tā publiskā pirmizrāde plānota pēc ierobežojumu samazināšanas, kad teātriem atkal būs iespēja uzņemt skatītājus. Līdz tam Latvijas Leļļu teātra izrāžu izlasi iespējams skatīties teātra virtuālajā telpā DĪVĀNZĀLE - digitālās izrādes pieejamas gan ģimenēm, gan skolu grupām projekta SKOLAS SOMA ietvaros. Vairāk informācijas Latvijas Leļļu teātris