Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:123, Did:0, useCase: 3


Mirusi aktrise Ausma Kantāne

Redakcija
Redakcija

Latvijas mediji ziņo, ka 29. maija rītā 80 gadu vecumā mūžībā devusies izcilā aktrise, sabiedriskā darbiniece un politiķe Ausma Ziedone-Kantāne.

1941.gada 10.novembrī Rīgā dzimusī Kantāne-Ziedone 1963.gadā beigusi Jāzepa Vītola Valsts konservatorijas Teātra fakultātes Aktieru nodaļu, iegūstot aktiermeistarības specialitāti.

Uzreiz pēc tam viņa sākusi strādāt par aktrisi Dailes teātrī. Dzīves laikā Kantāne-Ziedone veikusi dažādus sabiedriski nozīmīgus darbus, arī skolojusi citus, tai skaitā strādājusi par pasniedzēju Rīgas Doma kora skolā.

Ausma Kantāne ilgus gadus bija tautā mīleta Dailes teātra aktrise, kura filmējusies arī dažādās Rīgas kinostudijas filmās. Izcilā latviešu dzejnieka Imanta Ziedoņa atraitne.

1993. gadā Kantāne saņēma Spēlmaņu nakts balvu Gada aktrise otrā plāna lomā par lomu izrādē "Gesta Berlings", bet 1994. gadā — balvu Gada aktrise par lomām izrādēs "Ugunī", "Visi koki Dieva doti" un "Dzelzs magnolijas" Dailes teātrī.
Pēc aktīvās aktrises karjeras beigām iesaistījusies politikā un tika ievēlēta 8. un 9. Saeimā no politiskās partijas "Jaunais Laiks".

2017. gada 18. novembrī apbalvota ar 3. šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.

Vēl savā 80. jubilejā pērnā gada novembrī aktrise Latvijas Televīzijas "Rīta panorāmai" atzina, ka neviens neticēšot, bet viņai sokas ļoti labi.

Video: Youtube.com, LTV1,