Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:123, Did:0, useCase: 3


No 18. februāra Latvijas Televīzijā gaidāma “Teātris.zip” pavasara sezona

Redakcija
Redakcija

No 18. februāra Latvijas Televīzijā ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu atsāksies cikla “Teātris.zip” 11. sezona – skatītāji septiņās sestdienās varēs vērot astoņus jaunus Latvijas teātru iestudējumus.

18. februārī gaidāma viegla, smieklīga, muzikāla un šarmanta Latvijas Nacionālā teātra komēdija pēc Ērika Kestnera grāmatas “Trīs vīri kūrortā”. Fricim, iesācējam reklāmas jomā, kas uzvar konkursā un nokļūst Alpu kūrortā, veicas — viņš neparastā situācijā iepazīstas ne tikai ar savu nākamo darba devēju, bet arī ar nākamo sievu. Negaidīta lomu maiņa rada virkni jautru pārpratumu. Izrādes režisors ir Valdis Lūriņš, lomās – Voldemārs Šoriņš, Ivars Kļavinskis, Mārtiņš Egliens, Sanita Paula, Dace Bonāte, Zane Jančevska, Egils Melbārdis, Mārcis Maņjakovs, Dita Lūriņa, Evija Krūze u.c.

Raidījumā “Teātris.zip” pie Ojāra Rubeņa pirms izrādes viesosies režisors Valdis Lūriņš, galvenās lomas – miljonāra Toblera – atveidotājs Voldemārs Šoriņš un viņa meita izrādē – aktrise Sanita Paula.

25. februārī viena no Dailes teātra izcilajām izrādēm – Kena Kīzija leģendārā romāna “Kāds pārlaidās par dzeguzes ligzdu” iestudējums, ko režisēja bulgāru režisors Aleksandrs Morfovs. Izrāde tika nominēta vairākām “Spēlmaņu nakts” balvām un guva milzīgu skatītāju atsaucību. Izrāde bija Dailes teātra repertuārā vismaz piecus gadus, un to pārstāja spēlēt nevis tādēļ, ka tai trūktu publikas, bet tādēļ, ka vairs nebija pieejami vairāki pieaicinātie aktieri. Galu galā tai punktu pielika pandēmija.

Latvijā šī romāna skatuves pārlikumam ir īsa, bet spoža vēsture – Māras Ķimeles izrāde “Kur dzeguze ligzdu vij” Valmieras drāmas teātrī un Semjona Loseva veidotais iestudējums Rīgas Krievu teātrī – abi 1984. gadā – izpelnījās plašu rezonansi. Tolaik stāstu par psihiatrisko slimnīcu, kuras dzelžaino kārtību uzspridzina huligāns un anarhists, bet varbūt vienkārši brīvs cilvēks Makmērfijs, uztvēra kā parafrāzi par Padomju Savienību, kura ir kā trakonams un kurā jebkura brīvības izpausme tiek bez žēlastības apspiesta. Režisora Aleksandra Morfova Dailes teātra izrādē akcenti ir gluži citi. Lomās Artūrs Skrastiņš, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Lauris Dzelzītis, Kaspars Bindemanis, Juris Žagars, Kristīne Nevarauska, Ģirts Ķesteris, Juris Bartkevičs, Lauris Subatnieks, Āris Rozentāls un citi.
Pirms izrādes raidījumā “Teātris.zip” ar Ojāru Rubeni sarunāsies aktieri Artūrs Skrastiņš, Ilze Ķuzule-Skrastiņa un Lauris Dzelzītis.

11. martā pie skatītājiem nonāks Justīnes Kļavas un Evarta Melnalkšņa, kā arī visas teātra “Kvadrifrons” komandas sacerēta izrāde “Vecmāmiņu valsts”. Tā veidota televīzijas raidījumu stilistikā un ierakstīta Latvijas Televīzijas koncertstudijā. Iestudējumā ir gan mīļi, gan skarbi stāsti par novecošanu un vecumdienām Latvijā, nepielūdzama statistika un fakti, kā arī azartiskas skolēnu koru dziesmas.

Uz raidījumu “Teātris.zip” Ojārs Rubenis aicinājis izrādes režisori Paulu Pļavnieci un divus aktierus no teātra apvienības “Kvadrifrons” pamatsastāva – Anci Strazdu un Klāvu Melli.

18. martā televīzijas ekrānos – Daugavpils teātra izrāde “Tumšie brieži”. Dramaturģes Ingas Ābeles un režisora Dmitrija Petrenko kopdarbs stāsta par notiekošo lauku mājās „Rasā Panemunē”. Briežu saimniecības bizness nenes cerētos ienākumus, un attiecības ģimenē saspīlējas ar katru dienu arvien vairāk. Kādu dienu ģimenes tēvs Alfs pieņem smagu lēmumu – nokaut visus briežus –, kas kā zibens spēriens satricina viņa pusaugu meitu Riu, kas ļoti pieķērusies dzīvniekiem. Vecās rētas uzplēšas, ilgi noklusētais izlaužas brīvībā un kā stipra lietusgāze pārlīst pār katru „Rasa Panemune” iemītnieku, ieskaitot Alfa sievu Nadīnu un viņa negaidīti ieradušos jaunības draugu.

