Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:148, Did:0, useCase: 3


Mirusi aktrise Lilita Ozoliņa

Redakcija
Redakcija

Mirusi aktrise Lilita Ozoliņa
Foto: daileteatris.lv


Dailes teātris ziņo, ka ka 5. jūnijā negaidīti mūžībā devusies Dailes teātra aktrise Lilita Ozoliņa (19.11.1947. – 5.06.2023.). Viņas talants un inteliģence veidojusi Dailes teātri jau vairāk kā pussgadsmitu. Teātrī aktrise strādāja kopš 1966. gada un viņas leģenda ir kļuvusi par neatņemamu daļu no Dailes kanona.

Dailes teātrī Lilita bija dīva un leģenda. Viņas darbs bija izcils, tik smalks un dziļš. Ārkārtīgi sāpīgs zaudējums Dailes teātrim, Latvijas teātrim un pasaules kino mākslai. Mums gan kolektīvam kopumā, gan personīgi katram. Zaudējums ir negaidīts.

Savu lielo un traģisko varoni Āriju Lilita Ozoliņa sagaidīja ar lomu Raiņa traģēdijā “Indulis un Ārija” (1987) viņas skatuviskā esība ir smalkas jūtu dzīves caurausta, un pārliecina ar īstas, traģiskas mīlestības spēku.

Lilita Ozoliņa savas profesionālās dzīves plašāko skatītāju mīlestību saņēma pēc viņas lielajām kino lomām, kas daudziem miljoniem cilvēku bijušajās padomju valstīs viņas tēlos ļāva atpazīt Latviju. Par lomu daudzsēriju filmā “Ilgais ceļš kāpās” nesenā intervijā Lilita teica: "Ilgais ceļš kāpās" man nav tikai kārtējā filma vai viena loma klāt pārējām. (..) "Ilgais ceļš kāpās" ir mans dvēseles parāds, kas tiek atdots maniem vecākiem.”

Lilita Dailes teātra pēdējām sezonām iedeva divas neaizmirstamas mātes lomas. Tā bija Henrieta Iskariota (S. A. Girga "Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu", 2022) un titulloma Floriana Zellera lugas “Māte” iestudējumā (2020), kur viņa uzcēla pieminekli mātes mīlestībai – tik pretrunīgai, taču neizmērojami lielai un spēcīgai.

Lilitas Ozoliņas ieguldījums Latvijas teātra un kino mākslā ir neizmērojams un nemirstīgs – tikai pazīstot Lilitu bijis iespējams atklāt to daudzpusību un bagātību, kas nāca no viņas personības un tika iedzīvināts visās viņas lomās.

Teātra vārdā izsakām līdzjūtību Lilitas Ozoliņas ģimenei, tuviniekiem, talanta cienītājiem un visiem, kuru atmiņā paliks aktrises spožā personība.

Informācija no:dailesteatris.lv