Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:368, Did:0, useCase: 3


Ar koncertu “Deju Vētra 2023” ieskandinās leģendārās Vijas Vētras simtgadi!

Redakcija
Redakcija

4. februārī koncertzālē AVE SOL pulcēsies dažādu paaudžu dejotāji, lai ar krāšņiem deju priekšnesumiem piedalītos Vijas Vētras FONDA tradicionāli rīkotajā koncertā “Deju Vētra”. 2023. gadā tas norisināsies par godu Vijas Vētras dzimšanas dienai 6. februārī un ievadīs 100. dzīves un 80. skatuves darbības jubilejas svinību programmu. Ar šo koncertu Latvijas dejotāji sveiks jubilāri un gaidīs iecerēto mākslinieces unikālo uzstāšanos 2023. gada jūnijā Rīgas Latviešu biedrības namā.

Vijas Vētras simtās dzimšanas dienas priekšvakarā, 2023. gada 4. februārī koncertzālē AVE SOL koncertā “Deju Vētra - 2023” būs redzama krāšņa un daudzveidīga programma. Dejotāji no visas Latvijas: spāņu ritmu dejotāji, Vijai Vētrai tuvās indiešu kultūras un dejas tradīcijas sekotāji, skolas vecuma dejotāji un seniori būs redzami vienuviet.

Koncerts “Deju Vētra” ik februāri kļuvis par tradīciju, kas aicina ar dejas priekšnesumu sveikt dzimšanas dienā Ņujorkā dzīvojošo latviešu dejotāju, indiešu un sakrālās dejas kustības aizsācēju Latvijā, mākslinieci un dejas pedagoģi Viju Vētru. Vijas Vētras FONDA ( turpmāk – FONDS) aicinājumam dejot par godu un prieku mākslinieces jubilejai atsaukušies ducis dalībnieku: Indiešu kultūras centra “Bharata” deju studija, Jūrmalas Kultūras centra BG deju studija, flamenko deju studijas “Sol Flamenco”, "Zambra” un Pārdaugavas bērnu un jauniešu centrs “Altona”, deju studija “Fandango”, Liepājas deju studija “Arabeska”, Еksotisko deju centrs "Alegria", deju skola "Colour Point", senioru deju kopas "Sniegaroze" un "Preilene", Eksotisko deju studija “Soul Sisters” no Siguldas, eiritmiste Jūlija Jansone, Odissi indiešu klasiskās dejas izpildītāja Aija Dvinska, un dejotāja Līga Saukante.

Par kaislīgo mīlestību pret Latviju un deju liecina ik gadu sniegtie koncerti, meistarklases, iestudētās jaunu deju horeogrāfijas. Vijas Vētras daiļradē redzama uzticība virsuzdevumam un ziedošanos dejas mākslai. Ik viens, kuram laimējies būt audzēknim vai iestudējuma līdzautoram, ir sajutis izteikto tiekšanos pēc ideālā un iespējami augstākā skatuviskā snieguma. Profesionalitāte, apvienojumā ar radošumu, vainagojusies neaizmirstamos uzvedumos. Šeit pieminēsim vien dažus: Pasaules izstādē Ņujorkā 1964. gadā Baltijas valstu programmā dejota Latviešu deju svīta, Talsu baznīcā 2012. gadā izdejota Andreja Eglīša un Lūcijas Garūtas tautas lūgšana “Dievs, Tava zeme deg!”, sadarbībā ar komponistu Arturu Maskatu un pianistu Vestardu Šimkus tapuši emocionāli piesātināti un radoši priekšnesumi .