Pirms izrādes Ojārs Rubenis sarunāsies ar tās autori Ingu Ābeli, režisoru Dmitriju Petrenko un galvenās lomās – Alfa – atveidotāju Māri Korsietu.

25. martā gaidāms neparasts stāsts par mīlestību neparastā vietā – “Knuta Skujenieka Kro-Kro” Līgatnes kultūrvietā “Zeit”. Kamerizrāde balstīta uz vēstuļu krājumu „Kro – Kro”, kas izdots 2012. gadā un kurā apkopota dzejnieka Knuta Skujenieka sarakste ar sievu Intu Skujenieci laikā, kad viņš atradās apcietinājumā Mordovijā. Tie bija septiņi gari gadi (1963. – 1969.). Izrādē skan Knuta Skujenieka dzeja, mūziķe Sniedze Prauliņa izpilda savu orģinālmūziku ar Knuta Skujenieka vārdiem.

“Teātris.zip” sarunā ar Ojāru Rubeni piedalīsies režisore Inese Mičule un aktieris Mārtiņš Meiers.
1. aprīlī skatītājiem būs iespēja skatīties Nacionālā teātra izrādi “Mežainis”. 1944. gadā Jāni Pīnupu iesauca Sarkanajā armijā. Viņš piedalījās divās kaujās un dezertēja, atgriežoties mājās. No tā brīža viņš vairāk nekā piecdesmit gadus slēpās no varas iestādēm un svešām acīm. Par viņa eksistenci bija zināms tikai viņa brāļiem un māsai. Sākotnēji viņš dzīvoja mežā, bet, uznākot aukstākam laikam, iekārtoja sev slepenu zemnīcu pie radu saimniecības. Viņa patvērums bija arī vairāki bunkuri mežā, kurus viņš pameta tikai pusgadu pēc tam, kad Krievijas karaspēks bija pametis Latviju – 1995. gadā.

Pirms izrādes ar Ojāru Rubeni sarunāsies režisors Valters Sīlis, vecais un jaunais Jānis – aktieri Uldis Dumpis un Kaspars Aniņš, kā arī vēsturnieks Zigmārs Turčinskis.

Lieldienās, 8. aprīlī, plkst. 10.10 no rīta mazos skatītājus aicinām vērot Latvijas Leļļu teātra izrādi “Salātlapiņa”. Pēc Brāļu Grimmu pasakas motīviem lugu sarakstījusi Ludmila Roziņa, iestudējis – Viesturs Roziņš. Salātlapiņa ir salātu princese, kura ēd salātu salātus salātu mērcītē, lai viņai izaugtu visgarākie mati pasaulē un viņa iekļūtu Pasaules rekordu grāmatā. Viņa dzīvo tornī un vienīgais veids, kā pie viņas nokļūt, ir viņas neparasti izturīgie mati. Salātlapiņas mati ir maģiski – pa tiem var uzjāt ar zirgu un pat uzbraukt ar mocīti. Taču… kādu dienu pie Salātlapiņas ielavās sēņu princis Kaspars un viņas mazā sirsniņa sāk pukstēt straujāk. Tornis, kas bijis visa Salātlapiņas dzīve, sāk kļūt par šauru.

Savukārt cikla “Teātris.zip” pavasara sezonu 8. aprīļa vakarā noslēgs Dirty Deal Teatro izrāde “Konklāvs”, kas 2021. gadā saņēma “Spēlmaņu nakts” balvu par nebijušu atkailinātu patiesības pakāpi, par galvenā varoņa pašatklāsmes ceļu, kurā no izmisuma dzīlēm piedzimst viņa laikabiedriem noderīgas atziņas. Izrāde par marihuānas tirgošanu kļūst gan par detektīvu, gan pieaugšanas stāstu.

Pie Ojāra Rubeņa “Teātris.zip” studijā pulcēsies šīs izrādes kodols – dramaturgs, režisors, aktieris un galvenais varonis, kurš šo izrādi radījis par savu dzīvi – Klāvs Kristaps Košins un Dirty Deal Teatro ilggadējā vadītāja Anna Sīle.

2022./2023. gada sezona ir vienpadsmitā, kopš Latvijas Televīzija ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu ieraksta un ciklā “Teātris.zip” demonstrē Latvijas teātru iestudējumus. Līdz 2022. gada beigām LTV1 un LTV7 pārraidītas 242 izrādes. Ierakstītas 186 Rīgas un reģionu teātru izrādes, kas uzskatāmas par sava laika zīmēm. Skatītāju kopskaits demonstrētajām izrādēm ir vairāk nekā septiņi miljoni.
Lai padarītu teātra mākslu pieejamu vēl plašākai auditorijai, LTV sadarbībā ar Borisa un Ināras Teterevu fondu izveidojusi arī “Teātris.zip” īpašo izrāžu izlasi, kurā iestudējumi pieejami neierobežotu laiku. Raidījumu cikla “Teātris.zip” arhīvu aicinām skatīties šeit.

Raidījums “Teātris.zip” un izrāžu iestudējumu televīzijas pirmizrādes – no 18. februāra sestdienās plkst. 21.10 LTV1 un REplay.lv. Visas izrādes satura atskaņotājā REplay.lv un LTV “Teātris.zip” lapā pēc televīzijas pirmizrādes būs skatāmas septiņas dienas.