Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:423, Did:0, useCase: 3


Pārdomas rosinošs, emocionāls un spilgts: Astras Filipsones debijas romāns “Drauga tarifs”

Redakcija
Redakcija

Astras Filipsones (1989) debija latviešu literatūrā nudien ir pārliecinoša – viņai izdevies radīt neuzbāzīgi elegantu, filosofisku un vienlaikus draiski dzirkstošu stāstu par – jā, par svarīgāko jebkura cilvēka dzīvē: draudzību, siltumu, mīlestību.

Grāmatas desmit nodaļas ar zīmīgiem nosaukumiem (“Saules sasildītie”, “Varavīksne”, “Gaišredzība”, “Vieta nekad nepaliek tukša” u.c.) lasītāju ved līdzi Natai – jaunai, vientuļai sievietei, kurai jau kādu laiku nav darba un ikmēneša brauciens uz Nodarbinātības valsts aģentūru kļuvis par rutīnu. Skumīgi? Pazīstami? Iespējams. Taču turpmākais jūs pārsteigs!

Kādā šādā reizē Natas konsultante Sarmīte viņai iesaka vērsties aģentūrā “Čomiņš”, kas meklē cilvēku, kurš varētu strādāt par… draugu. Pēc pārrunām ar aģentūras darbiniekiem Nata piekrīt, un jau nākamajā dienā viņai ir pirmais klients ar segvārdu Ķirzakas Smaids, ar kuru kopā jāpavada četras līdz sešas stundas. Dienu pēc dienas Nata tiekas ar visdažādākajiem cilvēkiem, iepazīst viņus, uztausta katra klienta dzīves vistrauslākās stīgas, uz kurām – pašai par pārsteigumu – spēj nospēlēt skaistu melodiju. Vissvarīgākais – Nata pamazām atrod ceļu pati uz sevi, atgūst vitalitāti un interesi par dzīvi un galu galā nokļūst milzu metropolē Ņujorkā, kur pašlaik dzīvo romāna autore Astra Filipsone.

Viņa par grāmatas ideju stāsta: “Doma par aģentūru, kas nodarbojas ar draugu izīrēšanu uz vienu dienu, man ienāca prātā pavisam nejauši. Mēs dzīvojam laikā, kad varam noīrēt skrejriteņus, dzīvesvietas, pasākumu vadītājus un kāzu kleitas. Kādēļ lai mēs nevarētu noīrēt arī draugu? Šī grāmata jūs satuvinās gan ar galveno varoni Natu, gan viņas "klientiem", kuri Natai palīdz kliedēt aizspriedumus un iekustina viņas sen kā ierūsējušo cilvēkmīlestības stīgu.”

Kristas Jūlijas Kreišmanes vāka dizains.