Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:123, Did:0, useCase: 3


Izrāde „Vecākais dēls” – topošo aktieru meistarības pārbaude

Redakcija
Redakcija

27. aprīlī Daugavpils teātra Eksperimentālajā zālē notiks pirmizrāde komēdijai krievu valodā „Vecākais dēls”, kura ir viena no Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas aktieru kursa diplomdarba izrādēm.

Šovasar pēc divu gadu apmācībām Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas pirmajam aktieru kursam gaidāms izlaidums. Ar visiem topošajiem aktieriem Daugavpils teātra skatītāji varēja iepazīties eksperimentālā iestudējumā „Vispirms bija…”, kura pirmizrāde notika pērnā gada aprīlī. Vairums no šī aktierkursa audzēkņiem ir Daugavpils teātra dejotāji, kuri apmācību laikā pilnveidoja savas iemaņas aktiermeistarībā, taču daļa no jauniešiem šī kursa ietvaros spēra savus pirmos soļus profesionālā teātra pasaulē. Izrāde „Vecākais dēls” kļūs par pirmo šāda veida aktiermeistarības pārbaudījumu visiem tajā spēlējošajiem studentiem.

„Vecākais dēls” ir viena no piecām dramaturga Aleksandra Vampilova (1937-1972) pilnmetrāžas lugām. Savos darbos viņš spējis meistarīgi attēlot cilvēka sarežģīto, pretrunīgo dabu, savīt traģisko ar komisko, ikdienišķajā saskatīt būtisko, kādēļ nereti tiek salīdzināts ar Čehovu un raksturots kā viens no izcilākajiem 20. gadsimta dramaturgiem. Viņa lugas samērā bieži tiek iestudētas Latvijas teātros, tostarp arī Daugavpils teātrī, tā, piemēram, 2021. gadā Endīne Bērziņa iestudēja Vampilova lugas „Provinces anekdotes” diptiha pirmo daļu „Atgadījums ar metranpāžu” kā savu diplomdarbu režijā. Nu Vampilova darbs Daugavpils teātrī atkārtoti kalpojis kā pamats vēl vienam diplomdarbam.

Lai nepaliktu naktī uz ielas, Busigins un Silva liek lietā savu izdomu un uzdod Busiginu par kāda dzīvokļa namatēva ārlaulības dēlu. Mēdz teikt, ka ar vārdu var gan atdzīvināt, gan nogalēt. Tāpat arī izteikts šķietami nevainīgs joks var apgriezt kājām gaisā veselas ģimenes dzīvi. Tagad, lai dzīve atgrieztos iepriekšējā gultnē, varoņiem nāksies šķetināt tēvu un dēlu, laulības un vairāku paaudžu sadzīves problēmas.

Iestudējuma „Vecākais dēls” režisors ir viens no aktieru kursa audzēkņu pedagogiem Edgars Māliņš, daugavpilietis, kurš savulaik studējis Maskavas akadēmiskā Dailes teātra (MHAT) skolā-studijā, savukārt izrādes mākslinieciskais vadītājs ir Oļegs Šapošņikovs. Izrādē kopā ar aktieru kursa audzēkņiem Artjomu Afanasjevu, Miroslavu Blakunovu, Jevgeņiju Mihailovu, Aleksandru Koguci, Kristinu Tiško un Vladislavu Vasiļjevu spēlēs Daugavpils teātra aktieris Mihails Samodahovs. Izrādes scenogrāfs ir Egils Viļumovs, kostīmu mākslinieks - Gatis Timofejevs, gaismu mākslinieks - Sergejs Vasiļjevs.

Pirmizrāde – 27. aprīlī plkst.18.30, nākamās izrādes – 30. aprīlī plkst.17.00, 6. maijā plkst.17.00, 20. maijā plkst.15.00.

Biļetes: Daugavpils teātra kasē (654 26520), „Biļešu paradīze” kasēs un internetā Īsta biļešu paradīze - biļetes uz vairāk nekā...