Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Leģendārā Vija Vētra ieradīsies Rīgā un svinēs savu simts gadu jubileju

Redakcija
Redakcija

2023. gada 3. jūnijā Vija Vētra ieradīsies Rīgā, lai apciemotu dzimteni, tiktos ar dejas mākslas un sava talanta cienītājiem un klātienē svinētu 100 gadu dzīves un 80 gadu skatuves darbības jubileju. Vijas Vētras FONDS rīko mākslinieces meistarklasi un unikālu mākslinieces godināšanas koncertu Rīgas Latviešu biedrības namā, kurā dejos gan pati Vija Vētra, gan deju grupas “Dzirnas”, “Rituāls” u.c. Tajā pirmatskaņojumu piedzīvos Artūra Maskata komponēts veltījums jubilārei pianista Vestarda Šimkus izpildījumā.

Ceriņu, kastaņu un akāciju kupenās slīgst Rīgas pagalmi un esam vien maza solīša attālumā no vasaras. Šajā laikā tradicionāli Rīgā ierodas Vija Vētra. Kopš tālā 1990. gada, kad dzejnieks Imants Ziedonis uzaicināja trimdā dzīvojošo dejotāju, horeogrāfi, pedagoģi un mākslinieci apciemot Latviju, Vija Vētra ik pavasari dodas šurp, koncertē, iestudē dejas un sniedz meistarklases. Šoreiz tālo ceļu no Ņujorkas Vija Vētra veiks ar īpašu satraukumu, jo simts gadu piedzīvojusī dejotāja sniegs deju priekšnesumu un tas Latvijas kultūras vēsturē būs nebijis notikums. Tikšanās ar skatītājiem, izdzīvojot likteni dejā, ir Vijas Vētras dzīvības eliksīrs. Domājot par tikšanos ar skatītājiem, māksliniece rod spēku dzīvot un mērot tālo ceļu uz dzimteni. Viju Vētru uz skatuves šovasar redzēsim divos nozīmīgos sarīkojumos: Iedvesmas lekcijā – meistarklasē 2023. gada 15. jūnijā Rīgas Latviešu Biedrības nama Līgo zālē un godināšanas koncertā “Vijai Vētrai – 100” 2023. gada 20. jūnijā Zelta zālē.

Iedvesmas lekcija – meistarklase būs tikšanās, saruna par deju, dzīvi un mākslu. Mākslinieces bagātā dzīves un skatuves pieredze, dzīve emigrācijā un starptautiskā atpazīstamība ļauj ieraudzīt harizmātisku, dzīves gudru un humora pilnu personību, kas iedvesmo un mudina būt kustībā, arvien mācīties ko jaunu, neskatoties uz vecumu.

Un, tuvojoties saules gaitas augstākajam punktam vasaras saulgriežos, 2023. gada 20. jūnijā ikviens aicināts uz Vijas Vētras dzīves svētkiem dejā un mūzikā, lai sveiktu mūsu tautas leģendu jubilejā. Godināšanas koncertā iecerēta mākslinieces unikālā uzstāšanās, ko pavadīs Vijas Vētras savulaik izveidotās deju grupa “Rituāls” un deju grupas “Dzirnas” priekšnesums Agra Daņiļēviča vadībā. Koncertā uzstāsies viesi un sveicēji, kas demonstrēs priekšnesumus, kuru saturam iedvesma gūta Vijas Vētras horeogrāfijās. Koncerta kulminācijā sagaidāms Artūra Maskata komponētā skaņdarba, kas radīts īpaši Vijai Vētrai, pirmatskaņojums Vestarda Šimkus izpildījumā, ko izdejos pati Vija Vētra.

Profesionalitāte, apvienojumā ar radošumu, vainagojusies neaizmirstamos uzvedumos. Šeit pieminēsim vien dažus: Pasaules izstādē Ņujorkā 1964. gadā Baltijas valstu programmā dejota Latviešu deju svīta, Talsu baznīcā 2012. gadā izdejota Andreja Eglīša un Lūcijas Garūtas tautas lūgšana “Dievs, Tava zeme deg!”, sadarbībā ar komponistu Arturu Maskatu un pianistu Vestardu Šimkus tapuši emocionāli piesātināti un radoši priekšnesumi .

Vija Vētra dzimusi 1923. gada 6. februārī, Rīgā. Vīnē studējusi horeogrāfiju. Kopā ar daudziem latviešiem aizceļojusi uz Austrāliju, kur dzīvojusi sešpadsmit gadu, kuru laikā ir notikusi liktenīgā saskaršanās ar indiešu deju tradīcijām. 1962. gadā Vija Vētra atgriezusies Eiropā, kur dejojusi un pasniegusi dejotprasmi. Kopš 1964. gada Vija Vētra dzīvo Ņujorkā, mākslinieku namā Manhetenā. Koncertējusi Austrālijā, Amerikā, Indijā. Eiropā dejojusi Afejas templī Eginas salā Grieķijā, kā arī Lielbritānijas karalienei Elizabetei II Londonā.

Vijas Vētras mākslas un personības cienītāji un katrs, kuru aizrauj kustību un mūzikas daile, tiek aicināti ziedot līdzekļus un atbalstīt Vijas Vētras vizīti Latvijā un simtgades pasākumu norisi.

Par mākslinieci uzrakstītas grāmatas un uzņemtas dokumentālās filmas:
Vija Vētra, Nora Ikstena “Deja un dvēsele”, 2001., Atēna;
Ingrīda Punka “Slavenību rokraksti”, 2001., Jumava;
Lija Brīdaka “Vija Vētra: deja – mans mūžs”, 2013., Madris;
Dokumentāla filma par Viju Vētru Indijā, pateicībā par indiešu deju popularizēšanu;
“Vijaya”, 2004., režisore Ināra Kolmane;
“The World of Vija Vetra”, 2005., režisors Aleksandrs Kostičs.
Fotogrāfe Guna Oškalna Vējiņa par Vijas Vētras daiļradi veidojusi vairākas foto izstādes.
Vija Vētra ir Triju Zvaigžņu ordeņa (1999) un Latvijas Republikas Ministru kabineta balvas (2018) par nozīmīgiem darbiem un nopelniem Latvijas valsts attīstībā kavaliere.

Iedvesmas lekcija – meistarklase Rīgas Latviešu biedrības namā, Līgo zālē, Merķeļa ielā 13, Rīgā, 2023. gada 15. jūnijā, plkst. 18.00

Koncerts “Vijai Vētrai – 100” Rīgas Latviešu biedrības namā, Zelta zālē, Merķeļa ielā 13, Rīgā, 2023. gada 20. jūnijā, plkst. 19.00.

Biļešu iegāde Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

https://www.bilesuparadize.lv/lv/ev...
Papildus informācija pa tālruni +371 29189155 vai e-pastu vvfonds@gmail.com

Ziedojumu konts
AS Swedbank:LV86HABA0551046176968
Vijas Vētras FONDS
Reģ.nr.40008282295
Viskalnu iela 17, Tīraine, Mārupes nov., LV-2167, Latvija
T +371 29189155
E: vvfonds@gmail.com
facebook.com