Vija Vētra dzimusi 1923. gada 6. februārī, Rīgā. Vīnē studējusi horeogrāfiju. Kopā ar daudziem latviešiem aizceļojusi uz Austrāliju, kur dzīvojusi sešpadsmit gadu, kuru laikā ir notikusi liktenīgā saskaršanās ar indiešu deju tradīcijām. 1962. gadā Vija Vētra atgriezusies Eiropā, kur dejojusi un pasniegusi dejotprasmi. Kopš 1964. gada Vija Vētra dzīvo Ņujorkā, mākslinieku namā Manhetenā. Koncertējusi Austrālijā, Amerikā, Indijā. Eiropā dejojusi Afejas templī Eginas salā Grieķijā, kā arī Lielbritānijas karalienei Elizabetei II Londonā. Sekojot Imanta Ziedoņa aicinājumam, Vija Vētra kopš 1990. gada ik gadu atgriežas Latvijā, lai apciemotu dzimteni un satiktu savus talanta cienītājus. Mākslinieces talanta cienītāji ar apbrīnu un nepacietību gaida tikšanos ar Viju Vētru 2023. gada jūnijā, kad ar deju priekšnesumu Rīgas Latviešu biedrības namā tiks svinēta 100. dzīves un 80. skatuves darbības jubileja.
Koncerts “Deju Vētra – 2023”, līdzīgi kā iepriekšējie FONDA organizētie “Deju Vētra” koncerti, ir labdarības pasākumi, kuru mērķis ir popularizēt deju kā cilvēka izaugsmes un pilnveidošanās ceļu, dažādo deju kolektīvu sadraudzību un tikšanos uz vienas skatuves Rīgā par godu Vijai Vētrai. Tomēr būtisks mērķis ir finansējuma piesaistīšana Vijas Vētras simtgades koncertam un izbraukuma meistarklasēm, mākslinieces uzturēšanās, transportēšanas, medicīnas aprūpes izdevumu segšanai Latvijā. FONDS aktīvi iesniedz projektu pieteikumus un meklē iespējas piesaistīt dažādu kultūras pasākumu finansēšanas konkursu līdzekļus. Viju Vētru atbalsta daudzi jo daudzi: privātpersonas un privātuzņēmumi. Piemēram, Vijas iemīļota vieta siltu pusdienu baudīšanai Rīgā ir leģendārā kafejnīca “Pētergailis”. Pateicoties šim uzņēmumam, koncerta ”Deju Vētra - 2023” dejotāji tiks pacienāti ar svētku kliņģeri.

Domājot valstiskā līmenī par Vijas Vētras fenomenu un atbalstot viņas uzstāšanās organizēšanu, līdz šīm tikai Rīgas Domes Izglītības, kultūras un sporta departaments ir atbalstījis projekta “Mūža deja” norisi 2022. gada jūnijā, sedzot daļu no projekta izdevumiem. Ar vilšanos par Valsts Kultūras kapitāla fonda izpratni, vai precīzāk, neizpratni par gaidāmā notikuma mērogu un nozīmi Latvijas kultūras vēsturē, saņemts atteikums atbalstīt Vijas Vētras 100. dzimšanas dienas pasākumu un Latvijas leģendas Vijas Vētras uzstāšanos 2023. gada jūnijā Rīgā.

Vijas Vētras mākslas un personības cienītāji un katrs, kuru aizrauj kustību un mūzikas daile, tiek aicināti ziedot līdzekļus un atbalstīt gaidāmo Vijas Vētras vizīti Latvijā un simtgades pasākumu norisi.

Par mākslinieci uzrakstītas grāmatas un uzņemtas dokumentālās filmas:

Vija Vētra, Nora Ikstena “Deja un dvēsele”, 2001., Atēna;
Ingrīda Punka “Slavenību rokraksti”, 2001., Jumava;
Lija Brīdaka “Vija Vētra: deja – mans mūžs”, 2013., Madris;
Dokumentāla filma par Viju Vētru Indijā, pateicībā par indiešu deju popularizēšanu;
“Vijaya”, 2004., režisore Ināra Kolmane;
“The World of Vija Vetra”, 2005., režisors Aleksandrs Kostičs.
Fotogrāfe Guna Oškalna Vējiņa par Vijas Vētras daiļradi veidojusi vairākas foto izstādes, tajā skaitā izstāde Rīgas Latviešu biedrības namā 2022. gada jūnijā.

Vija Vētra ir Triju Zvaigžņu ordeņa (1999) un Latvijas Republikas Ministru kabineta balvas (2018) par nozīmīgiem darbiem un nopelniem Latvijas valsts attīstībā kavaliere.

Koncerts “Deju Vētra – 2023” koncertzālē AVE SOL, Citadeles ielā 7, Rīgā,
2023. gada 4. februārī, plkst. 16.00.
Biļešu cena: pieaugušajiem – 15,00 EUR
skolēniem, studentiem un pensionāriem – 10,00EUR
Biļešu iegāde “Aula” kasēs un internetā https://www.aula.lv/pasakumi/deju-v... kā arī uz vietas pirms koncerta.

Koncerta norises vietā samaksa tikai skaidrā naudā!
Papildus informācija pa tālruni +371 29189155 vai e-pastu vvfonds@gmail.com

Ziedojumu konts
AS Swedbank: LV86HABA0551046176968
Vijas Vētras FONDS
Reģ.nr.40008282295
Viskalnu iela 17, Tīraine, Mārupes nov., LV-2167, Latvija
T +371 29189155
E: vvfonds@gmail.com
facebook.com